: Ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Καταναλωτών, Γιώργος Λεχουρίτης, μίλησε για το φαινόμενο της ακρίβειας, προειδοποιώντας πως και το 2022 θα είναι «μια ακριβή χρονιά».

Μιλώντας στο newsbomb ο κ. Λεχουρίτης τόνισε ότι «το φαινόμενο γίνεται μόνιμο και όχι παροδικό». Ο πρόεδρος του ΙΝ.ΚΑ. επισήμανε ότι ο μέσος πολίτης έχασε το 30% του εισοδήματός του, ενώ και το 2022 αναμένεται να χαθεί ακόμα ένα 30%. Την ίδια ώρα, χαρακτήρισε «φούσκα» την , σημειώνοντας ότι έχουν εκτιναχθεί οι στο φυσικό αέριο και το .

«Εμείς προειδοποιήσαμε από τις αρχές του 2021 ότι η ακρίβεια, έρχεται σιγά σιγά, ο κ. Γεωργιάδης έλεγε πως «η αγορά αυτορυθμίζεται». Αυτό που έχουμε, δεν είναι ακρίβεια, αλλά αισχροκέρδεια. Δεν υπάρχει ελεγκτικός μηχανισμός», ανέφερε.

Μάλιστα, αναφέρθηκε στο παράδειγμα των φασολιών της Καστοριάς, λέγοντας ότι «οι Καστοριανοί φωνάζουν ότι δεν είχαν αποθέματα λόγω καταστροφών, αλλά η αγορά έχει κατακλυστεί. Εδώ υπάρχουν δύο υποθέσεις: Ή μας κοροϊδεύουν και αισχροκερδούν ή εισάγουν προϊόντα και τα πωλούν ως ελληνικά».

Λεχουρίτης: Άνοδος τιμών και το 2022

«Το 2022 δειλά δειλά ανεβαίνουν οι τιμές στα σούπερ μάρκετ. Ανεβάζουν τις τιμές στον «Θεό» και μετά κάνουν δήθεν εκπτώσεις 30-40%, που είναι παραπλάνηση του καταναλωτή» είπε και πρόσθεσε ότι «σε γνωστή αλυσίδα σούπερ μάρκετ έχουν άλλες τιμές στα ράφια και άλλα πληρώνει ο καταναλωτής στο ταμείο».

Ακόμη, ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Καταναλωτών εξαπέλυσε «πυρά» κατά της ΕΛΣΤΑΤ, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «δεν κάνει καλά τη δουλειά της. Εξαπατά τους καταναλωτές και το σύστημα».

«Ακριβή χρονιά το 2022»

Στη συνέχεια, ο Γιώργος Λεχουρίτης επισήμανε ότι «διανύουμε μια ακόμη ακριβή χρονιά», με την κυβέρνηση – όπως είπε – να είναι σε ρόλο «θεατή».

Και συμπλήρωσε «αυξάνεται μεν ο κατώτατος μισθός, αλλά και οι υπόλοιποι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι βιώνουν την ακρίβεια, ενώ στα δύο χρόνια της ακρίβειας αναμένεται να χάσουν το 40% λόγω των ανατιμήσεων».
Μέτρα για την ακρίβεια

Ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Καταναλωτών είπε ότι για να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο της ακρίβειας, πρέπει να παρθούν δύο μέτρα.

«Πρώτον, να μειωθεί ο ειδικός φόρος στα καύσιμα και το πετρέλαιο , και δεύτερον να μειωθεί ο ΦΠΑ σε προϊόντα όπως τα άλευρα, τα ζυμαρικά, τα σιτηρά και τα όσπρια», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ακόμη, υπογράμμισε ότι «πρέπει να δώσουν αυξήσεις στους μισθούς και τις συντάξεις 15-16%, για να καλυφθεί η χασούρα των καταναλωτών».

Τέλος, ο κ. Λεχουρίτης τόνισε ότι «η αγορά σήμερα βιώνει ότι χειρότερο μπορούσε να βιώσει τα τελευταία χρόνια», αναφέροντας το παράδειγμα των τιμών των εισαγόμενων προϊόντων, κάνοντας λόγο για εξαπάτηση των καταναλωτών.

ΙΝΕ/ΓΣΕΕ: Η ακρίβεια «ροκάνισε» το 13,7% του μέσου μισθού στην Ελλάδα

Σύμφωνα με το Δελτίο Οικονομικών Εξελίξεων με τίτλο: «Ακρίβεια, αγοραστική δύναμη και αγορά εργασίας» του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ, η απώλεια της αγοραστικής δύναμης των εργαζομένων λόγω του κύματος ακρίβειας συνεχίστηκε και τον Δεκέμβριο του 2021.

Ειδικότερα, η απώλεια αγοραστικής δύναμης του κατώτατου μισθού έφτασε το 10,4%, ενώ του μέσου μισθού των εργαζομένων μερικής απασχόλησης άγγιξε το 13,7%. Τον ίδιο μήνα το μέσο μηνιαίο ατομικό διαθέσιμο εισόδημα απώλεσε περίπου το 7% της αγοραστικής του δύναμης σε ετήσια βάση.

Το 2020 οι ετήσιες καθαρές αποδοχές ενός νοικοκυριού με δύο ενήλικες και δύο παιδιά μειώθηκαν σε μονάδες αγοραστικής δύναμης (PPS) έναντι του 2019. Επίσης, στην Ελλάδα οι αποδοχές αυτές αντιστοιχούσαν το 2020 στο 74,3% του μέσου όρου της Ευρωζώνης.

Εξίσου μεγάλη είναι η απόκλιση του ποσοστού απασχόλησης έναντι των κρατών-μελών της Ευρωζώνης. Το γ’ τρίμηνο του 2021 η Ελλάδα κατέγραψε τη δεύτερη χειρότερη επίδοση, με την απόκλιση μεταξύ του μέσου όρου της Ευρωζώνης και της Ελλάδας να είναι ίση με 8,8 ποσοστιαίες μονάδες. Επιπλέον, στην Ελλάδα το ποσοστό απασχόλησης των γυναικών το γ’ τρίμηνο του 2021 ήταν πολύ χαμηλότερο από αυτό των ανδρών.

Στο ίδιο διάστημα, η Ελλάδα κατέγραψε τη δεύτερη χειρότερη επίδοση στην Ευρωζώνη όσον αφορά τη μετάβαση από την ανεργία στην απασχόληση και το υψηλότερο ποσοστό μακροχρόνιας ανεργίας (67,1%).

Παράλληλα, μεγάλη είναι η μισθολογική ανισότητα μεταξύ ανδρών και γυναικών. Τον Δεκέμβριο του 2020 μεγαλύτερος αριθμός γυναικών απασχολήθηκε σε χαμηλόμισθες θέσεις εργασίας. Ενδεικτικά, στα χαμηλότερα από τον κατώτατο μισθό μισθολογικά κλιμάκια απασχολούνταν κατά μέσο όρο 11% περισσότερες γυναίκες από ό,τι άνδρες, ενώ στα υψηλότερα από τον κατώτατο μισθό μισθολογικά κλιμάκια απασχολούνταν κατά μέσο όρο 43% περισσότεροι άνδρες από ό,τι γυναίκες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πρόγραμμα Πανελληνίων 2025