Στο στόχαστρο των τραπεζών οι στρατηγικοί κακοπληρωτές, την ίδια στιγμή, που για τους συνεπείς δανειολήπτες που αντιμετωπίζουν πραγματικές δυσκολίες στην εξυπηρέτηση των δανείων τους, προτείνονται ρυθμίσεις, στο πλαίσιο του εξωδικαστικού διακανονισμού (το νομοσχέδιο είναι ήδη σε διαβούλευση).

Αναφορικά με τους κατά συνείδηση κακοπληρωτές, προωθείται για το Μάϊο πιθανότατα, η διενέργεια ηλεκτρονικών πλειστηριασμών. Ηδη, το υπουργείο Δικαιοσύνης προετοιμάζει και “χτενίζει” το σχετικό νομοσχέδιο, το οποίο θα βασισθεί σε μία ηλεκτρονική πλατφόρμα εκποίησης των ακινήτων που έχουν ήδη κατασχεθεί.

Ηδη, επιταχύνονται οι διαδικασίες που απαιτούνται σε τεχνικό επίπεδο για τη λειτουργία της πλατφόρμας.

Μέχρι σήμερα, ενώ έχουν επιτραπεί οι πλειστηριασμοί σε συγκεκριμένες περιπτώσεις αθέτησης εξόφλησης χρεών, πρακτικά αυτό είναι αδύνατο, κυρίως λόγω της εμπλοκής των διάφορων οργανώσεων που υπερασπίζονται θεωρητικά τους ασυνεπείς οφειλέτες. Συν του γεγονότος της παρατεταμένης απεργίας των συμβολαιογράφων οι οποιοι προφανώς και φοβούνται μέχρι και τη σωματική τους ακεραιότητα….

Ετσι, ενώ περίπου …100.000 ακίνητα είναι προς πλειστηριασμό, κάτω από 150 ακίνητα πλειστηριάζονται πανελλαδικά μέσα σε ένα δεκαπενθήμερο.

Η διενέργεια ηλεκτρονικών πλειστηριασμών θα δώσει τέλος σε αυτές τις “παραστάσεις” και θα διεκπεραιώσει μια μεγάλη λίστα κατασχεμένων ακινήτων που είναι προς εκποίηση. Παράλληλα, θα δοθεί και ένα σαφές μήνυμα στους κακοπληρωτές, ότι η εποχή της κατά συνείδηση συσσώρευσης χρεών, έχει τελειώσει ανεπιστρεπτί.

Τραπεζικές πηγές εκτιμούν ότι το Μάιο θα λειτουργεί η πλατφόρμα, άλλωστε υπάρχει ήδη η αντίστοιχη πλατφόρμα που λειτουργεί για λογαριασμό του ΤΑΙΠΕΔ και αφορά επίσης δημοπρασίες, ηλεκτρονικά, για την πώληση όμως περιουσιακών στοιχείων του Δημοσίου και όχι ιδιωτών.

Η τεχνική αναβάθμιση της πλατφόρμας, αναμένεται να διεκπεραιώσει περισσότερους από 20.000 πλειστηριασμούς στο διάστημα ενός χρόνου, “ξεφορτώνοντας” από τα αρχεία των τραπεζών ακίνητα που δεν έχουν λόγο να έχουν και συμβάλλοντας στην αύξηση των εσόδων από τη διαδικασία αυτή, κατά περίπου 25-30%.

Στο μεταξύ, σε δημόσια διαβούλευση είναι το προτεινόμενο νομοσχέδιο για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό, το οποίο μαζί με την αλλαγή του νομικού πλαισίου σε ότι αφορά την απιστία των τραπεζικών στελεχών, είναι επείγουσης και πρώτιστης σημασίας για την σωστή και ενεργό διαχείριση των κόκκινων δανείων.

Και τα δύο αυτά, συνδέονται με την ολοκλήρωση της β αξιολόγησης, στην οποία είναι στραμμένο το βλέμμα της κυβέρνησης, των θεσμών και της ίδιας της αγοράς, η οποία “τρέμει” στην ιδέα μιας νέας καθυστέρησης, πέραν της πολύ πρόσφατης …..

Πάντως, ενώ σε γενικές γραμμές το νομοσχέδιο για τον εξωδικαστικό διακανονισμό είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, υπάρχουν διάφορα θέματα προς επίλυση και το κυριότερο, ο τρόπος και ο χρόνος λειτουργίας της πλατφόρμας στην οποία θα στηθεί όλο το εγχείρημα ( ακόμη η πλατφόρμα δεν έχει…δημιουργηθεί). Αυτό και μόνο είναι ικανό να καθυστερήσει πολύ την έναρξη της δυνατότητας για εξωδικαστικό διακανονισμό.

Από την άλλη πλευρά, πληθαίνουν οι φωνές που ανησυχούν για τη δημιουργία μιας νέας γενιάς κακοπληρωτών. Οσο καθυστερεί στην πράξη να λειτουργήσει μια ρύθμιση, τόσο δημιουργεί περισσότερες αθετήσεις υποχρεώσεων….

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πρόγραμμα Πανελληνίων 2025