Μόλις λίγα χιλιόμετρα από την Αθήνα, κοντά στον οδικό άξονα που συνδέει την πρωτεύουσα με την Κόρινθο, βρίσκεται ένα από τα λιγότερο γνωστά ηφαίστεια της Ελλάδας, το Σουσάκι. Παρότι η τελευταία έκρηξή του σημειώθηκε πριν από περίπου 2,5 εκατομμύρια χρόνια, το ηφαίστειο αυτό εξακολουθεί να εμφανίζει έντονη μεταηφαιστειακή δραστηριότητα, που το καθιστά ιδιαίτερα ενδιαφέρον από γεωλογικής άποψης.

Το Σουσάκι, αν και λιγότερο γνωστό, αποτελεί έναν κρυμμένο γεωλογικό θησαυρό που αναδεικνύει τη μοναδικότητα του φυσικού περιβάλλοντος της Αττικής.

Το Σουσάκι έχει ύψος 180 μέτρα και δεν διαθέτει ενεργό κρατήρα, ωστόσο, τα πετρώματα που απλώνονται στις πλαγιές του είναι λάβες, γνωστές ως δακίτες, που προέρχονται από την τελευταία ηφαιστειακή του δραστηριότητα.

Όπως εξηγεί ο καθηγητής Γεωλογίας Παναγιώτης Πομώνης, «οι δακίτες αυτοί εκχύθηκαν πριν από περίπου 2,5 εκατομμύρια χρόνια, και παρότι το ηφαίστειο δεν είναι ευρέως γνωστό, θεωρείται ενεργό».

Σουσάκι: Το άγνωστο ηφαίστειο της Αττικής - Κίνδυνος σε περίπτωση ηφαιστειακής έκρηξης!

Ένα από τα πιο χαρακτηριστικά στοιχεία του Σουσακίου είναι οι ατμίδες που βρίσκονται στις πλαγιές του. Από αυτές τις τρύπες εκλύονται συνεχώς ηφαιστειακά αέρια, όπως υδρόθειο, το οποίο έχει τη χαρακτηριστική οσμή «κλούβιου αυγού».

Οι θερμοκρασίες των αερίων αγγίζουν τους 40 βαθμούς Κελσίου, υποδεικνύοντας τη συνεχιζόμενη δραστηριότητα του ηφαιστείου.

Ωστόσο, η ύπαρξη κατοικημένων περιοχών κοντά στο ηφαίστειο προκαλεί ανησυχία. Ο κ. Πομώνης προειδοποιεί για τους κινδύνους μιας ενδεχόμενης έκρηξης, τονίζοντας ότι «υπάρχουν σπίτια χτισμένα πάνω στις ηφαιστειακές λάβες, γεγονός που αυξάνει τον κίνδυνο για τους κατοίκους σε περίπτωση επανενεργοποίησης του ηφαιστείου».