Αυξήσεις και αναδρομικά με ποσά που ξεκινούν από 179 ευρώ και μπορεί να φτάνουν ως και 561 ευρώ το μήνα έρχονται από τον Οκτώβριο και μετά για 57.522 , χωρίς σε αυτές να υπολογίζονται άλλες 20.000 τουλάχιστον προσωρινές συντάξεις χηρείας που εκκρεμούν στον ΕΦΚΑ.

Στόχος του υπουργείου Εργασίας είναι εντός δύο μηνών να κλείσουν τα κενά που δημιούργησε η πρόχειρη ψήφιση της διάταξης για την αποκατάσταση των χηρείας από την προηγούμενη κυβέρνηση, ώστε να δοθούν οι προβλεπόμενες αυξήσεις με την πληρωμή Σεπτεμβρίου, δηλαδή στη σύνταξη Οκτωβρίου. Ωστόσο, υπάρχει και το ενδεχόμενο οι πληρωμές να πάνε πιο πίσω και τα νέα αυξημένα ποσά να αρχίσουν να καταβάλλονται από τον Δεκέμβριο.

Αν γίνουν οι διορθώσεις ως τον Σεπτέμβριο, τότε οι περισσότεροι (σύζυγοι θανόντων) θα λάβουν με την αυξημένη σύνταξη μηνός Οκτωβρίου τρεις μήνες αναδρομικά για Ιούνιο, Ιούλιο και Αύγουστο, ενώ αν οι διορθώσεις τελειώσουν τον Δεκέμβριο, θα έχουν αναδρομικά έξι μηνών.

Οι καθυστερήσεις οφείλονται -όπως ήδη διαπιστώθηκε στις συσκέψεις που έγιναν στο υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων- στο γεγονός ότι μετά το νόμο με τις αλλαγές στις συντάξεις χηρείας (Ν. 4611/2019), που τέθηκε σε ισχύ στις 17 Μαΐου 2019, δεν έγινε το παραμικρό από την προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου Εργασίας ώστε να εφαρμοστεί στην πράξη! Η χορήγηση των αυξήσεων να πέφτει στις πλάτες της νέας ηγεσίας του υπουργείου, η οποία καλείται να κλείσει όλες τις εκκρεμότητες με την έκδοση οδηγιών και εγκυκλίων, ώστε να γίνουν οι πληρωμές το συντομότερο με βασική επιδίωξη στο τέλος Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο.

Ο ανακοίνωσε χθες ότι οι συντάξεις χηρείας που πληρώνονται με το νόμο Κατρούγκαλου είναι 57.522, εκ των οποίων 55.628 είναι σύζυγοι και 1.894 τέκνα θανόντων. Απέκρυψε όμως ότι υπάρχουν -σύμφωνα με εκτιμήσεις- τουλάχιστον 20.000 συντάξεις χηρείας που εκκρεμούν. Ολες θα πρέπει να «ξαναπιαστούν» από την αρχή ώστε να δοθούν οι αυξήσεις του νόμου, δηλαδή οι σύζυγοι αντί για το 50% να παίρνουν το 70% της σύνταξης του θανόντος, με την οριστική σύνταξη.

Η δυσκολία εντοπίζεται στο ότι οι συντάξεις χηρείας που έχουν εκδοθεί υπολογίστηκαν με το 50% της επανυπολογισμένης και σύνταξης του θανόντος, και με τον νέο νόμο πρέπει να επανεκδοθεί καινούργια απόφαση με αύξηση του ποσοστού στο 70% για τη χήρα και στο 30% σωρευτικά για τα τέκνα εφόσον είναι δικαιούχοι και δεν έχουν κλείσει το 24ο έτος.

Μια επιπλέον δυσκολία είναι ότι θα χρειαστούν δύο υπολογισμοί, καθώς ο νόμος λέει ότι η χήρα θα λαμβάνει το 70% είτε της αρχικής σύνταξης του θανόντος είτε της επανυπολογισμένης, εφόσον προκύπτει μεγαλύτερο ποσό μέσω του επανυπολογισμού. Για παράδειγμα, σε πολλές περιπτώσεις παράλληλης ασφάλισης ή σε δικαιούχους συντάξεων χηρείας από Ταμεία ΔΕΚΟ, ο επανυπολογισμός οδηγεί σε μεγαλύτερη σύνταξη από αυτή που είχε ο θανών, γιατί δίδονται προσαυξήσεις λόγω υψηλότερων εισφορών. Σε αυτές τις περιπτώσεις το 70% θα καταβάλλεται με βάση την υψηλότερη σύνταξη που προκύπτει από τον επανυπολογισμό.

Δείτε αναλυτικά τα ποσά:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πρόγραμμα Πανελληνίων 2025