Ανοικτό το ενδεχόμενο το θέμα να “κλείσει” πριν από την έκδοση της απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου. Τι ζητεί μετ’ επιτάσεως το ΔΝΤ και ποιες αλλαγές του παρελθόντος θεωρεί “εμβληματικές”. Τι διεκδικεί το υπουργείο Εργασίας και ποιες οι γραμμές άμυνας της Εφης Αχτσιόγλου.

Σκληρή μάχη για τις ομαδικές απολύσεις, και μάλιστα πριν από την έκδοση της απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου αναμένεται να δοθεί στα εργασιακά, καθώς οι θεσμοί και κυρίως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θέτουν εκτός από την κατάργηση της προληπτικής έγκρισης (θέμα που κρίνεται στο ευρωδικαστήριο) και την αύξηση του επιτρεπόμενου ορίου απολύσεων από 5% σε 10%.

Σύμφωνα με υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Εργασίας, η διαπραγμάτευση και κατά συνέπεια το θέμα των ομαδικών απολύσεων ενδέχεται να “κλείσει” πριν από την έκδοση της απόφασης που αφορά στην υπόθεση της ΑΓΕΤ-Ηρακλής, καθώς στόχος της κυβέρνησης είναι όλα να έχουν ολοκληρωθεί έως τις 5 Δεκεμβρίου.

Στο υπουργείο Εργασίας προετοιμάζονται για την επόμενη κρίσιμη συνάντηση με τους επικεφαλής των δανειστών, με τον χρόνο να πιέζει ασφυκτικά και την κυβέρνηση να θεωρεί ως “εξαιρετικά εμβληματικά” τα εργασιακά.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το θέμα των ομαδικών απολύσεων είναι αυτό για το οποίο κυρίως το ΔΝΤ ασκεί ασφυκτικές πιέσεις, για την αύξηση του ποσοστού επιτρεπόμενων απολύσεων αλλά και για την κατάργηση της προληπτικής έγκρισης ή απόρριψης του σχεδίου ομαδικών απολύσεων μιας επιχείρησης, από τον εκάστοτε υπουργό Εργασίας. Ενώ μάλιστα, το θέμα έχει φθάσει στο Ευρωδικαστήριο, ενδέχεται μέσω της διαπραγμάτευσης να κλείσει, πριν από τη δημοσιοποίηση της απόφασης, η οποία δεν αναμένεται πριν από τα μέσα Δεκεμβρίου.

Κύκλοι του υπουργείου Εργασίας επισημαίνουν ότι αν και οι δανειστές πιέζουν για να καταργηθεί η πρόβλεψη για προέγκριση του πλάνου και οι ομαδικές απολύσεις να ελέγχονται εκ των υστέρων, εφόσον οι απολυμένοι εργαζόμενοι προσφύγουν στα δικαστήρια, η κυβέρνηση επεξεργάζεται τρόπους να διατηρηθεί ο προέλεγχος και μετά την όποια πιθανή καταδικαστική απόφαση.

Η ελληνική πλευρά αρνείται κάθε αύξηση ορίου απολύσεων και αναμένεται να αναζητήσει σε αυτή τη διαδικασία συμμάχους τόσο από το εγχώριο επίπεδο (εργοδοτικές οργανώσεις) όσο και από το διεθνές (πόρισμα Σοφών και αξιολόγηση του πορίσματος αυτού από το ILO).
Σκληρό μπρα ντε φερ κυβέρνησης - πιστωτών για τις ομαδικές απολύσεις
Πληροφορίες αναφέρουν πως οι δανειστές και κυρίως το ΔΝΤ -οι εκπρόσωποι των ευρωπαϊκών θεσμών κατά την πρώτη συνάντηση με τη νέα υπουργό Εργασίας Εφη Αχτσιόγλου απέφυγαν να ανοίξουν τα χαρτιά τους- έχουν εκφράσει την κάθετη διαφωνία τους για οποιαδήποτε αλλαγή στον τρόπο καθορισμού του κατώτατου μισθού, μιας και θεωρεί το υπάρχον θεσμικό πλαίσιο, ήτοι να καθορίζεται ο κατώτατος μισθός από το κράτος, ως “εμβληματική αλλαγή”.

Υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου Εργασίας ανέφεραν ότι η ελληνική πλευρά δεν συζητά καμία αλλαγή στο υπάρχον θεσμικό πλαίσιο που αφορά το δικαίωμα στην απεργία, αλλά προτείνει τη δημιουργία ηλεκτρονικού μητρώου στις συνδικαλιστικές οργανώσεις, ενώ μεγάλο βάρος πέφτει στην ελληνική επιδίωξη για την επαναφορά της επεκτασιμότητας των συλλογικών συμβάσεων και την εφαρμογή της αρχής της ευνοϊκότερης ρύθμισης σε περίπτωση συρροής συμβάσεων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πρόγραμμα Πανελληνίων 2025