Hot – dry – windy: Εκρηκτικό «κοκτέιλ» και ανέμων αυξάνουν τον κίνδυνο φωτιάς – SOS από τους μετεωρολόγους

Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται αυτές τις μέρες καθώς ο συνδυασμός της ενίσχυσης των βοριάδων έως και 8 μποφόρ και οι υψηλές θερμοκρασίες που θα επικρατήσουν από σήμερα στη χώρα, προκαλούν το φαινόμενο «hot dry windy», ένα εκρηκτικό «κοκτέιλ» που αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο φωτιάς.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον μετεωρολόγο του OPEN, Κλέαρχο Μαρουσάκη, μέσα στο Αιγαίο και στα ανατολικά ηπειρωτικά θα έχουμε τις μεγαλύτερες εντάσεις του βοριά και πιο δυτικά θα επικρατήσει βοριάς αλλά με μικρότερες εντάσεις. Από τη μια τα μελτέμια θα δροσίζουν ωστόσο αυξάνουν σημαντικά τον κίνδυνο έναρξης και εξάπλωσης πυρκαγιάς.

Σε συναγερμό και η Αττική

Πολύ υψηλός ο κίνδυνος είναι σήμερα και για την Αττική καθώς τα μποφόρ θα αγγίξουν έως και τα 8 μποφόρ ενώ και η θερμοκρασία θα φτάσει και τους 37 βαθμούς.

Οι θερμές αέριες μάζες που ξεχύνονται από τις ακτές της Αφρικής θα εστιάσουν στην κεντρική Μεσόγειο και θα πλησιάσουν και την χώρα μας. Τις πιο υψηλές θερμοκρασίες αναμένουμε τις επόμενες ημέρες στη δυτική Ελλάδα, 37-38 και πιθανόν και 39 βαθμούς.

Πιο ανατολικά τα μελτέμια θα μετριάζουν τα επίπεδα της ζέστης αλλά θα είναι επικίνδυνα για τυχόν πυρκαγιές μέχρι το τέλος της εβδομάδας.

Πέφτουν οι βοριάδες το Σαββατοκύριακο

Το Σαββατοκύριακο θα πέσουν οι βοριάδες ωστόσο τα μελτέμια θα κυριαρχήσουν στο Αιγαίο, με τη θερμοκρασία να παραμένει στους 35-38 βαθμούς.

Μετά το εκρηκτικό κοκτέιλ ζέστης και ανέμων, την ερχόμενη εβδομάδα ίσως η βόρεια Ελλάδα βιώσει αστάθεια, κυρίως τις απογευματινές ώρες, καθώς περνάει μια ψυχρή λίμνη.

Κολυδάς: Έρχεται… το «κιράζ μελτέμ»

Παράλληλα, και ο διευθυντής της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ) Θοδωρής Κολυδάς, σε ανάρτησή του αναφέρθηκε στο φαινόμενο «κιράζ μελτέμ».

Ειδικότερα, στην πρώτη του ανάρτηση έγραψε ο κ. Κολυδάς: «Οι Τούρκοι ως λαός ασχολήθηκαν περισσότερο με την επίδραση του ανέμου στη γεωργική παραγωγή και γι’ αυτό τον λόγο το μελτέμι πήρε ονομασίες σχετικές με την παραγωγή φρούτων , όπως αρχικά το «κιράζ μελτέμ» (κερασιού) , αργότερα το «καβούν μελτέμ» (πεπονιού) και τέλος το «ουζούμ μελτέμ» (σταφυλιού) στα τέλη Αυγούστου, όταν αρχίζει να ετοιμάζεται η παραγωγή του σταφυλιού.

Στο βίντεο διακρίνεται η ευεργετική επίδραση του μελτεμιού στη χώρα μας , ενάντια στις “επιθέσεις” των θερμών μαζών τόσο από τις ακτές της Αφρικής , όσο και από τα βάθη της Ανατολίας (κιράζ μελτέμ)».

Πανελλήνιες 2024: Θέματα και απαντήσεις πανελλαδικών - Εκτιμήσεις Βάσεων 2024 - Δείτε εδώ όλα τα ΝΕΑ