πριν έρθουν τα κρύα. Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, σε μήνυμά του ανέφερε πως «δεν υπάρχει περίπτωση να αφήσουμε να περάσουν στον καταναλωτή οι υπερβολικές αυξήσεις στις τιμές χονδρικής του ηλεκτρικού ρεύματος που παρατηρούνται πάλι τις τελευταίες μέρες στην νοτιοανατολική Ευρώπη λόγω αστοχιών της Ενιαίας Αγοράς Ενέργειας».

Η σχετική δήλωση ήρθε, αφού στα ύψη, ενώ σημαντική άνοδο σημειώνει και η τιμή του φυσικού αερίου.

Πιο συγκεκριμένα, με τον Νοέμβρη να είναι ακόμα στο δεύτερο εικοσαήμερο, η μέση τιμή του μήνα στη χονδρική είναι 140 ευρώ η μεγαβατώρα. Κάτι που μεταφράζεται σε 14 λεπτά ανά κιλοβατώρα, όσο ακριβώς δηλαδή ήταν το πράσινο τιμολόγιο της ΔΕΗ για τον Νοέμβριο.

Παράλληλα, η ευρωπαϊκή τιμή του φυσικού αερίου είναι αρκετά υψηλή, καθώς έχει ανέβει στα 46 ευρώ ανά μεγαβατώρα, ενώ η κατάσταση στην Ουκρανία και οι αυξημένες της ανάγκες για εισαγωγή ηλεκτρικού ρεύματος επηρεάζουν όλη την Ευρώπη.

Στις τιμές χονδρικής, η Ελλάδα έχει 167 ευρώ τη μεγαβατώρα, την ώρα που Βουλγαρία και Ρουμανία έχουν την υψηλότερη τιμή, στα 244 ευρώ.

Πρόκειται για τις χώρες με τις οποίες έχουμε ζητήσει από κοινού από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να ληφθούν μέτρα ανάσχεσης των τιμών.

Η κατάσταση είναι καλύτερη στην υπόλοιπη Ευρώπη. Ενδεικτικά η τιμή στην Ιταλίας είναι 137 ευρώ, ενώ σε άλλες χώρες οι τιμές κυμαίνονται ακόμα και στα 90 ή στα 100 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Αυτό που έχει τεκμηριωθεί πλέον είναι πως το υπάρχον σύστημα, το target model αλλά και ο μηχανισμός επίλυσης των αγορών, ουσιαστικά διαχέει τις κρίσεις διασυνοριακά.

Την Παρασκευή θα έρθει στην Ελλάδα αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, όπου θα συζητηθεί το ζήτημα των μέτρων μόνιμων μέτρων, ενός μηχανισμού ο οποίος θα μπορεί να κάνει ανάσχεση των υψηλών τιμών, πιθανότατα και ένα πλαφόν.

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, δήλωσε ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να επιτρέψει την επιβάρυνση των καταναλωτών με τις υπερβολικές αυξήσεις στις τιμές χονδρικής του ηλεκτρικού ρεύματος. Οι αυξήσεις αυτές, που παρατηρούνται στη νοτιοανατολική Ευρώπη, αποδίδονται σε προβλήματα της Ενιαίας Αγοράς Ενέργειας.

Αναλυτικό πλαίσιο

Η χονδρική τιμή του ρεύματος βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα, με τη μέση τιμή για τον Νοέμβριο να φτάνει τα 140 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Αντίστοιχα, η τιμή του φυσικού αερίου στην Ευρώπη διαμορφώνεται στα 46 ευρώ ανά μεγαβατώρα, επηρεαζόμενη από την κατάσταση στην Ουκρανία και τις αυξημένες ανάγκες εισαγωγής ενέργειας.

Στην Ελλάδα, η χονδρική τιμή αγγίζει τα 167 ευρώ ανά μεγαβατώρα, ενώ γειτονικές χώρες όπως η Βουλγαρία και η Ρουμανία καταγράφουν ακόμα υψηλότερες τιμές, στα 244 ευρώ. Αυτές οι χώρες, μαζί με την Ελλάδα, έχουν ζητήσει από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να λάβει μέτρα για την ανάσχεση των αυξήσεων.

Στην υπόλοιπη Ευρώπη οι τιμές είναι χαμηλότερες: στην Ιταλία η χονδρική τιμή φτάνει τα 137 ευρώ, ενώ σε άλλες χώρες κινείται μεταξύ 90 και 100 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Ωστόσο, το υφιστάμενο σύστημα (target model) και ο μηχανισμός αγορών φαίνεται να μεταφέρουν την ενεργειακή κρίση διασυνοριακά.

Επόμενες ενέργειες

Την Παρασκευή αναμένεται να επισκεφθεί την Ελλάδα αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για να συζητήσει τη θέσπιση μόνιμων μέτρων και την πιθανότητα εφαρμογής πλαφόν στις τιμές.