Ο ο καθηγητής παθολογίας – λοιμωξιολογίας και μέλος της εθνικής επιτροπής εμβολιασμού Αθανάσιος Σκουτέλης, ανέφερε πώς το πιο σημαντικό είναι να περιοριστεί η κινητικότητα και το αν θα αποδώσουν ή όχι τα περιοριστικά μέτρα εξαρτάται και μόνο από το αν θα εφαρμοστούν.
Στο τέλος της εβδομάδας αρχές της επόμενης υπάρχει η ελπίδα να φανούν τυχόν αποτελέσματα σταθεροποίηση ή και μείωση του αριθμού των εισαγωγών και των κρουσμάτων με στόχο να μειωθούν έτσι ώστε στο τέλος του μήνα να επιτευχθεί ο στόχος, δηλαδή να αρθεί το lockdown, σημείωσε ο κ. Σκουτέλης.
Αναφορικά με τα μέτρα που ελήφθησαν στα σχολεία και στο λιανεμπόριο, ο κ. Σκουτέλης είπε πως αν και ο ίδιος προσωπικά δεν τα ήθελε, ελπίζει πως θα βελτιώσουν την κατάσταση, επισημαίνοντας ότι η ουσία είναι πως όταν κάποιος καλείται για εμβολιασμό να πηγαίνει, καθώς δεν παρατηρείται 100% προσέλευση όσων καλούνται να εμβολιαστούν.
Τόνισε παράλληλα, ότι η προστασία του εμβολίου ως προς τη βαριά νόσηση και ανάγκη εισαγωγής στο νοσοκομείο είναι κοντά στο 100% που σημαίνει πως υπάρχει μία πιθανότητα να νοσήσουμε ήπια στο σπίτι αλλά η πιθανότητα να νοσήσουμε βαριά είναι σχεδόν μηδενική.
Αυτή τη στιγμή συζητάμε για το σύστημα υγείας που χαροπαλεύει, επεσήμανε, κάτι που πετυχαίνουμε με τα εμβόλια, τα οποία προστατεύουν από βαριά νόσηση σε ποσοστό σχεδόν 100% καλύπτοντας και τις μεταλλάξεις
Ο κ. Σκουτέλης εξέφρασε την εκτίμηση ότι μέσα στο πρώτο εξάμηνο θα έχει εμβολιαστεί ένα 50 με εξήντα τοις εκατό του πληθυσμού, στόχος εφικτός με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, κάτι που σημαίνει ότι μέχρι τις αρχές του καλοκαιριού θα έχει εμβολιαστεί 5-6 εκατομμύρια κόσμος.
Τέλος, τόνισε πως οι εμβολιαστικοί λαϊκισμοί πρέπει να μπουν στην άκρη, υπάρχει απόλυτη οργάνωση σε ότι αφορά στο μηχανισμό και στο σύστημα εγγραφής των πολιτών στους εμβολιαστικούς καταλόγους αλλά και στο εμβολιαστικό σύστημα όταν έρθουν τα εμβόλια, συνιστώντας υπομονή καθώς όπως είπε αποδίδει η τήρηση των υγειονομικών μέτρων.