Ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, ‘Ακης Σκέρτσος τόνισε, στο ραδιοφωνικό σταθμό «Σκάι 100,3, πως οι ανεμβολίαστοι κινδυνεύουν από την .

Στην πρώτη ερώτηση, για τον απολογισμό του κυβερνητικού έργου με τη συμπλήρωση δύο χρόνων από τις προηγούμενες εκλογές, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ έκανε λόγο για δύο χρόνια με «ένα πολύ πλούσιο έργο, που έχει αρχίσει να δείχνει αποτελέσματα. Αλλάζει το πρόσωπο της χώρας, αλλάζει η εικόνα της χώρας και προς τα μέσα, τους πολίτες, γίνεται αντιληπτό αυτό από το μετασχηματισμό του κράτους, βασικών υπηρεσιών που παρέχονται (…) αλλά και από την εικόνα που έχουμε στο εξωτερικό, στις ξένες αγορές, μεταξύ των εταίρων μας».

Για αυτό το τελευταίο ειδικότερα, υπογράμμισε ότι «αυτή τη στιγμή η Ελλάδα τοποθετείται και αντιμετωπίζεται ως μια μικρή μεν, υπολογίσιμη δε, και πρωτοπόρα χώρα. Κατά τη διαχείριση της πανδημίας η Ελλάδα έχει διακριθεί σε πολλά επίπεδα τόσο ως προς τα εργαλεία πολιτικής που χρησιμοποιήσαμε για να αντιμετωπίσουμε την πανδημία και να ενδυναμώσουμε τους πολίτες, όσο και ως προς τις πρωτοβουλίες που αναλάβαμε σε ευρωπαϊκό επίπεδο: το ευρωπαϊκό ψηφιακό πιστοποιητικό για παράδειγμα, το οποίο εισηγήθηκε ο πρωθυπουργός, υιοθετήθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και εφαρμόζεται πλέον για να διευκολύνουμε τις μετακινήσεις μας και να υπηρετήσουμε αυτό για το οποίο έχει φτιαχτεί η Ευρωπαϊκή Ένωση».

«Παρά το μικρό της μέγεθος», επέμεινε ο Α. Σκέρτσος, «η Ελλάδα αναλαμβάνει πρωτοβουλίες μεγαλύτερες και υψηλότερες των δυνάμεών μας και αυτές ακούγονται και υιοθετούνται. Με αυτό δεν ήμασταν συνηθισμένοι τα προηγούμενα χρόνια και οφείλεται στις προσπάθειες αυτής της κυβέρνησης».

Στα του κορονοϊού πιο αναλυτικά, «η πανδημία, εδώ και 1,5 χρόνο, μας έχει δείξει ότι πρέπει να είμαστε διαρκώς σε εγρήγορση. Ωστόσο κάποιοι παραμένουν εγκλωβισμένοι στην προηγούμενη φάση της πανδημίας, που δεν είχε ένα βασικό εργαλείο: το . Είναι πλέον καθολικό, είναι διαθέσιμο σε όλους τους πολίτες, η πλειονότητα των Ελλήνων πολιτών και των πολιτών των υπόλοιπων χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των δυτικών χωρών είναι εμβολιασμένοι με μία τουλάχιστον δόση. Ο πλήρης εμβολιασμός προσεγγίζει το 50% και στη χώρα μας και σε πολλές άλλες χώρες».

Θέση της κυβέρνησης είναι ότι «δεν είναι πλέον απαραίτητοι οι οριζόντιοι περιορισμοί, είναι άδικοι, αντισυνταγματικοί και δημοσιονομικά μη ανεκτοί. Ο πληθυσμός στην πλειονότητά του έχει ταχθεί υπέρ του εμβολίου, είναι προστατευμένος, συνεπώς πρέπει να προσαρμοστούμε σε αυτήν την πραγματικότητα. Τα κρούσματα τα παρακολουθούμε, παίρνουμε σημειακά μέτρα όπου χρειάζεται», ανέφερε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ. Ενώ επικαλούμενος τις χθεσινές ανακοινώσεις, προχώρησε στη διαπίστωση ότι «οι χώροι διασκέδασης φαίνεται ότι δεν έχουν συμμορφωθεί στους κανόνες, ωστόσο κλεισίματα δεν θα υπάρξουν, δεν χρειάζεται να γίνει αυτό».

Σύμφωνα με τον Α. Σκέρτσο, το μήνυμα είναι ένα: εμβολιαστείτε. «Υπάρχει το εμβόλιο, είναι αποτελεσματικό, είναι ασφαλές», δήλωσε και ζήτησε «να είμαστε δίκαιοι απέναντι στην πλειοψηφία (…) δεν μιλάμε ούτε για μέτρα διχασμού, ούτε για κοινωνία δύο ταχυτήτων. Η πλειοψηφία είναι εμβολιασμένη και η οικονομία θα τραβήξει μπροστά», διεμήνυσε επίσης.

Και, απευθυνόμενους στους συμπολίτες μας, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ σημείωσε κατά λέξη: «Εμβολιαστείτε, συνεχίστε να τηρείτε τα μέτρα προστασίας, μάσκες κ.ο.κ., η πανδημία δεν έχει τελειώσει, η μετάλλαξη είναι πολύ μεταδοτική και επικίνδυνη για τους ανεμβολίαστους».

Στο σημείο αυτό υπογράμμισε τη χρησιμότητα της τακτικής διάγνωσης είτε με τα είτε με PCR είτε με rapid test. «Πρέπει οι εμβολιασμένοι και οι μη εμβολιασμένοι να κάνουν μια συχνή διάγνωση για να μπορούν να λαμβάνουν μέτρα αυτοπροστασίας, δική τους και των γύρω τους, στην περίπτωση που έχουν κολλήσει τον ιό», ανέφερε επ’ αυτού. Συνεπώς, το επόμενο διάστημα ο κορονοϊός θα λάβει τα χαρακτηριστικά μιας γρίπης και δεν θα σταματά η οικονομική δραστηριότητα, συμπέρανε.

Για τις μάσκες, τόνισε ότι «η Ελλάδα εφαρμόζει ένα αυστηρό πρωτόκολλο» στο θέμα αυτό και επανέλαβε ότι η επιτροπή δημόσιας υγείας «ομόφωνα εισηγήθηκε να αφαιρεθούν οι μάσκες από εξωτερικούς χώρους όπου δεν υπάρχει συνάθροιση, και να συνεχίσει να φοριέται η μάσκα σε εξωτερικούς χώρους με συνάθροιση και φυσικά σε όλους τους κλειστούς χώρους. Αυτό εφαρμόζεται. Δεν έχει δοθεί κανένα άλλο μήνυμα από την κυβέρνηση ή κάποιον άλλον», ξεκαθάρισε εξάλλου.

Ερωτηθείς για το εάν υπάρχει σκέψη για επιβολή περιορισμών στις χερσαίες μετακινήσεις, απάντησε ότι αυτό είναι μια εισήγηση της επιτροπής, είναι όμως «δύσκολο να εφαρμοσθεί», ειδικά στις μετακινήσεις με Ι.Χ., καθώς θα σήμαινε «τεράστια ταλαιπωρία». Εν κατακλείδι, «αυτή τη στιγμή δεν είναι στο τραπέζι».

Ενώ επιχειρηματολόγησε για τα επιπλέον μέτρα προς νησιωτικούς προορισμούς λέγοντας ότι είναι πιο δύσκολη η μεταφορά ανθρώπων που θα νοσήσουν σε αυτά, κατά συνέπεια «είναι λόγος προστασίας των νησιωτικών προορισμών και καλύτερου ελέγχου της πανδημίας στις περιοχές αυτές».

Για το θέμα της επιβάρυνσης των ταξιδιωτών με το κόστος των τεστ, απάντησε ότι όσοι δεν έχουν τα χρήματα για τεστ, μέσω της σελίδας του ΕΟΔΥ μπορούν να πληροφορηθούν πού βρίσκονται τα κινητά κλιμάκια που πραγματοποιούν δωρεάν δειγματοληψίες σε δεκάδες σημεία σε όλη τη χώρα. Και, τελικώς, με τη βεβαίωση που θα πάρουν μέσω του gov.gr. να μπορέσουν να ταξιδέψουν.

Η Ελλάδα είναι, μάλιστα, «μέσα στις πρώτες πέντε ευρωπαϊκές χώρες με τα περισσότερα τεστ. Έτσι έχουμε πολύ καλύτερη εικόνα των κρουσμάτων, εμφανίζουμε πολλά κρούσματα γιατί κάνουμε πολύ testing, και με τα στοχευμένα τεστ που κάνει ο ΕΟΔΥ και με τα self test που παρέχουμε σχεδόν στο μισό πληθυσμό της χώρας. Όλοι οι εργαζόμενοι του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα και όλοι οι νέοι 18 – 30 ετών έχουν τη δυνατότητα να πάνε στο φαρμακείο και να πάρουν για το μήνα Ιούλιο τέσσερα self test», υπενθύμισε ο Α. Σκέρτσος.

Με την πρόσθετη επισήμανση ότι, «τα self test έχουν βοηθήσει καθοριστικά στο να εντοπίσουμε την πανδημία»: το 60% των καθημερινών θετικών κρουσμάτων διαπιστώνονται από τα , άρα, προσφέρουν τεράστια υπηρεσία στον έγκαιρο εντοπισμό του ιού και στη λήψη μέτρων σε ατομικό επίπεδο ώστε να περιορίζονται όσοι νοσούν. Διευκρινιστικά, επίσης, για τη μετακίνηση από νησί σε νησί της ίδιας περιφερειακής ενότητας δεν χρειάζεται τεστ.

«Όπου έχει υπάρξει έξαρση της μετάλλαξης Δέλτα (Πορτογαλία, Ηνωμένο Βασίλειο), έχει γίνει αποσυσχέτιση των κρουσμάτων από τις βαριές νοσηλείες και τους θανάτους. Το εμβόλιο λειτουργεί και εδώ, όντως είναι μια πολύ μεταδοτική μετάλλαξη, εξαιρετικά επικίνδυνη για τους ανεμβολίαστους, αλλά δεν έχουμε την ίδια επιβάρυνση στα συστήματα υγείας», ήταν μια ακόμη παρατήρηση του Α. Σκέρτσου, γι’ αυτό και, πρόσθεσε, το Ηνωμένο Βασίλειο ανοίγει ξανά και θα επιτρέψει να έλθουν εμβολιασμένοι Βρετανοί τουρίστες στην Ελλάδα.

«Χρειάζεται προσοχή, διαρκής εγρήγορση αλλά όχι πανικός, τα εργαλεία υπάρχουν, είναι το εμβόλιο, είναι τα τεστ, είναι η τήρηση των μέτρων ατομικής προστασίας», είπε ο υφυπουργός με έμφαση προσθέτοντας ότι «το παλιό αφήγημα των οριζόντιων μέτρων δεν είναι δίκαιο».

Και, κλείνοντας, το τελευταίο 8ήμερο – 10ήμερο έχει υπάρξει σημαντική αύξηση των νέων ραντεβού, που οφείλεται και στο πλαίσιο των κινήτρων που ανακοινώθηκαν την περασμένη εβδομάδα και στην ανησυχία από την επέκταση της μετάλλαξης Δέλτα. «Από τη Δευτέρα 28 Ιουνίου έως χθες έχουμε 260.000 νέα ραντεβού, αυτός είναι πολύ σημαντικός αριθμός γιατί είχαμε δει προς το τέλος Ιουνίου μια επιπεδοποίηση ως προς τα νέα ραντεβού, προφανώς γιατί ο κόσμος θεωρούσε ότι μπορούσε να το αφήσει για αργότερα», διαπίστωσε, απευθύνοντας όμως έκκληση:

«Όχι, δεν πρέπει να το αφήσουμε για αργότερα, ο Ιούλιος και ο Αύγουστος είναι πολύ καθοριστικοί μήνες για να πιάσουμε το αναγκαίο ποσοστό ανοσίας του πληθυσμού. Υπάρχουν πάρα πολλά διαθέσιμα εμβόλια, μπορεί κανείς να μπει στην πλατφόρμα και να κλείσει ραντεβού για αύριο ή δυο – τρεις ημέρες μετά».

Έτσι, κατέληξε ο Α. Σκέρτσος, μπορεί κάποιος να είναι προστατευμένος όταν θα πηγαίνει στις διακοπές του και να τις απολαύσει με μεγαλύτερη ελευθερία, με μεγαλύτερη ασφάλεια και ανεμελιά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πρόγραμμα Πανελληνίων 2025