Αύξηση κατά 30% των εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων τους δυνητικά ωφελούμενους του που συνδέονται με την πρώτη κατοικία, όπως εκτιμούν τραπεζικά στελέχη.

Άμεσα αναμένεται θα κατατεθεί τροπολογία, που, σύμφωνα με την Ημερησία,  θα αποτυπώνεται η συμφωνία στην οποία κατέληξαν χθες υπουργείο Οικονομικών και τράπεζες, υιοθετούνται τα νέα υψηλότερα και πιο ρεαλιστικά κριτήρια ώστε να λάβουν επιδότηση ίση με το 50% της επιβάρυνσης που καλούνται να «σηκώσουν» οι δανειολήπτες, λόγω των αλλεπάλληλων αυξήσεων των επιτοκίων της ΕΚΤ, αρχής γενομένης από τον περασμένο Ιούλιο.

Παράλληλα παρατείνεται μέχρι τις 31 Ιουλίου 2023 η προθεσμία υποβολής των σχετικών αιτήσεων, που κανονικά έληγε στις 30 Απριλίου.

Γιατί αυξήθηκαν οι δικαιούχοι

Υπενθυμίζεται ότι το πρόγραμμα επιδότησης χρηματοδοτείται αποκλειστικά από τις τράπεζες και σύμφωνα με πληροφορίες ο συνολικός προϋπολογισμός μετά και τη διεύρυνση των κριτηρίων είναι πέριξ των 100 εκατ. ευρώ.

Ο βασικός λόγος που αποφασίστηκε η διεύρυνση της περιμέτρου ήταν –πέραν του φόβου για αύξηση των «κόκκινων» δανείων– ότι τα κριτήρια «ευαλωτότητας» ήταν εξαιρετικά χαμηλά, και ειδικότερα από 7.000 ευρώ για μονοπρόσωπο νοικοκυριό ως 21.000 ευρώ για ζευγάρι με τρία παιδιά/προστατευόμενα μέλη.

Την ίδια στιγμή, αποδείχθηκε ότι ήταν μικρότερος του αναμενόμενου ο αριθμός των ευάλωτων -με βάση τα κριτήρια του νόμου- που έχουν καταφέρει να διατηρούν ενήμερο το δάνειο τους. Είναι χαρακτηριστικό ότι μέχρι το τέλος Μαρτίου επιλέξιμες ήταν μόλις 1.508 αιτήσεις, ενώ στην ουρά βρίσκονται άλλες 28.500 αιτήσεις, οι οποίες θα αξιολογηθούν με βάση τα νέα αυξημένα κριτήρια, δηλαδή, ετήσιο εισόδημα ως 27.300 ευρώ ανάλογα με τη σύνθεση του νοικοκυριού, από 21.000 ευρώ (ζευγάρι με τρία παιδιά/προστατευόμενα μέλη) που ισχύει σήμερα, ενώ τα περιουσιακά κριτήρια αυξάνονται έως τα 234.000 ευρώ ανάλογα με τη σύνθεση του νοικοκυριού, από 180.000 ευρώ που ισχύει σήμερα.

Τι θα γίνει για όσους απορρίφθηκε η αίτηση

Σε ό,τι αφορά τους δανειολήπτες που απορρίφθηκαν οι αιτήσεις τους γιατί ξεπερνούσαν τα όρια (εισόδημα ή/και περιουσία), θα έχουν τη δυνατότητα επανυποβολής της αίτησης, με βάση τα νέα όρια. Πρόκειται, σύμφωνα με εκτιμήσεις για 14.000 δανειολήπτες που ξεκίνησαν άλλα δεν ολοκλήρωσαν την αίτησή τους, καθώς συνειδητοποίησαν ότι είναι εκτός της περιμέτρου, αλλά και για άλλους 1.600 που «κόπηκαν» από την πλατφόρμα ως μη ευάλωτοι.

Υπενθυμίζεται ότι ημερομηνία αναφοράς για τον υπολογισμό της αύξησης είναι 30ή Ιουνίου 2022 και η επιδότηση είναι για διάστημα 12 μηνών και αφορά σε στεγαστικά δάνεια ή και δάνεια μικρών επιχειρήσεων, με εμπράγματη ασφάλεια στην πρώτη κατοικία.

«Η Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους του Υπουργείου Οικονομικών θα συνεχίσει να συνδράμει στην υλοποίηση του προγράμματος, εκδίδοντας τη βεβαίωση ευάλωτου με τα διευρυμένα, πλέον, κριτήρια», όπως αναφέρει το υπουργείο Οικονομικών.

Η «εργαλειοθήκη» των τραπεζών

Οι τράπεζες πέραν του προγράμματος επιδότησης έχουν ενεργοποιήσει την «εργαλειοθήκη» τους ώστε να διευκολύνουν δανειολήπτες που βλέπουν τις δόσεις τους να είναι «παραφουσκωμένες» λόγω επιτοκίων.

Κατά περίπτωση προτείνουν επιμήκυνση της διάρκειας αποπληρωμής – εφόσον υπάρχουν περιθώρια που σχετίζονται κυρίως με την ηλικία του δανειολήπτη – και γενικότερα ρυθμίσεις που δεν αλλάζουν το status του δανείου.

Ενδεικτικά, σήμερα η δόση ενός δανείου 100.000 ευρώ με διάρκεια αποπληρωμής 20 χρόνια (240 μήνες) διαμορφώνεται στα 680 ευρώ (5,25% επιτοκιο) έναντι 536 ευρώ τον Ιούλιο του 2022 (επιτόκιο 2,50%). Δηλαδή, η επιβάρυνση λόγω της αύξησης των επιτοκίων είναι 144 ευρώ. Για διάρκεια 30 ετών (360 μήνες) η αύξηση της δόσης είναι περίπου 160 ευρώ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πρόγραμμα Πανελληνίων 2025