Η ταχύτερη καταβολή των αυξήσεων στις συνιστά πρώτη προτεραιότητα για την νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας η οποία επιρρίπτει ευθύνες στην προηγούμενη ηγεσία για την καθυστέρηση κάνοντας λόγο για «αδράνειες και ολιγωρίες, έλλειψη συντονισμού και σύγχυση αρμοδιοτήτων».

Στη σύσκεψη για το θέμα στην οποία συμμετείχαν ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Γιάννης Βρούτσης, ο υφυπουργός, Νότης Μηταράκης, ο Διοικητής του και υπηρεσιακοί παράγοντες, δόθηκε εντολή να επιταχυνθούν οι διαδικασίες (άμεση έκδοση εγκυκλίου με οδηγίες και προετοιμασία του σχετικού λογισμικού) προκειμένου να καταβληθούν οι αυξήσεις και τα αναδρομικά στους περίπου 40.000 δικαιούχους.

Ο κ. Μηταράκης μιλώντας χθες το βράδυ στην ΕΡΤ επέκρινε την προηγούμενη ηγεσία γιατί δεν είχε εκδώσει εγκαίρως τη σχετική εγκύκλιο και εκτίμησε ότι η πιθανότερη ημερομηνία καταβολής των αυξήσεων είναι με τις συντάξεις του Σεπτεμβρίου στα τέλη Αυγούστου η το αργότερο με τις συντάξεις του Οκτωβρίου τέλος Σεπτεμβρίου.

Ανεξάρτητα από την ημερομηνία καταβολής οι μετράνε από την σύνταξη Ιουνίου. Αυτό σημαίνει πως όταν καταβληθούν εν τέλει στους δικαιούχους θα πρέπει να καταβληθούν και αναδρομικά οι δικαιούμενες διαφορές τριών ή τεσσάρων μηνών. ανάπτυξη και ολοκλήρωση του κατάλληλου λογισμικού, το οποίο πρέπει να ενσωματώνει όλες τις νέες παραδοχές : μετατροπή του δικαιούμενου ποσοστού από 50% σε 70%, αλλαγή της βάσης υπολογισμού ώστε το νέο ποσοστό να υπολογίζεται επί του συμφερότερου ποσού πριν ή μετά τον επανυπολογισμό, απόδοση σύνταξης και σε παιδιά έως 24 ετών που δεν σπουδάζουν κ.α.

Οι αρμόδιοι αξιωματούχοι σε ανακοίνωσή τους κατηγόρησαν την προηγούμενη ηγεσία ότι ψήφισε τις αυξήσεις στις 15 Μαίου, μόνο για προεκλογικούς λόγους ενώ στην πράξη δεν είχε γίνει τεχνική προεργασία ούτε είχαν δοθεί οδηγίες. Στην ίδια ανακοίνωση επισημαίνεται πως οι εκκρεμείς συντάξεις χηρείας που βρίσκονται τελικά στον αέρα «υπερβαίνουν τις 150.000».

Για την ιστορία, αναφέρουμε ότι κατά τις δοκιμές της σχετικής εφαρμογής οι συντάξεις έβγαιναν λάθος με αποτέλεσμα να αναβληθεί η καταβολή τους για μετά τις εκλογές. Τα λάθη δεν ήταν δυνατόν να διορθωθούν αν δεν έμπαιναν νέες παράμετροι στο σχετικό λογισμικό: μετατροπή του δικαιούμενου ποσοστού από 50% σε 70%, αλλαγή της βάσης υπολογισμού ώστε το νέο ποσοστό να υπολογίζεται επί του συμφερότερου ποσού πριν ή μετά τον επανυπολογισμό, απόδοση σύνταξης και σε παιδιά έως 24 ετών που δεν σπουδάζουν κ.α.

Υπενθυμίζεται πως ο νόμος για τις αλλαγές στις συντάξεις χηρείας προβλέπει διπλή αύξηση. Κατά πρώτον αύξηση 40% καθώς ο δικαιούχος θα λαμβάνει το 70% της σύνταξης του θανόντος αντί του 50%.

Επιπλέον προβλέπεται ότι θα ισχύσει το ευνοϊκότερο καθεστώς για τη σύνταξη χηρείας. Δηλαδή το 70% υπολογίζεται επί του συμφερότερου ποσού, δηλαδή επί της υψηλότερης σύνταξης, είτε αυτή είναι η παλιά καταβαλόμενη πριν τον επανυπολογισμό είτε είναι η νέα επανυπολογισμένη σύνταξη.

Ακόμα καταργείται το όριο ηλικίας των 55 ετών και ορίζεται ότι σε περίπτωση που η χήρα εργάζεται ή λαμβάνει δική της σύνταξη καταβάλλεται μετά την πρώτη 3ετία το μισό της σύνταξης χηρείας, που δεν μπορεί να υπολείπεται από το ελάχιστο πλαφόν των 360 – 384 ευρώ.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πρόγραμμα Πανελληνίων 2025