Μεγάλη ανησυχία με την  – Αναγκάζει τους κτηνοτρόφους να εγκαταλείψουν τα κοπάδια τους και να υποσιτίζουν τα ζώα

Πιο αναλυτικά, η ακρίβεια έχει φτάσει σε αδιέξοδο τους παραγωγούς γαλακτοκομικών που εδώ και σχεδόν δύο μήνες καλούνται να διαχειριστούν τις ανατιμήσεις των προϊόντων του κλάδου τους, πριν ακόμα ξεκινήσει για τα καλά το νέο γαλακτοκομικό έτος.

Οι ολοένα αυξανόμενες τιμές των πρώτων υλών και ειδικότερα των ζωοτροφών, συνέπεια και της αύξησης του πετρελαίου κίνησης, έχει ως αποτέλεσμα τη μικρότερη παραγωγή τυροκομικών προϊόντων και την έλλειψη γάλακτος.

Φορείς της εγχώριας γαλακτοβιομηχανίας κάνουν λόγο για αυξήσεις, οι οποίες οφείλονται στην αύξηση του κόστους, όπως είναι οι ανατιμήσεις στα υλικά συσκευασίας, στο πετρέλαιο και στις ζωοτροφές. Επιπλέον, καθοριστικό ρόλο παίζει και η μείωση του ζωικού κεφαλαίου, αλλά και η μείωση των εισαγωγών γάλακτος από ξένες αγορές. Όλα αυτά δημιουργούν αυξημένη ζήτηση στην εγχώρια παραγωγή.

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Γαλακτοκομικών Προϊόντων (ΣΕΒΓΑΠ), Xρήστος Αποστολόπουλος, επεσήμανε στο Newsbomb πως «η αύξηση της πρώτης ύλης σχετίζεται με την αύξηση των ζωοτροφών. Αυτό είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα. Μεγάλο ρόλο παίζει και η ενέργεια, καθώς το κόστος των μεταφορικών μετακυλίεται στα προϊόντα», και συνέχισε λέγοντας πως «οι αυξήσεις των ζωοτροφών ξεκίνησαν πιο πριν από τον πόλεμο, από τις αρχές του 2021».

Η μικρή παραγωγή και το υψηλό ενεργειακό κόστος οδηγούν στην εκτίναξη των τιμών. «Υπάρχει τάση μείωσης της παραγωγής», αναφέρει ο κ. Αποστολόπουλος, συμπληρώνοντας πως αυτό συμβαίνει γιατί «οι παραγωγοί δεν μπορούν να αντέξουν τα υψηλά κόστη, με αποτέλεσμα να υποσιτίζουν τα ζώα τους και αυτό φέρνει μείωση παραγωγής, ενώ άλλοι παραγωγοί βάζουν «λουκέτο» στις επιχειρήσεις τους».

Μείωση παραγωγής λόγω κόστους

Πρόβειο γάλα – Μείωση παραγωγής κατά 2%

Γίδινο γάλα – Μείωση παραγωγής κατά 6,5% – 7%

Αγελαδινό γάλα – Μείωση παραγωγής κατά 4,5%

Ο κος Αποστολόπουλος σχολίασε ότι «η φέτα σε σχέση με πέρυσι είναι 40% επάνω, όπως επίσης και το αιγοπρόβειο γάλα έχει ανέβει κατά 40%, καθώς οι καταναλωτές το βρίσκουν σήμερα 1,30 ευρώ το λίτρο, ενώ είχε τιμή αγοράς 0,90 ευρώ το λίτρο».

«Ακόμα δεν έχουμε δει φως στο τούνελ ώστε να υπάρξει τρόπος να μειωθούν οι τιμές» σημειώνει ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Γαλακτοκομικών Προϊόντων (ΣΕΒΓΑΠ).

«Υπάρχει συσσωρευμένη αύξηση η οποία δεν έχει βγει στα προϊόντα. Εάν η παρούσα κατάσταση συνεχιστεί όπως τώρα είναι δύσκολο να σταματήσουν και οι αυξήσεις».

Ακριβό πετρέλαιο… ακριβά προϊόντα

Για το θέμα των αυξημένων τιμών στα καύσιμα, και ιδιαίτερα στο πετρέλαιο κίνησης αναφέρθηκε ο Μιχάλης Κιούσης πρόεδρος της ομοσπονδίας βενζινοπωλών, μιλώντας στο Newsbomb.

«Το πετρέλαιο κίνησης από 1η Οκτωβρίου που πήρε η κυβέρνηση πίσω την επιδότηση και με την ταυτόχρονη χρηματιστηριακή αύξηση έφτασε σήμερα να είναι ακριβότερο από τη βενζίνη. Είναι σοβαρό πρόβλημα η αύξηση του πετρελαίου κίνησης καθώς έχει επίπτωση στην εφοδιαστική αλυσίδα».

Ο κος Κιούσης τέλος σχολίασε πως «υπάρχει μεγάλη μείωση στην κατανάλωση diesel στα επιβατικά πετρελαιοκίνητα».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πρόγραμμα Πανελληνίων 2025