Συντάξεις – «Να τετραγωνίσει τον κύκλο» επιχειρεί το κυβερνητικό επιτελείο, προκειμένου να μειώσει τις συνέπειες από το κούρεμα των συντάξεων χηρείας.
Το επόμενο διάστημα το υπουργείο Εργασίας καλείται να βρει τρόπο και να πάρει οριστικές αποφάσεις για τον τρόπο που θα δώσει λύσεις στο κόψιμο των συντάξεων χηρείας.
Ο νόμος προβλέπει πως σύνταξη λόγω θανάτου συνταξιούχου ή ασφαλισμένου, ο οποίος έχει πραγματοποιήσει το χρόνο ασφάλισης, που απαιτείται για τη συνταξιοδότησή του εξ’ ιδίου δικαιώματος ή ανικανότητας καταβάλλεται στους δικαιούχους επιζώντες συζύγους/ετέρους μέρη του συμφώνου συμβίωσης και διαζευγμένους ανεξάρτητα από την ηλικία τους.
Προϋπόθεση είναι ο γάμος ή το σύμφωνο συμβίωσης να έχει διάρκεια τουλάχιστον 3 χρόνια μέχρι την ημερομηνία θανάτου για την αναγνώριση δικαιώματος συνταξιοδότησης σε επιζώντα σύζυγο ή στο επιζών άτομο, που έχει κάνει σύμφωνο συμβίωσης.
Πότε χορηγείται σύνταξη λόγω θανάτου στα παιδιά;
Η σύνταξη λόγω θανάτου χορηγείται σε παιδιά του ασφαλισμένου, ο οποίος έχει πεθάνει εφόσον έχει πραγματοποιήσει τον χρόνο ασφάλισης που απαιτείται για τη συνταξιοδότησή του εξ ιδίου δικαιώματος ή ανικανότητας ή συνταξιούχου (νόμιμα, όσα έχουν αναγνωριστεί, υιοθετηθεί κ.ά.), εφόσον δεν έχουν παντρευτεί ούτε έχουν συμπληρώσει το 24ο έτος της ηλικίας τους
Η κυβέρνηση επιδιώκει η ρύθμιση για το ψαλίδισμα στις συντάξεις χηρείας να μην ξεσηκώσει αντιδράσεις και επεξεργάζεται διάφορα σενάρια για ήπια προσαρμογή. Όμως κοντά σ΄ αυτό το πρόβλημα η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας καλείται να δώσεις λύσεις σε χήρες και χήρους, που εργάζονται στον ιδιωτικό τομέα και είχαν πάρει τις συντάξεις χηρείας, για διάστημα άνω των τριών ετών.
Το 2019 έγινε το κούρεμα συντάξεων χηρείας του Δημοσίου και του ΟΓΑ κατά 50% όμως αυτό δεν ίσχυσε για χήρους και χήρες στον ιδιωτικό τομέα κι έτσι, αν δεν αλλάξει κάτι, αναμένεται να κληθούν να δώσουν πίσω όσα πήραν επί 5 χρόνια!