Στο ΣτΕ η τιμολόγηση του νερού – Προσφυγή σωματείων και καταναλωτών κατά της κυβερνητικής απόφασης
Η τιμολογιακή πολιτική του νερού εξετάστηκε από την Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ), στο πλαίσιο προσφυγής που κατέθεσαν έξι Ομοσπονδίες και Σωματεία εργαζομένων, καθώς και 20 καταναλωτές. Οι προσφεύγοντες ζητούν την ακύρωση της κοινής υπουργικής απόφασης (ΚΥΑ) της 26ης Σεπτεμβρίου 2024, η οποία αφορά τους κανόνες κοστολόγησης και τιμολόγησης των υπηρεσιών ύδατος. Θεωρούν ότι η νέα ρύθμιση είναι αντισυνταγματική και αντίθετη στη νομοθεσία της ΕΕ και της Ελλάδας, καθώς μεταφέρει το κόστος των δαπανών στους καταναλωτές.
Διαμαρτυρίες και νομικά επιχειρήματα
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο, έξω από το κτίριο είχαν συγκεντρωθεί εργαζόμενοι σε δημόσιες και δημοτικές επιχειρήσεις ύδρευσης, περιβαλλοντικές οργανώσεις και πολίτες, διαμαρτυρόμενοι για την εφαρμογή της νέας τιμολογιακής πολιτικής. Οι συγκεντρωμένοι εξέφρασαν την ανησυχία τους ότι η αναπροσαρμογή των τιμολογίων θα οδηγήσει σε σημαντικές αυξήσεις στην τιμή του νερού, όπως συνέβη στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.
Στη νομική αντιπαράθεση που ακολούθησε, τα σωματεία υποστήριξαν ότι η προσβαλλόμενη ΚΥΑ έχει ως στόχο την αύξηση των εσόδων των παρόχων ύδρευσης, χωρίς να διασφαλίζεται ότι η τιμολογιακή πολιτική θα παραμείνει προσιτή για τους πολίτες. Επίσης, επικαλέστηκαν απόφαση του ΣτΕ από το 2022, η οποία είχε ακυρώσει παρόμοιες ρυθμίσεις, ενώ υποστήριξαν ότι η νέα ΚΥΑ διατηρεί ουσιαστικά το ίδιο περιεχόμενο με την προηγούμενη ακυρωθείσα απόφαση, παρά τις επιμέρους αλλαγές.
Παράλληλα, οι προσφεύγοντες επισήμαναν ότι η νέα πολιτική αποδυναμώνει τον δημόσιο χαρακτήρα του νερού, καθώς περιορίζει τον έλεγχο της τιμολόγησης από το κράτος και τους δήμους. Αυτό, όπως ανέφεραν, δημιουργεί αβεβαιότητα ως προς τη διατήρηση του νερού ως δημόσιου αγαθού, ενώ μπορεί να οδηγήσει σε υποβάθμιση της ποιότητας και αύξηση των τιμών.
Από την πλευρά της, η ΕΥΔΑΠ υπεραμύνθηκε της νέας ρύθμισης, υποστηρίζοντας ότι η νέα δομή τιμολόγησης του νερού είναι πλήρως ευθυγραμμισμένη με τις ευρωπαϊκές οδηγίες και εφαρμόζεται σε άλλες χώρες της ΕΕ. Διευκρίνισε ότι η ανάκτηση του κόστους θα γίνει σταδιακά και ότι η πλήρης κάλυψη του κόστους παροχής νερού δεν αντίκειται στο ευρωπαϊκό θεσμικό πλαίσιο.
Επιπλέον, η ΕΥΔΑΠ ανέφερε ότι οι χρεώσεις για τη βιομηχανική και αγροτική χρήση του νερού, που έχουν μεγαλύτερο περιβαλλοντικό αντίκτυπο, θα είναι υψηλότερες, στη βάση της αρχής «ο ρυπαίνων πληρώνει».
Σε ό,τι αφορά τη Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ), η ΕΥΔΑΠ ξεκαθάρισε ότι, παρά τις νέες αρμοδιότητες της Αρχής, δεν καταργούνται οι εξουσίες των Δήμων, των Περιφερειών και του Υπουργείου Περιβάλλοντος στη διαχείριση των υδάτων.
Τόσο η ΕΥΔΑΠ, όσο και η ΕΥΑΘ και η ΡΑΑΕΥ τάχθηκαν υπέρ της νέας ΚΥΑ και εκπροσώπησαν τη θέση της κυβέρνησης κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας.
Η απόφαση του ΣτΕ αναμένεται να καθορίσει το μέλλον της τιμολόγησης του νερού και να κρίνει εάν η νέα ρύθμιση διασφαλίζει τη δημόσια και προσιτή πρόσβαση στο νερό, όπως υποστηρίζουν οι προσφεύγοντες, ή εάν ακολουθεί τις ευρωπαϊκές κατευθύνσεις, όπως ισχυρίζεται η ΕΥΔΑΠ.
Δείτε επίσης Αντιδράσεις για την τηλεκπαίδευση στα σχολεία που έκλεισαν λόγω των σεισμών