Οι εκπρόσωποι των δανειστών, μέσω του κειμένου του προσχεδίου που παρέδωσαν στην ελληνική κυβέρνηση, πιέζουν ακόμη και για τη μείωση των αφορολογήτων ορίων των μισθωτών και των συνταξιούχων και τον περιορισμό των δικαιούχων των οικογενειακών επιδομάτων και του επιδόματος θέρμανσης
Περικοπές στα οικογενειακά επιδόματα και το επίδομα θέρμανσης, τις φοροαπαλλαγές, τις δαπάνες του ΕΟΠΥΥ και των υπουργείων προβλέπει το προσχέδιο της συμφωνίας για τη δεύτερη αξιολόγηση το οποίο παρέδωσαν αργά προχθές τη νύχτα στην ελληνική κυβέρνηση οι εκπρόσωποι των δανειστών.
Οι “θεσμοί” προτρέπουν την κυβέρνηση συμφωνα με το dikaiologitika.gr να βασιστεί στις προτάσεις της Παγκόσμιας Τράπεζας για τη χρηματοδότηση του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης, σύμφωνα με τις οποίες θα πρέπει να μειωθούν σημαντικά τα αφορολόγητα όρια των μισθωτών και των συνταξιούχων και να περιοριστούν δραστικά οι δικαιούχοι των υφιστάμενων κοινωνικών επιδομάτων προκειμένου να εξοικονομηθούν οι αναγκαίοι πόροι για την χορήγηση του Κ.Ε.Α. Επίσης οι Θεσμοί απαιτούν να καταρτιστεί άμεσα το νέο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής (ΜΠΔΣ) για την περίοδο 2018-2021 με προβλέψεις για υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα της τάξεως του 3%-3,5% του ΑΕΠ μετά το 2018, πράγμα που σημαίνει ότι η κυβέρνηση καλείται να συμφωνήσει σε περαιτέρω αύξηση των φορολογικών επιβαρύνσεων νοικοκυριών και επιχειρήσεων, αυτή τη φορά μέσω της κατάργησης μεγάλου αριθμού φοροαπαλλαγών που εξακολουθούν να ισχύουν στην ελληνική νομοθεσία. Σημαίνει επίσης ότι η ελληνική πλευρά θα πρέπει να αποδεχθεί νέες περικοπές στις δαπάνες του ΕΟΠΥΥ και εξοικονομήσεις δαπανών σε όλα τα υπουργεία.
Τα κοινωνικά επιδόματα που απαιτούν οι δανειστές να περικοπούν είναι: το οικογενειακό και το επίδομα θέρμανσης, οι παροχές διακοπών σε ανέργους, τα προγράμματα κοινωνικού τουρισμού και το κατασκηνωτικό πρόγραμμα του ΟΑΕΔ, οι δωρεάν κάρτες μεταφοράς οικογενειών μέσω των ΚΤΕΛ, οι χρηματικές παροχές διακοπών συνταξιούχων Δημοσίου, τα προγράμματα κοινωνικού τουρισμού και τα αντίστοιχα για την τρίτη ηλικία, τα προγράμματα του ΟΑΕΔ για την ενίσχυση των συνδικαλιστικών οργανώσεων, τα προγράμματα διακοπών για άτομα με ειδικές ανάγκες και οι διευκολύνσεις για την είσοδο στην αγορά εργασίας.
Επιπλέον, το προσχέδιο της συμφωνίας προβλέπει ότι, μετά την επίτευξη συμφωνίας για τη δεύτερη αξιολόγηση, η κυβέρνηση δεσμεύεται να υλοποιήσει έναν μακρύ κατάλογο προαπαιτούμενων. Τα κυριότερα εξ αυτών είναι:
– Κατάργηση αναποτελεσματικών φοροαπαλλαγών. Η πρόβλεψη αυτή μπορεί να οδηγήσει σε κατάργηση των τελευταίων φοροαπαλλαγών και εκπτώσεων φόρου, όπως είναι αυτές για ιατρικές δαπάνες, κατάργηση απαλλαγών ή εκπτώσεων στη φορολογία πλοίων και απαλλαγών από τον ΕΝΦΙΑ, τον Κώδικα ΦΠΑ και τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης (ΕΦΚ).
– Επανεξέταση της φορολογικής νομοθεσίας για τις συγχωνεύσεις και εξαγορές
– Επανεξέταση της προνομιακής φορολογικής μεταχείρισης της ναυτιλιακής κοινότητας
– Αξιολόγηση και μεταρρύθμιση του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων, περιλαμβανομένων μέτρων για τους πλειστηριασμούς περιουσιακών στοιχείων,
– Ολοκλήρωση της μελέτης σχετικά με ενδεχόμενη αύξηση του ορίου των 25.000 ευρώ για την ένταξη σε καθεστώς ΦΠΑ
– Επέκταση της εθελοντικής εισφοράς της ναυτιλιακής κοινότητας και το 2018
– Ευθυγράμμιση αντικειμενικών-αγοραίων τιμών ως τον Ιούνιο του 2017 με την πρόβλεψη ότι «οι ελληνικές αρχές θα μπορούσαν να αναβάλουν έως την 1η Ιανουαρίου 2018 την επιβολή φόρου υπεραξίας στις μεταβιβάσεις ακινήτων».
Τέλος, ορίζεται ότι η λοταρία αποδείξεων πρέπει να λειτουργήσει τον Φεβρουάριο του 2017, ενώ ως τον Ιούνιο της προσεχούς χρονιάς πρέπει να έχουν εγκατασταθεί POS στο 80% των επιχειρήσεων. Εξάλλου, επαναλαμβάνεται η πάγια δέσμευση της κυβέρνησης «να παρακολουθεί τα δημοσιονομικά ρίσκα, περιλαμβανομένων των δικαστικών αποφάσεων, και να λάβει άμεσα διορθωτικά μέτρα, αν χρειαστεί, για την επίτευξη των μεσοπρόθεσμων δημοσιονομικών στόχων, στη βάση και του νέου Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος 2018-2021, το οποίο θα πρέπει να ψηφιστεί έως τον Μάιο του 2017, καθώς και κατά την ετήσια επικαιροποίησή του».