Στην τελική ευθεία βρίσκεται το σχέδιο της κυβέρνησης, το οποίο περιλαμβάνει τόσο το επίδομα ενοικίου όσο και το στεγαστικό επίδομα. Τα πάντα φαίνεται ότι είναι έτοιμα σε σχέση με το πρώτο, ενώ για το δεύτερο υπάρχει ένα πλαίσιο, ωστόσο πρέπει να υπάρξει καταληκτική συζήτηση για το σχήμα που θα διαδεχτεί τον Νόμο Κατσέλη – Σταθάκη για τη συνέχιση της προστασίας της πρώτης κατοικίας. Σε κάθε περίπτωση τα πάντα θα είναι έτοιμα μέχρι το τέλος του τρέχοντος μήνα.
Σύμφωνα με την εφημερίδα «Αυγή» την πρώτη περίπτωση η επιδότηση ενοικίου θα κυμαίνεται σίγουρα από 70 έως 210 ευρώ τον μήνα, ενώ στη δεύτερη περίπτωση η επιδότηση στέγασης θα κυμαίνεται, κατά πάσα πιθανότητα, από 50 έως 70 ευρώ.
Επίδομα ενοικίου
Σύμφωνα με πληροφορίες, το συνολικό εισόδημα του νοικοκυριού δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 7.000 ευρώ για μονοπρόσωπο νοικοκυριό, προσαυξανόμενο κατά 3.500 ευρώ για κάθε επόμενο μέλος, κάτι το οποίο σημαίνει πως το συνολικό εισόδημα δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 21.000 ευρώ ετησίως, ανεξαρτήτως της σύνθεσης του νοικοκυριού. Ως εκ τούτου το εισοδηματικό κριτήριο διαμορφώνεται ως εξής:
* Μονοπρόσωπο νοικοκυριό: 7.000 ευρώ.
* Νοικοκυριό αποτελούμενο από δύο ενήλικα μέλη: 17.500 ευρώ.
* Νοικοκυριό αποτελούμενο από τρία μέλη ή μονογονεϊκή οικογένεια με ένα ανήλικο μέλος: 21.000 ευρώ.
* Νοικοκυριό αποτελούμενο από τέσσερα μέλη ή μονογονεϊκή οικογένεια με δύο ανήλικα μέλη: 21.000 ευρώ.
* Νοικοκυριό αποτελούμενο από πέντε μέλη και πάνω ή μονογονεϊκή οικογένεια με τρία ανήλικα μέλη και πάνω: 21.000 ευρώ.
Από εκεί και πέρα, η συνολική φορολογητέα αξία της ακίνητης περιουσίας του νοικοκυριού δεν μπορεί να υπερβαίνει στο σύνολό της το ποσό των 120.000 ευρώ για το μονοπρόσωπο νοικοκυριό, προσαυξανόμενη κατά 15.000 ευρώ για κάθε πρόσθετο μέλος και μέχρι του ποσού των 180.000 ευρώ.
Η καταβολή του επιδόματος ενοικίου θα έχει αναδρομική ισχύ από 1.1.2019 και αφορά περίπου 300.000 νοικοκυριά.
Τα δικαιολογητικά
Σε κάθε περίπτωση οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει από τώρα να αρχίσουν να συλλέγουν τα δικαιολογητικά που θα χρειαστούν για την ηλεκτρονική υποβολή της αίτησης:
* Ενεργό και ανανεωμένο μισθωτήριο συμβόλαιο της κατοικίας που ενοικιάζουν.
* Εκκαθαριστικό φορολογικής δήλωσης.
* Αποδεικτικό τραπεζικών καταθέσεων ή και στεγαστικού δανείου.
* Σε περίπτωση ιδιόκτητης ακίνητης περιουσίας θα χρειαστεί η αποτίμηση της αντικειμενικής της αξίας.
* Τραπεζικός λογαριασμός με IBAN που να συνδέεται με τον ΑΦΜ του δικαιούχου.
Στεγαστικό επίδομα
Ακόμη δεν έχει ξεκαθαριστεί επακριβώς το τι μέλλει γενέσθαι με το επίδομα στέγασης, καθότι αναμένονται και οι εξελίξεις της τελικής διαμόρφωσης του διαδόχου πλαισίου.
Πάντως, το εισοδηματικό κριτήριο αναμένεται να κυμανθεί στα 8.000 ευρώ για τους οικονομικά ασθενέστερους, έως και 10.000 ευρώ για μονοπρόσωπο νοικοκυριό και έως τα 30.000 ευρώ για οικογένειες με τρία ή περισσότερα παιδιά.
Το Δημόσιο αναμένεται να καταβάλλει περίπου το ένα τρίτο της μηνιαίας δόσης του δανείου, το οποίο πρέπει να είναι συνδεδεμένο μόνο με την πρώτη κατοικία. Αξίζει να σημειωθεί ότι το ποσό θα διαμορφωθεί αναλόγως των αναγκών των νοικοκυριών.
Τα νέα όρια
Αναφορικά με τα περιουσιακά κριτήρια του νέου πλαισίου προστασίας σημειώνεται ότι σήμερα προστατεύεται από πλειστηριασμούς η κύρια κατοικία εφόσον η αντικειμενική της αξία δεν υπερβαίνει τα 180.000 ευρώ για έναν ενήλικο, ποσό που προσαυξάνεται ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση του οφειλέτη σε 220.000 για ζευγάρι, 240.000 για οικογένεια με ένα τέκνο, 260.000 για οικογένεια με δύο τέκνα και 280.000 για οικογένεια με τρία τέκνα.
Το νέο πλαίσιο δεν θα περιλαμβάνει προστασία κύριας κατοικίας, ωστόσο θα υπάρχουν όρια εισαγωγής στις υπόλοιπες ευεργετικές διατάξεις του συγκεκριμένου νομικού πλαισίου. Η κυβέρνηση αποδέχεται τη μείωση των ανωτέρω κατά περίπου 30.000 ευρώ ανά κατηγορία, ωστόσο οι τράπεζες έχουν ζητήσει περικοπή κατά περίπου 100.000 ευρώ, κάτι το οποίο ούτε καν θέλει να συζητήσει η κυβέρνηση. Σε κάθε περίπτωση το οικονομικό επιτελείο θα αποστείλει στους θεσμούς τα νέα όρια, τα οποία σχεδιάζει.