Στο στόχαστρο του Υπουργείου Οικονομικών βρίσκονται τα διαφυγόντα έσοδα που προκύπτουν από την περιστασιακή εκμίσθωση ακινήτων, δεδομένου ότι αυτού του είδους η πηγή εισοδήματος δεν δηλώνεται στη φορολογική δήλωση.

Το Υπουργείο Οικονομικών προσπαθεί να ελέγξει άμεσα τη φοροδιαφυγή που προκαλεί η οικονομία διαμοιρασμού που κάνει ετήσιο τζίρο στην Ελλάδα της τάξης του 1,5 δις. Ο αριθμός των ιδιοκτητών ακινήτων που έχουν μετατρέψει τις παράνομες μισθώσεις κατοικιών σε… full time εργασία αυξάνεται συνεχώς. Υπολογίζεται μάλιστα ότι το ελληνικό Δημόσιο χάνει ετησίως έσοδα ύψους 250 εκατ. ευρώ από αυτού του είδους τη φοροαποφυγή.

Η συγκεκριμένη αγορά, γνωστή και ως οικονομία του διαμοιρασμού (σ.σ.: επειδή ο ένας ιδιώτης διαθέτει σε έναν άλλο το ακίνητό του μέσω πλατφορμών τύπου P2P / Peer to Peer) είναι ιδιαίτερα αναπτυσσόμενη στην Ευρώπη. Ενδεικτικά, στην Ισπανία το 50% της δυναμικότητα των τουριστικών καταλυμάτων που βρίσκονται σε μεγάλα αστικά κέντρα διατίθεται στην αγορά μέσω διαδικτυακών πλατφορμών.

Τι αλλάζει

Πλέον, το Υπουργείο Οικονομικών προσπαθεί να ελέγξει άμεσα τη φοροδιαφυγή που προκαλεί η οικονομία διαμοιρασμού που κάνει ετήσιο τζίρο στην Ελλάδα της τάξης του 1,5 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες, το νομοσχέδιο, που βρίσκεται στα σκαριά, προβλέπει τη δημιουργία ειδικού μητρώου όπου θα καταχωρούνται τα καταλύματα που εκμισθώνονται μέσω διαδικτύου. Αντίστοιχα, κάθε κατάλυμα θα συνδέεται με έναν μοναδικό αριθμό ταυτότητας ακινήτου.

Ακόμη, στο πλαίσιο ειδικών συμφωνιών, οι ηλεκτρονικές πλατφόρμες θα πρέπει να παρέχουν πληροφορίες στη φορολογική διοίκηση ως προς τα εκμισθώμενα ακίνητα, ενώ θα πραγματοποιούνται έλεγχοι ώστε να διασφαλίζεται ότι οι ιδιοκτήτες συμμορφώνονται με το μητρώο.

Σε περίπτωση που δεν υπάρχει συμμόρφωση, θα επιβάλλονται διοικητικά και φορολογικά πρόστιμα.

Επίσης, σύμφωνα και με όσα έχει αναφέρει η Ναυτεμπορική:

– Ο υποψήφιος εκμισθωτής πρέπει να είναι φυσικό πρόσωπο και να εγγραφεί σε ειδικό μητρώο της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, το οποίο θα αποτελεί την ταυτότητά του προς εκμίσθωση ακινήτου και θα συνοδεύει κάθε συναλλαγή. Η μη συμμόρφωση θα επισύρει βαρύτατο πρόστιμο ύψους 50.000 ευρώ.

– Τίθεται όριο στον αριθμό των εκμισθούμενων ακινήτων ανά εκμεταλλευτή και στην ετήσια διάρκεια της μίσθωσης.

– Επιβάλλεται φόρος βραχυχρόνιας μίσθωσης ίσος με το 5% επί της αξίας της διανυκτέρευσης, ο οποίος θα αποδίδεται στο ελληνικό Δημόσιο από οποιονδήποτε λειτουργεί ως ενδιάμεσος (κυρίως τις ηλεκτρονικές πλατφόρμες).

– Οι εκμεταλλευτές των ακινήτων μέσω της οικονομίας διαμοιρασμού θα θεωρούνται ότι αποκτούν εισόδημα από ακίνητα και όχι από επιχειρηματική εκμετάλλευση. Έτσι, η πλειοψηφία των εκμισθωτών που διαθέτουν ένα ή δύο ακίνητα, τα οποία εκμισθώνουν και αποκτούν εισόδημα έως και 12.000 ευρώ τον χρόνο, θα φορολογούνται με τον χαμηλό φορολογικό συντελεστή 15%. Αντίθετα όσοι υποκρύπτονται πίσω από την οικονομία του διαμοιρασμού και λειτουργούν σκιώδη ξενοδοχειακά καταλύματα αποκτώντας υψηλά εισοδήματα χωρίς, μέχρι σήμερα, να αποδίδουν φόρους και ασφαλιστικές εισφορές, θα επιβαρύνονται με φορολογικούς συντελεστές 35% και 45% επί των ακαθάριστων κερδών τους, γεγονός που θα λειτουργεί ως αντικίνητρο.



Τι ζητούν οι Έλληνες ξενοδόχοι

Από πλευράς του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος, οι θέσεις του για τη ρύθμιση των βραχυπρόθεσμων μισθώσεων ιδιωτικών κατοικιών συνοψίζονται ως εξής:

– Θεσμοθέτηση ειδικού μητρώου κατοικιών προσωρινής διαμονής

– Ενημέρωση υπηρεσιών τουρισμού, φορολογικών, αστυνομικών και δημοτικών Αρχών,

– Υποχρεωτική αναγραφή του αριθμού μητρώου σε όλες τις πλατφόρμες, στα διαδικτυακά τουριστικά γραφεία και σε όλες τις συναλλαγές

– Λειτουργία μέχρι τρείς μήνες τον χρόνο

– Δύο ιδιοκτησίες κατ’ ανώτατο όριο

– Πρόβλεψη δικαιολογητικών ανάλογα με τον τύπο της κατοικίας

– Ανανέωση, υπό προϋποθέσεις, ανά τριετία