Όπως επισημαίνει ο κ. Σκουτέλης, «η τάση είναι να μη γίνεται το εμβόλιο της στην εγκυμοσύνη», αλλά ούτε και σε γυναίκες οι οποίες σκοπεύουν να μείνουν έγκυες.

Μία γυναίκα 33 ετών, κάτοικος Αττικής, επιβεβαιώθηκε ως το δεύτερο κρούσμα ινδικής μετάλλαξης στη χώρα μας, σε τυχαία δειγματοληψία των κινητών ομάδων υγείας του ΕΟΔΥ, στο κέντρο της Αθήνας.

Σύμφωνα με τον Αθανάσιο Σκουτέλη, παθολόγο λοιμωξιολόγο, «δεν ξέρουμε τίποτα μέχρι στιγμής» για την ινδική μετάλλαξη, πέρα από το γεγονός ότι «πιθανώς να έχει κάποια επίπτωση στην αυξημένη μεταδοτικότητα».

Ο γιατρός τόνισε ότι θα πρέπει να γίνει πιστή τήρηση των μέτρων, καθώς δεν ξέρουμε ακόμη αν το εμβόλιο είναι επαρκές για αυτήν τη μετάλλαξη.

«Αλλά δεν είναι αυτό το πρόβλημα αυτήν την στιγμή. Το πρόβλημα είναι να εμβολιαστεί όσο το δυνατόν μεγαλύτερο κομμάτι του πληθυσμού», τονίζει ο λοιμωξιολόγος, καθώς ακόμη είμαστε «εν μέσω πολέμου».

«Όχι» για εμβολιασμό με σε έγκυες

Προβληματισμός συνεχίζει να επικρατεί σχετικά με το εμβόλιο της AstraZeneca. Όπως επισημαίνει ο κ. Σκουτέλης, «η τάση είναι να μη γίνεται το εμβόλιο της AstraZeneca στην εγκυμοσύνη», αλλά ούτε και σε γυναίκες οι οποίες σκοπεύουν να μείνουν έγκυες.

Συστήνεται, οι γυναίκες αυτές να με σκευάσματα που χρησιμοποιούν mRNA, όπως της Pfizer και της Moderna.

«Η σύσταση είναι να εμβολιάζονται οι έγκυες γυναίκες με mRNA εμβόλιο».

Ωστόσο, όπως επισημαίνει, «διογκώσαμε πολύ τις παθογένειες που έχει το εμβόλιο της AstraZeneca», και δε θα έπρεπε καθώς τα οφέλη του είναι συγκριτικά περισσότερα από τις ελάχιστες και σπάνιες παρενέργειες.

Σχετικά με του εμβολιασμούς της ηλικιακής ομάδας 30 – 39 που ήρθε πριν από τους 40 – 49, ο κ. Σκουτέλης σημείωσε ότι έγινε για «καθαρά επιχειρησιακούς λόγους».

Ειδική μέριμνα για τις ευπαθείς ομάδες

Αναφορικά με τις ευπαθείς ομάδες, οι οποίες πρέπει να εμβολιαστούν αλλά δεν μπορούν να μετακινηθούν, ο λοιμωξιολόγος σημείωσε ότι «θα ληφθεί ειδική μέριμνα», προκειμένου ειδικά συνεργία του ΕΟΔΥ, κινητές μονάδες, να εμβολιάσουν αυτούς τους ανθρώπους.

Η «χαλαρότητα» είναι, σύμφωνα με τον κ. Σκουτέλη, ο λόγος για τον οποίο οι εμβολιασμένοι πολίτες δεν απολαμβάνουν ειδικών συνθηκών.

«Αν αρχίσουν οι εμβολιασμένοι να κυκλοφορούν ελεύθερα, θα αρχίσουν και οι υπόλοιποι να κυκλοφορούν ελεύθερα, θα υπάρχει μια χαλαρότητα».

Επιπλέον, αν και μικρή, υπάρχει η δυνατότητα μετάδοσης του ιού από εμβολιασμένους πολίτες.

«Καλό θα είναι μέχρι να ξεκαθαρίσει η εικόνα και να γίνει το τείχος ανοσίας υψηλό, να τηρούμε ό,τι έχουμε μάθει μέχρι τώρα να τηρούμε».

Ένα από τα θετικά του εμβολιασμού, είναι ότι ακόμη και να νοσήσει κάποιος δε θα παρουσιάσει βαριά συμπτώματα της νόσου.

«Αν μολυνθεί, δε θα νοσήσει βαριά. Πιο σημαντικό είναι η μη βαριά νόσηση παρά να μη νοσήσει με κανένα σύμπτωμα».

Ο κ. Σκουτέλης σημείωσε ότι περί τα τέλη Ιουνίου, «όταν θα φτάσουμε σε ένα ποσοστό 50 – 60%» στο τείχος ανοσίας θα βλέπουμε λίγους θανάτους από

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πρόγραμμα Πανελληνίων 2025