Τρία μέτωπα έχει να αντιμετωπίσει η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας ενόψει της δεύτερης αξιολόγησης, καθώς μετά την δημοσιοποίηση του εγγράφου του Γερούν Ντάισελμπλουμ, ενόψει του Eurogroup της ερχόμενης Δευτέρας, το μήνυμα προς την κυβέρνηση, είναι ότι το εργασιακό, η κοινωνική πρόνοια αλλά και το ασφαλιστικό παραμένουν στο επίκεντρο της β’ αξιολόγησης.

Μετά από αυτή την εξέλιξη πραγματοποιήθηκαν στο υπουργείο Οικονομικών συνεχείς συσκέψεις με την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας. Σύμφωνα με ανώτερη πηγή του υπουργείου Εργασίας, τέθηκαν οι «κόκκινες» γραμμές που θα προτάξει η Αθήνα στη διαπραγμάτευση με τους θεσμούς για τα εργασιακά.

Η ίδια πηγή ξεκαθάρισε ότι στην Ελλάδα δεν πρόκειται να ισχύσει το μοντέλο της Δανίας, στα εργασιακά, που αφορά σε ελαστικοποίηση των συνθηκών εργασίας και ευελιξία στις εργασιακές σχέσεις.

«Δεν ισχύουν στην Ελλάδα αυτά τα πράγματα γιατί δεν έχουμε ίδιες δομές. Τα περί Δανίας ήταν στο αρχικό υπόμνημα των δανειστών», είπε χαρακτηριστικά ο ανώτατος αξιωματούχος, ο οποίος προανήγγειλε τηλεδιάσκεψη την ερχόμενη εβδομάδα με τους θεσμούς για τα εργασιακά.

Περικοπές κοινωνικών επιδομάτων εξετάζει η Κυβέρνηση

Εξάλλου, στη σύσκεψη στην οποία συμμετείχαν οι υπουργοί Ευκλείδης Τσακαλώτος, Γιώργος Κατρούγκαλος, Γιώργος Χουλιαράκης και Θεανώ Φωτίου, εξετάστηκαν περικοπές στα κοινωνικά επιδόματα, προκειμένου να χρηματοδοτηθεί το Κοινωνικό Επίδομα Αλληλεγγύης.

Η σύσκεψη έρχεται μετά τη διαπίστωση των δανειστών για υποχρηματοδότηση του Κοινωνικού Επιδόματος Αλληλεγγύης στον προϋπολογισμό του 2017 και την ύπαρξη – κατά την εκτίμησή τους, την οποία δεν συμμερίζεται η Κυβέρνηση – κενού της τάξεως του 0,2% ΑΕΠ ή 400 εκατ. ευρώ.

Μεταξύ των επιδομάτων που αναμένεται να κοπούν ή να κουτσουρευτούν είναι:

Παροχές διακοπών σε ανέργους

Προγράμματα κοινωνικού τουρισμού ΟΑΕΔ

Καλοκαιρινό κατασκηνωτικό πρόγραμμα ΟΑΕΔ

Χρηματικές παροχές διακοπών συνταξιούχων Δημοσίου

Προγράμματα κοινωνικού τουρισμού έξι ημερών με κουπόνια.

Ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος, με δηλώσεις του διευκρίνισε ότι όπου υπάρχουν επικαλύψεις κοινωνικών επιδομάτων, με το Κοινωνικό Επίδομα Αλληλεγγύης, δεν υπάρχει λόγος αυτά τα επιδόματα να παραμείνουν. Ο ίδιος διευκρίνισε ότι δεν τίθεται ζήτημα περικοπής επιδομάτων ειδικών κατηγοριών, όπως για παράδειγμα αναπηρικά επιδόματα ή τα οικογενειακά επιδόματα για τα οποία όπως ανέφερε χαρακτηριστικά «αν τα πειράξουμε, θα είναι για να τα αυξήσουμε».

Σε ερώτηση προς τον Γιώργο Χουλιαράκη, αν τίθεται ζήτημα περικοπής του επιδόματος θέρμανσης, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών ήταν κατηγορηματικός διευκρινίζοντας ότι το κονδύλι των 105 εκατ. ευρώ έχει ενταχθεί κανονικά στον προϋπολογισμό του επομένου έτους.

Ως εκ τούτου, τα επιδόματα που διατηρούνται είναι:

Οικογενειακά & επιδόματα γάμου

Αναπηρίας

Πετρελαίου Θέρμανσης

Κατά τα λοιπά, ο κ. Κατρούγκαλος επανέλαβε ότι «το Ασφαλιστικό έχει κλείσει με την πρώτη αξιολόγηση και αυτό που γίνεται τώρα είναι ο έλεγχος της εφαρμογής του νόμου και η λειτουργία του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης», καθώς εκκρεμεί η έκδοση σειράς αποφάσεων και εγκυκλίων. Είναι ένα πολύ δύσκολο έργο, πρόσθεσε ο υπουργός τονίζοντας ότι όλες οι αποφάσεις και οι εγκύκλιοι θα εκδοθούν στην ώρα τους.

«Φωτιά» τα εργασιακά

Στα εργασιακά, η σκληρή στάση των πιστωτών, όπως αποκαλύφθηκε από την έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής δεν αφήνει πολλά περιθώρια αλλαγών, τουλάχιστον στη βάση που επιδιώκει ο κ. Κατρούγκαλος, στο θέμα των συλλογικών διαπραγματεύσεων, του κατώτατου μισθού και των ομαδικών απολύσεων. Καθώς μάλιστα οι δανειστές ζητούν περαιτέρω αλλαγές, με αιχμή την κατάργηση των προσαυξήσεων – τριετιών στον κατώτατο μισθό και την αύξηση του ορίου των επιτρεπόμενων απολύσεων, το οικονομικό επιτελείο “τρέχει” να βρει το αναγκαίο σημείο ισορροπίας, ώστε και η δεύτερη αξιολόγηση να κλείσει σύντομα και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ -ΑΝΕΛ να μην είναι αυτή που θα βάλει την υπογραφή της στη θεσμοθέτηση νέων μειώσεων στους μισθούς και περαιτέρω ευελιξίας στην εγχώρια αγορά εργασίας.

Πιέσεις για τον ΕΦΚΑ

Αλλά και η υλοποίηση της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης εξακολουθεί να βρίσκεται στο μικροσκόπιο των δανειστών, οι οποίοι έχουν διαπιστώσει καθυστερήσεις στην έκδοση μιας σειράς από σημαντικές υπουργικές αποφάσεις που καλύπτουν όλο το φάσμα του νόμου Κατρούγκαλου.

Πριν από μερικές ημέρες, ο υπουργός Εργασίας χαρακτήρισε «προσωπικό του στοίχημα» την υλοποίηση του νόμου 4387/2017, επισημαίνοντας ότι θα κάνει ότι είναι δυνατό για να προλάβει την έναρξη λειτουργίας του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) εντός του προβλεπόμενου χρονοδιαγράμματος.

Έως το τέλος του 2016 απομένουν κάτι λιγότερο από δύο μήνες και οι δανειστές, από την προηγούμενη επίσκεψή τους στην Αθήνα, έχουν ζητήσει την έκδοση των υπουργικών αποφάσεων που απαιτούνται για την περικοπή του ΕΚΑΣ το 2017, τις αλλαγές στις εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών, την έναρξη λειτουργίας του ΕΦΚΑ αλλά και την ένταξη των ταμείων πρόνοιας στο Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης που θα μετονομαστεί σε ΕΤΕΑΕΠ.

,

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πρόγραμμα Πανελληνίων 2025