Το Πρόγραμμα Ελλάδα 2.0, συζητείται ενώπιον τριών κοινοβουλευτικών επιτροπών, Οικονομικών, Παραγωγής & Εμπορίου και της ειδικής επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων.
«Έχουμε μεγάλο επενδυτικό κενό, έχουμε μεγάλο έλλειμμα επενδύσεων. Είμαστε πολύ πίσω», είναι η διαπίστωση του αρμόδιου για τη δημοσιονομική πολιτική, αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Θεόδωρου Σκυλακάκη, με την οποία άνοιξε τον κύκλο της ενημερωτικής συζήτησης στη Βουλή επί του εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και στοιχειοθέτησε τον στρατηγικό σχεδιασμό προκειμένου οι πόροι του Προγράμματος να γίνουν κινητήριος μοχλός για την Οικονομία, την Ανάπτυξη. Ο υπουργός υπογράμμισε ωστόσο ότι «αν αντιστρέψουμε το επενδυτικό κενό, το μέλλον της χώρας είναι λαμπρό».
Το Πρόγραμμα Ελλάδα 2.0, συζητείται ενώπιον τριών κοινοβουλευτικών επιτροπών, Οικονομικών, Παραγωγής & Εμπορίου και της ειδικής επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων. Όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης, με την έναρξη της συνεδρίασης, υπογράμμισαν ότι δεν προηγήθηκε η αναγκαία διαβούλευση με τα πολιτικά κόμματα και τους κοινωνικούς εταίρους και φορείς και ότι το σχέδιο υποβάλλεται στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ερήμην τους.
«Η συμμετοχή των φορέων θα είναι εξαιρετικά χρήσιμη στην κυρίως συζήτηση, όταν θα έχουν όλη την εικόνα του Σχεδίου», απάντησε ο Θ. Σκυλακάκης και ενημέρωσε τα μέλη των επιτροπών ότι «αυτή η στιγμή, το σύνολο του Σχεδίου δεν είναι διαθέσιμο, διότι είναι ακόμη υπό διαπραγμάτευση». Επισήμανε ενδεικτικά ότι η κοστολόγηση και οι στόχοι για την πληρωμή των πόρων δεν είναι διαθέσιμα, επειδή δεν έχουν ολοκληρωθεί. Επίσης δεν είναι διαθέσιμη ούτε η αναλυτική παρουσίαση των έργων και δράσεων, του Προγράμματος και συνεπώς, «η εκτεταμένη συζήτηση θα πρέπει να γίνει με το τελικό σχέδιο, όπως θα έχει εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή».
«Επενδυτικό κενό, ο μεγαλύτερος εφιάλτης»
Εκ προοιμίου, ο αναπληρωτής υπουργός επισήμανε ότι η Ελλάδα έχει μείνει πίσω, από πλευράς επενδυτικού κενού, 162 δισ., την περίοδο από το 2010 έως το 2019. «Είναι τρομακτικό και εφιαλτικό αυτό το ποσό και το έλλειμμα των επενδύσεων παραμένει το μεγαλύτερο πρόβλημα μας. Αν δεν το λύσουμε, κανένα άλλο πρόβλημα -ανεργία, μισθοί, εισοδήματα, ανάπτυξη, δημόσιο και ιδιωτικό χρέος- δεν μπορεί να λυθεί ικανοποιητικά», είπε ο Θεόδωρος Σκυλακάκης. Όπως δε, υπογράμμισε ο αναπληρωτής υπουργός, το επενδυτικό κενό οφείλεται στην υπερφορολόγηση της εργασίας και του κεφαλαίου, στο υψηλό κόστος δανεισμού των ελληνικών επιχειρήσεων, σε σχέση με την ευρωζώνη, και στα έμμεσα εμπόδια στις επενδύσεις (χωροταξικά, πολεοδομικά ζητήματα, καθυστέρηση στην απονομή της Δικαιοσύνης, μη ψηφιακό κράτος, γραφειοκρατία). Ιδίως για τα έμμεσα αυτά εμπόδια στις επενδύσεις, αυτό το Σχέδιο που παρουσιάζει σήμερα η κυβέρνηση, επιχειρεί να τα αντιμετωπίσει, όπως τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός.
Είναι δε χαρακτηριστική η στιγμή που ο κ. Σκυλακάκης προσπάθησε να εξηγήσει γιατί ο κύριος στόχος της οικονομικής παρέμβασης του Ταμείου είναι για την αντιμετώπιση του επενδυτικού κενού. «Αυτό γίνεται διότι επενδυτικό κενό σημαίνει λιγότερες θέσεις εργασίας και υψηλή ανεργία. Επενδυτικό κενό σημαίνει χαμηλούς μισθούς και ασθενικές επιχειρήσεις. Επιχειρήσεις που δεν έχουν κάνει επενδύσεις, δεν μπορούν να ανταγωνιστούν, δεν μπορούν να δώσουν μισθούς, δεν μπορούν να δώσουν θέσεις εργασίας. Επενδυτικό κενό σημαίνει παλιές τεχνολογίες, γιατί οι επενδύσεις είναι ο τρόπος, με την οποίο εισάγονται, σε μεγάλο βαθμό, οι νέες τεχνολογίες σε μια οικονομία», είπε ο κ. Σκυλακάκης και τόνισε πως εντέλει «συνέχιση του επενδυτικού κενού σημαίνει φτωχοποίηση».
«Αν αντιστρέψουμε το επενδυτικό κενό, το μέλλον της χώρας είναι λαμπρό. Αλλά πρέπει να το κάνουμε και αυτός είναι ο στόχος του Ταμείου», υπογράμμισε, στο σημείο αυτό, ο υπουργός.