Χαρακτήρα κανονικής αξιολόγησης και όχι διαπραγμάτευση «ρουτίνας» με τους δανειστές, προσλαμβάνουν οι συναντήσεις του οικονομικού επιτελείου με το «κουαρτέτο» των πιστωτών.
Οι διαπραγματεύσεις, με τους υψηλόβαθμους τεχνοκράτες των θεσμών στο πλαίσιο της δεύτερης μεταμνημονιακής αξιολόγησης, αναμένεται να ξεκινήσουν αύριο το απόγευμα μετά την επιστροφή του Ευκλείδη Τσακαλώτου από το Eurogroup, όπου η Ελλάδα δεν αποτελεί μέρος της σημερινής «ατζέντας». Ως εκ τούτου ο υπουργός Οικονομικών θα έχει ένα εξαιρετικά ήρεμο και αποφορτισμένο απόγευμα σήμερα στις Βρυξέλλες ενώ τα δύσκολα θα ξεκινήσουν με την επιστροφή του στην Αθήνα.
Οι καθυστερήσεις που έχουν εντοπίσει τα τεχνικά κλιμάκια σε τουλάχιστον 6 από τις 16 μεταρρυθμίσεις – δεσμεύσεις, που αποτελούν την «καρδιά» του προγράμματος ενισχυμένης εποπτείας που παρακολουθούν οι θεσμοί, διαμορφώνουν ένα εντελώς διαφορετικό σκηνικό διαπραγμάτευσης με τους τέσσερις εκπροσώπους των δανειστών. Η ελληνική πλευρά βρίσκεται πίσω στις μεταμνημονιακές δράσεις που αφορούν: τη μείωση των «κόκκινων» δανείων στις ελληνικές τράπεζες μέσω τιτλοποιήσεων, το νέο πλαίσιο που θα αντικαταστήσει τον νόμο Κατσέλη – Σταθάκη για την προστασία της πρώτης κατοικίας, το μηδενισμό των εσωτερικών ληξιπρόθεσμων οφειλών, την επιτάχυνση του προγράμματος των ιδιωτικοποιήσεων (Ελληνικό, Εγνατία) , την στελέχωση με επιπλέον προσωπικό της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων – ΑΑΔΕ και τις τοποθετήσεις γενικών γραμματέων στο Δημόσιο.
Με κάποιο τρόπο η κυβέρνηση κατάφερε να βάλει «σφήνα» στο κάδρο της δεύτερης μεταμνημονιακής αξιολόγησης τη νέα υπουργική απόφαση για την αναπροσαρμογή του κατώτατου μισθού που κανονικά δεν έπρεπε να είναι. Μολονότι η Κομισιόν ήταν από την αρχή στο πλευρό της Αθήνας, υποστηρίζοντας τις ελληνικές θέσεις για αύξησης του κατώτατου μισθού, έχει φθάσει τώρα να προειδοποιεί στέλνοντας μηνύματα στην κυβέρνηση ότι θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτική σε αυτό το θέμα που είναι πολιτικά ευαίσθητο. Η ελληνική πρόταση για αυξήσεις 5%-10% στον κατώτατο μισθό δεν βρίσκει σύμφωνους τους θεσμούς που τάσσονται υπέρ μίας λελογισμένης αύξησης ώστε να βελτιωθεί η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας και συνεπακόλουθα η ανταγωνιστικότητα συνολικά της οικονομίας της χώρας.
Οι δανειστές θα μείνουν έως την Παρασκευή στην πρωτεύουσα και εν συνεχεία θα ενημερώσουν τα μέλη του EuroWorking Group (EWG), για τα αποτελέσματα της δεύτερης μεταμνημονιακής αξιολόγησης, αρχές της επόμενης εβδομάδας και επίσημα στην συνάντηση της 31ης Ιανουαρίου.
Άλλωστε, από τον βαθμό που θα βάλουν οι υψηλόβαθμοι τεχνοκράτες στη νέα έκθεση που θα συντάξουν και θα δοθεί 27 Φεβρουαρίου στην δημοσιότητα εξαρτάται η αποδέσμευση της 6μηνιαίας δόσης των 750 εκατ. ευρώ που προέρχεται από τα κέρδη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και των κεντρικών τραπεζών της ευρωζώνης που είχαν στην κατοχή τους ελληνικά ομόλογα. Ο τροχός για την επιστροφή αυτών των κερδών θα γυρίσει στη διάρκεια της συνόδου των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης που θα πραγματοποιηθεί την 11η Μαρτίου.
Ας σημειωθεί ότι η Γερμανία έχει ήδη προτείνει (στο περασμένο EWG) να τεθεί ως όρος, για την αποδέσμευση του ποσού από τα ANFA’s SMPs, η «υπακοή» που επιδεικνύει η Ελλάδα στο πρόγραμμα της ενισχυμένης μεταμνημονιακής εποπτείας. Και φυσικά η πρόταση έγινε αμέσως αποδεκτή…