Από τις αρχές Φεβρουαρίου μέχρι σήμερα έχουν καταλήξει 28 άνθρωποι, ενώ άλλοι τόσοι νεκροί καταγράφηκαν από τις 20 (του περασμένου) Δεκεμβρίου μέχρι τις 31 Ιανουαρίου.
Την ίδια στιγμή, τουλάχιστον 26 άνθρωποι νοσηλεύονται σε ημερήσια βάση σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) με βαριές επιπλοκές που εμφάνισαν μετά τη νόσησή τους με γρίπη.
Συνολικά, από τον Δεκέμβριο που ενέσκηψε η επιδημία γρίπης 126 άνθρωποι χρειάστηκε να νοσηλευτούν σε ΜΕΘ για να αντιμετωπιστούν οι επιπλοκές της γρίπης.
Το προφίλ των ασθενών
Η πλειοψηφία των ασθενών με γρίπη που εισήχθησαν σε ΜΕΘ είναι άνδρες και ο μέσος όρος ηλικίας των ασθενών είναι 68 έτη.
Επτά στους δέκα ασθενείς είχαν προσβληθεί από ιό της γρίπης Α. Στο 75% των ασθενών με γρίπη τύπου Α απομονώθηκε το εφετινό, κυρίαρχο σε όλο το βόρειο ημισφαίριο στέλεχος Α(Η3Ν2) και στο 25% το πανδημικό, Α(Η1Ν1).
Το στέλεχος Α(Η3Ν2) έπληξε κυρίως τους ηλικιωμένους και τους χρονίως πάσχοντες, ενώ το Α(Η1Ν1) ανθρώπους ηλικίας 20 έως 50 χρόνων. Μάλιστα, το 16% των ασθενών που μπήκαν σε ΜΕΘ ανήκουν σε αυτήν την ηλικιακή ομάδα, η οποία επίσης μετράει και 6 θανατηφόρα περιστατικά.
Αθωράκιστοι αποδεικνύεται ότι ήταν οι ομάδες υψηλού κινδύνου και την εφετινή περίοδο γρίπης. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ, μόλις το 14% των ατόμων με επιβαρυμένο ιστορικό και χρόνια υποκείμενα νοσήματα που νοσηλεύτηκαν σε ΜΕΘ είχε κάνει το αντιγριπικό εμβόλιο.