«Υπό την πίεση των διεθνών δανειστών η Ελλάδα εισήγαγε ένα νέο σύστημα εισφορών κοινωνικής ασφάλισης. Στην πράξη επωφελούνται οι φοροφυγάδες. Όποιος από την άλλη πλευρά είναι ειλικρινής στο τι δηλώνει, πρέπει να ματώσει» αναφέρει σε ρεπορτάζ του από την Ελλάδα το Spiegel Online, σχετικά με το νέο σύστημα υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών που ισχύει από 1ης Ιανουαρίου για τους αυτοαπασχολούμενους. Το ρεπορτάζ ξεκινά με ένα παράδειγμα από την εργασιακή πραγματικότητα της Θεσσαλονίκης: «Βάσει της φορολογικής τους δήλωσης συγκαταλέγονται στους πολύ φτωχούς: Ο Παναγιώτης Μ. και η Μαρία Κ. είναι γιατροί στη Θεσσαλονίκη, διατηρούν μαζί ένα ιατρείο για ιδιώτες ασθενείς. Πέρσι είχαν έσοδα μαζί 60.000 €. Ωστόσο στην εφορία δήλωσαν μόλις κάτι παραπάνω από 8.000 € -ακριβώς πάνω από αυτό που το κράτος θέτει ως όριο της φτώχειας. Ο Παναγιώτης δεν έχει όμως βάρος στη συνείδησή του. ‘Σε διαφορετική περίπτωση θα είχαμε καταστραφεί από τη φορολογική νομοθεσία’ λέει ο ίδιος».

Σύμφωνα με το Spiegel Online η περίπτωση των δύο γιατρών δεν είναι τίποτα άλλο από μια «συνηθισμένη μορφή φοροδιαφυγής» αλλά και η «βασική αιτία για το οικονομικό αδιέξοδο της Ελλάδας». Σύμφωνα με το νέο σύστημα καταβολής εισφορών καταργούνται οι μέχρι τώρα ισχύοντες κανόνες, βάσει των οποίων αυτοαπασχολούμενοι και ελεύθεροι επαγγελματίες καλούνταν να πληρώσουν ένα πάγιο ποσό για εισφορές υγείας και συντάξιμα, ανεξάρτητα από το εισόδημά τους, με δυνατότητα αύξησής τους ανά τριετία. Το Spiegel σημειώνει επίσης: «Πλέον οι εισφορές κοινωνικής ασφάλισης θα εισπράττονται συναρτήσει του εισοδήματος, όπως γίνεται καταρχήν και στη Γερμανία (…) Το νέο σύστημα συγκροτήθηκε κατόπιν επίμονης απαίτησης των διεθνών πιστωτών και είναι επίσης ένας εκ των όρων της δανειακής σύμβασης. Στη θεωρία πρόκειται για ένα δικαιότερο σύστημα σε σχέση με το παλαιότερο σύστημα της πάγιας καταβολής. Κάθε πολίτης οφείλει να πληρώσει μόνο ανάλογα με τις οικονομικές του δυνατότητες κι όχι πια ανάλογα με τα χρόνια αυτοαπασχόλησης. Αλλά εκεί που χωλαίνει η Ελλάδα είναι στην εφαρμογή». Κλείνοντας, το ρεπορτάζ αναφέρει ότι «το νέο σύστημα θα είχε νόημα σε ένα κράτος, το οποίο θα πάτασσε τη φοροδιαφυγή με αξιοπιστία και σοβαρότητα». Μόνο έτσι θα μπορούσε το κράτος να αντλήσει έσοδα από τους πολίτες που έχουν υψηλότερα εισοδήματα, άρα και μεγαλύτερη ευχέρεια στην καταβολή υψηλότερων εισφορών. «Ωστόσο παραμένει αμφίβολο αν κάτι τέτοιο θα μπορούσε να λειτουργήσει στην Ελλάδα».

« Ληστεία στο όνομα του Λαού»

Η εφημερίδα TAZ παρουσιάζει το προφίλ της μέχρι χθες «υπ’αριθμόν ένα καταζητούμενης της Ελλάδας». Πρόκειται για την Πόλα Ρούπα, ηγετικό στέλεχος της αντιεξουσιαστικής τρομοκρατικής οργάνωσης «Επαναστατικός Αγώνας» και συντρόφου του καταδικασθέντα για τρομοκρατική δράση Νίκου Μαζιώτη, η οποία συνελήφθη την Πέμπτη μετά από έφοδο της αντιτρομοκρατικής στην Αθήνα. «Τη δεκαετία του 90 σπούδαζε μαθηματικά. Σε ηλικία 26 ετών συμμετείχε στην κατάληψη του Πολυτεχνείου, όπου γνώρισε τον Μαζιώτη. Οι αναρχικές πεποιθήσεις και των δύο σύντομα τους οδήγησαν στην τρομοκρατική δράση μέσα από τον Επαναστατικό Αγώνα (…). Από το 2003 η ακροαριστερή παράνομη οργάνωση έχει εξαπολύσει ένοπλο αγώνα (…) με στόχο την ‘κατάργηση του κράτους και του κεφαλαίου’. H οικονομική κρίση στη χώρα έδωσε νέες ευκαιρίες για να ξεκινήσει και πάλι η Επανάσταση, σύμφωνα με την ένοπλη οργάνωση, η οποία στην Ελλάδα χαρακτηρίζεται ως τρομοκρατική.»

Στο ίδιο θέμα αναφέρεται επίσης εκτενές ρεπορτάζ της Frankfurter Allgemeine Zeitung με τίτλο «Ληστεία στο όνομα του Λαού». Κάνοντας μια αναλυτική διαδρομή στο εγκληματικό παρελθόν του διδύμου Ρούπα-Μαζιώτη και καταλήγοντας στην τελευταία ληστεία, στην οποία φέρεται να συμμετείχε η Ρούπα τον περασμένο Σεπτέμβριο, η γερμανική εφημερίδα σημειώνει: «H σύλληψη της Πόλας Ρούπα θεωρείται μια από τις μεγαλύτερες επιτυχίες της ελληνικής αστυνομίας μετά την εξάρθρωση της τρομοκρατικής οργάνωσης 17 Νοέμβρη το 2002.»

Στα μεγάλα καλλιτεχνικά γεγονότα του 2017 η ελληνική documenta

Tέλος η Handelsblatt παρουσιάζει την εικαστική ατζέντα της νέας χρονιάς, επιλέγοντας κάποιες εκθέσεις ανά την Ευρώπη που δεν πρέπει να χάσουμε. Μεταξύ αυτών και η documenta 14, η οποία διοργανώνεται φέτος στην Αθήνα (8 Aπριλίου έως 16 Ιουλίου) και στο Κάσελ (10 Ioυνίου έως 17 Σεπτεμβρίου). Στο επίκεντρό της φετινής documenta βρίσκονται οι κρίσεις και οι πολιτικές συγκρούσεις από εικαστική και όχι μόνο ματιά. Θέματα όπως η δημοκρατία και η κρίση της εν καιρώ νεοφιλελευθερισμού θα απασχολήσουν καλλιτέχνες και κοινό και για το λόγο αυτό η επιλογή της Αθήνας, «της πόλης όπου γεννήθηκε και δοκιμάστηκε για πρώτη φορά η δημοκρατία αποκτά συμβολική σημασία», σημειώνει η γερμανική εφημερίδα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πρόγραμμα Πανελληνίων 2025