Αντιμέτωποι με στάση πληρωμών και μειώσεις μισθών βρίσκονται εκατοντάδες χιλιάδες αμειβόμενοι με «μπλοκάκια» λόγω του νέου διάτρητου, ως προς τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις, νέου καθεστώτος καταβολής και επιμερισμού με των ασφαλίστρων με τον εργοδότη (όπου προβλέπεται).

Οι καταγγελίες για το «πάγωμα» των πληρωμών και τις μειώσεις των μισθών, κατά το ύψος των εργοδοτικών εισφορών του ΕΦΚΑ που είναι 22%, έφτασαν ήδη στην ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης από συνδικαλιστικές οργανώσεις που ζητούν να γίνουν διορθωτικές παρεμβάσεις, έτσι ώστε να προστατευτούν τα δικαιώματα των εργαζομένων – υποχρεωτικά αμειβομένων με δελτία παροχής υπηρεσιών ή ακόμη και με αποδείξεις επαγγελματικής δαπάνης (για όσους δεν έχουν κάνει έναρξη επαγγέλματος σε ΔΟΥ για να αποφύγουν πρόσθετες υποχρεώσεις).

Επαναδιαπραγμάτευση

Οι δύο ανατροπές προέκυψαν ταυτόχρονα με την έναρξη, από την 1/1/2017, της εφαρμογής του νέου Ασφαλιστικού και αμέσως μετά την έκδοση των εγκυκλίων του υπουργείου που, όπως σημειώνουν στελέχη της κοινωνικής ασφάλισης, «άνοιξαν» διάπλατα τις πόρτες για την επαναδιαπραγμάτευση -δηλαδή τη μείωση- των αποδοχών των αμειβομένων με δελτία παροχής υπηρεσιών. Σύμφωνα με τις καταγγελίες των συνδικαλιστικών οργανώσεων πολλές επιχειρήσεις:

• «Πάγωσαν» τις πληρωμές του μηνός Ιανουαρίου επικαλούμενες τα «κενά» της νομοθεσίας και τις «γκρίζες» ζώνες των εγκυκλίων που έχουν εκδοθεί. Οπως εξηγεί στην «Ημερησία» ο δικηγόρος Δημ. Μπούρλος, δεν έχουν διευκρινιστεί θεμελιώδη, για τον επιμερισμό ή μη των εισφορών, ζητήματα όπως αν θα «μετρά» το ύψος του εισοδήματος για όσους κόβουν «μπλοκάκι» σε ένα εργοδότη με χαμηλό μισθό και παράλληλα είναι ελεύθεροι επαγγελματίες με υψηλές αποδοχές, πότε θα θεωρείται ως διαρκής μια σχέση εργασίας και τι θα γίνεται αν δεν υπάρχει σύμβαση εργασίας. Επιπλέον, δεν έχει δημιουργηθεί η ηλεκτρονική – πλατφόρμα- για τη δήλωση των αμειβομένων σε 1 – 2 εργοδότες ενώ η υποβολή των Ανακεφαλαιωτικών Περιοδικών Δηλώσεων (στις οποίες θα πρέπει να συμπεριληφθούν όσοι εμπίπτουν στο ευνοϊκό καθεστώς της παρ. 9 του άρθρου 39 για τον υποχρεωτικό επιμερισμό των εισφορών) θα γίνει προς τα τέλη Φεβρουαρίου…

• Προανήγγειλαν περικοπές στις αμοιβές λόγω (οικονομικής) αδυναμίας να καταβάλουν τις αναλογούσες εργοδοτικές εισφορές σε όσους απασχολούνται σε έναν έως δύο εργοδότες. Αν υπολογιστούν οι έως 3 εισφορές οι οποίες μπορεί να βαρύνουν τον εργοδότη (13,33% επί των αποδοχών για τη σύνταξη, 4,55% για την ασθένεια και 3,5% για την επικουρική ασφάλιση, όπου υπάρχει) η διαφορά φτάνει στο 21,40% που αποτελεί το όριο των περικοπών. Για παράδειγμα συμφωνημένη, πριν από τον ΕΦΚΑ, αμοιβή των 700 ευρώ, ζητείται να «πέσει» στα 550,34 ευρώ (-21,50%) και αμοιβή των 1.000 ευρώ στα 786 ευρώ (μείωση 213,80 ευρώ τον μήνα και σε ποσοστό – 22%… Προβλήματα, ωστόσο, θα προκύψουν αν ο εργαζόμενος διεκδικήσει, εκ των υστέρων, επικαλούμενος την απασχόλησή του σε 1 έως 2 εργοδότες, την προβλεπόμενη συμμετοχή του εργοδότη στο κόστος της ασφάλισης.

• Δήλωσαν απόλυτη αδυναμία υπολογισμού των εισφορών στον ΕΦΚΑ στις αποδείξεις επαγγελματικής δαπάνης αφού καμία εγκύκλιος δεν έχει εκδοθεί για την κατηγορία αυτή. Οπως σημειώνει ο Δημ. Μπούρλος, θα πρέπει να απαντηθούν τουλάχιστον τρία ερωτήματα. Αν θα παρακρατούνται οι εισφορές από την επιχείρηση για να αποδοθούν από την ίδια ή θα τις καταβάλει ο αμειβόμενος, αν θα υπάρχουν κατώτατα όρια και για ποιες «καλύψεις» καθώς και αν θα απαιτείται η ιδιότητα του επαγγελματία ή απλώς εισόδημα από την παροχή υπηρεσιών – εργασίας. «Η αμοιβή της υπηρεσίας που θα τιμολογηθεί με απόδειξη επαγγελματικής δαπάνης θα πρέπει να υπάγεται σε ασφαλιστικές εισφορές αφού καμία εργασία δεν μπορεί να είναι ανασφάλιστη», καταλήγει.

Παραδείγματα επιμερισμού εισφορών ή μείωσης μισθών

Οι συνολικές μηνιαίες εισφορές που αναλογούν σε «μισθό» από «μπλοκάκι» 700 ευρώ φθάνουν τα 238,70 ευρώ (89,04 ευρώ για τον εργαζόμενο και 149,66 ευρώ για τον εργοδότη).

Αν δεν επιμεριστούν με τον εργοδότη, ο εργαζόμενος θα «χάσει» 150 ευρώ.

Αν αντίθετα μοιραστεί το «βάρος» για τη σύνταξη, όπως προβλέπει ο νόμος, θα καταβάλλονται 140 ευρώ (46,69 ευρώ από τον ασφαλισμένο και 93,31 ευρώ από τον εργοδότη), για την ασθένεια 49,7 ευρώ (από τα οποία ο ασφαλισμένος θα καταβάλει 17,85 ευρώ και ο εργοδότης 31,85 ευρώ) και για την επικουρική ασφάλιση 49 ευρώ (24,5 ευρώ από τον ασφαλισμένο και 24,5 ευρώ από τον εργοδότη).

Οι μηνιαίες εισφορές που αναλογούν σε αμοιβή 1.000 ευρώ από «μπλοκάκι» φτάνουν τα 341 ευρώ το μήνα. Αν επιμεριστούν με τον εργοδότη ο εργαζόμενος θα πληρώνει 127,20 ευρώ το μήνα (66,70 ευρώ για σύνταξη, 25,5 ευρώ για ασθένεια και 35 ευρώ για επικουρική ασφάλιση) και ο εργοδότης 213,80 ευρώ (133,30 ευρώ για σύνταξη, 45,50 ευρώ για ασθένεια και 35 ευρώ στο επικουρικό).

Ημερησία

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πρόγραμμα Πανελληνίων 2025