Στο «τείχος του Βερολίνου», όπως περιγράφει σήμερα ο Γερμανικός Τύπος, φαίνεται ότι «πέφτει» η προτροπή του Μπαράκ Ομπάμα από την Αθήνα προς τους δανειστές της Ελλάδας για την ανάγκη άμεσης διευθέτησης του χρέους.
Οι συχνές και πυκνές αναφορές του Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος εξέφρασε την στήριξη του στην Ελλάδα για την αναδιάρθρωση του χρέους, κάνοντας έκκληση στους δανειστές της χώρας για άμεση λύση στο ζήτημα, κάθε άλλο παρά βρήκε ευήκοα ώτα.
Πρώτος έσπευσε να απαντήσει ο κύριος παραλήπτης του μηνύματος του Μπαράκ Ομπάμα, ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών. Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε υποστήριξε, σύμφωνα με γερμανική εφημερίδα ότι ανακούφιση του ελληνικού χρέους θα ήταν επιζήμια για την χώρα μας, υποστήριξε σημειώνοντας ότι «όποιος λέει ‘θα ανακουφίσουμε τα χρέη σας’ προσφέρει κακή υπηρεσία στην Ελλάδα».
Επανερχόμενος την Πέμπτη, στον απόηχο του “κώδωνα κινδύνου” που έκρουσε η Κομισιόν σε πολλές χώρες για τα δημοσιονομικά τους, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε έκανε λόγο για υψηλά επίπεδα χρέους στην Ευρωζώνη, τέτοια που δεν επιτρέπουν δημοσιονομική χαλάρωση, εμμένοντας έτσι στην “συνταγή της λιτότητας”, την οποία κατέκρινε ο Μπαράκ Ομπάμα απο την Αθήνα.
Αντιδράσεις για τον Σόιμπλε
Η Ντόρα Μπακογιάννη μιλώντας στο Πρακτορείο FM είπε ότι «η δήλωση Σόιμπλε για το χρέος ήταν απρεπής», ενώ ο Δημήτρης Παπαδημούλης, σε συνέντευξη του στον Real FM χαρακτήρισε ως «απαράδεκτη την δήλωση Σόιμπλε», προσθέτοντας ότι «δείχνει και μια νευρικότητα, πέρα από την εμμονή του».
Πάντως, η Αθήνα, διά του Κυβερνητικού Εκπροσώπου δεν φάνηκε να ανησυχεί από τις δηλώσεις του κ. Σόιμπλε, οι οποίες έγιναν προφανώς και για να δημιουργήσουν κλίμα ενόψει του σημερινού τετ α τετ του Πρόεδρου των ΗΠΑ με την Καγκελάριο Μέρκελ, προπομπός του οποίου είναι το κοινό άρθρο των δύο ηγετών με τίτλο “είμαστε πιό δυνατοί όταν συνεργαζόμαστε”.
Μιλώντας στην Βουλή για την επέτειο του Πολυτεχνείου, με αφορμή και την επίσκεψη του Μπαράκ Ομπάμα και τις δηλώσεις του απο την Αθήνα, ο Αλέξης΄Τσίπρας επεσήμανε ότι “είναι ορατό το τέλος της ανηφόρας της κρίσης”, την ώρα πάντως που ο Διοικητής της ΤτΕ επισημαίνει ότι “δεν αρκεί η ρύθμιση του χρέους για την έξοδο απο την κρίση”.
Κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ο Δημήτρςη Τζανακόπουλος, επεσήμανε ότι “αυτή τη στιγμή έχουν διαμορφωθεί συσχετισμοί στην Ευρώπη, οι οποίοι είναι άκρως ευνοϊκοί για τις σχέσεις της ελληνικής κυβέρνησης. Έχω την πεποίθηση ότι μέχρι τις 5 του Δεκέμβρη θα έχουμε καταφέρει να κλείσουμε τη δεύτερη αξιολόγηση, να πάρουμε τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, να έχουμε τη δυνατότητα να μπούμε στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ και από εκεί και πέρα να συζητήσουμε και να συγκεκριμενοποιήσουμε τα μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα”.
Σε “γραμμή Ομπάμα” ο Ντάισελμπλουμ
Η κυβερνητική αισιοδοξία πριμοδοτήθηκε και από την δήλωση του Γερούν Ντάισελμπλουμ ότι στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου θα τεθούν επί τάπητος τα πρώτα μέτρα για το ελληνικό χρέος, αλλά και τι μπορεί να γίνει στο τέλος του προγράμματος το 2018.
Μέσα στο πιεστικό από πλευράς δηλώσεων περιβάλλον και υπό την ασφυκτική μείωση του χρόνου ως το κρίσιμο Eurogroup, συνεχίζεται με ταχείς ρυθμούς η διαπραγμάτευση για την β΄ αξιολόγηση.
Σύμφωνα με την ελληνική πλευρά, καταγράφηκε σημαντική πρόοδος σε ότι αφορά την διευθέτηση των κόκκινων δανείων, μένουν ωστόσο ανοιχτά σημαντικά αγκάθια, που αφορούν τα δημοσιονομικά (πρωτογενές πλεόνασμα, αφορολόγητο), την πρόνοια (κατάργηση επιδομάτων, χρηματοδότηση Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος), τα εργασιακά (συυλογικε΄ς συμβάσεις, ομαδφικές απολύσεις, συνδικαλιστικός νόμος, κατώτατος μισθός),και άλλα μέτωπα που αφορούν το νέο Υπερταμείο για την αξιοποίηση δημόσιας περιουσίας, τις διοικήσεις των τραπεζών, την αγορά φαρμάκου, τις απολύσεις εκπαιδευτικών απο ιδιωτικά σχολεία κτλ.