Ο υπουργός Εργασίας, ανέφερε πώς η  καθίσταται υποχρεωτική   για τους υποψήφιους συνταξιούχους, με τους ίδιους όρους που ισχύει και σήμερα.

Τι ανέφερε για τις συντάξεις ο υπουργός

Ο υπουργός σε συνέντευξη του στην Ημερησία, αποκάλυψε πώς η νέα ρύθμιση έρχεται άμεσα στη Βουλή, στο πλαίσιο της νομοθετικής πρότασης που καταθέτει το υπουργείο Εργασίας με στόχο την αντιμετώπιση του προβλήματος των εκκρεμών συντάξεων.

Ο ίδιος εξηγεί και την φόρμουλα που θα ακολουθηθεί για τους πιστοποιημένους δικηγόρους και λογιστές, επισημαίνοντας πως ο , ανάλογα και με την πράξη, θα καλύπτει ένα λογικό ποσό.

Ένα από τα βασικότερα προβλήματα που έχετε να αντιμετωπίσετε είναι ο όγκος των εκκρεμών συντάξεων. Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα για την εκκαθάρισή τους και τι πρωτοβουλίες περιλαμβάνει;

Πρώτα απ’ όλα, να θυμήσουμε ότι το 2000, 2005, 2010 και το 2015 το θέμα των εκκρεμών συντάξεων υπήρχε πολύ λιγότερο στη δημόσια συζήτηση. Το θέμα προέκυψε από τη φύρδην μίγδην συγχώνευση από το ΣΥΡΙΖΑ και την τρόικα το 2016 των παλιών ασφαλιστικών ταμείων στον ΕΦΚΑ, η οποία έγινε χωρίς αρχές και χωρίς business plan.

Με αποτέλεσμα να μπλεχτούν τα ταμεία, τα λογισμικά και οι υπάλληλοι. Και τώρα προσπαθούμε να τα ξεμπλέξουμε. Όταν ανέλαβε αυτή η κυβέρνηση υπήρχαν 1.059.000 εκκρεμότητες ασφαλιστικού χαρακτήρα. Υπήρξε πρόοδος επί Γ. Βρούτση με μέτρα που είχαν ληφθεί (όπως το μπόνους στους υπαλλήλους που υπεραπέδιδαν στην έκδοση και οι μονιμοποιήσεις κάποιων υπαλλήλων του ΕΦΚΑ) με αποτέλεσμα το 2020 να δοθούν 31% περισσότερες εκκρεμείς συντάξεις σε σχέση με το 2019.

Το θέμα είναι σίγουρα πολύ μεγάλο. Και επιχειρούμε να το αντιμετωπίσουμε με σύστημα.

Αλλά το θέμα είναι σίγουρα πολύ μεγάλο. Και επιχειρούμε να το αντιμετωπίσουμε με σύστημα. Με τις προσλήψεις με συμβάσεις έργου 100 νέων οικονομολόγων και 100 προσφάτως συνταξιοδοτηθέντων του ΕΦΚΑ οι οποίοι θα πληρώνονται ανά σύνταξη που εκδίδουν. Με την εγκατάσταση 1.700 ηλεκτρονικών υπολογιστών που θα κάνουν πιο εύκολη και γρήγορη τη δουλειά των υπαλλήλων. Με τη ρύθμιση για την προκαταβολή εθνικών συντάξεων που θα πάρουν περίπου 35.000 συνταξιούχοι μαζί με τα τώρα πριν το Πάσχα (σε κάποιες περιπτώσεις μιλάμε για αναδρομικά ετών!). Και παράλληλα φέρνουμε αυτή την εβδομάδα νομοθετική πρόταση στη Βουλή με την οποία θα ρίξουμε και άλλα όπλα στη μάχη, όπως είναι οι πιστοποιημένοι δικηγόροι και λογιστές.

Τι θα προβλέπει αυτή η νέα νομοθετική πρόταση;

Θα έχει πέντε με έξι διαφορετικές ρυθμίσεις. Θα στεκόμουν σε δύο για να μην σας κουράσω: η μία είναι ότι καθίσταται υποχρεωτική η . Μέχρι σήμερα την παίρνει λιγότερο από το ένα τρίτο των συνταξιούχων, ενώ είναι μια σημαντική ανακούφιση. Άλλωστε επειδή δεν έχουμε πολλές προσωρινές συντάξεις καταφύγαμε στο μέτρο της προκαταβολής των εθνικών συντάξεων, για να αντιμετωπίσουμε το μεγάλο πρόβλημα.

Καθιστώντας υποχρεωτική την που αντιστοιχεί ανάλογα με την περίσταση στο 50%, 70%, 80% του τελευταίου μισθού ή της αναμενόμενης σύνταξης (ανάλογα με το κάθε ταμείο- όπως έχει, δεν αλλάζουμε τίποτα) ουσιαστικά περιορίζουμε και το πρόβλημα που υπάρχει με τις συντάξεις. Και αυτό διότι ο συνταξιούχος σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα θα παίρνει μία προσωρινή σύνταξη που θα είναι σε ένα ικανοποιητικό ύψος σε σχέση με την κανονική του σύνταξη. Άρα περιορίζουμε το κοινωνικό πρόβλημα.

Καθιστώντας υποχρεωτική την προσωρινή σύνταξη ουσιαστικά περιορίζουμε και το πρόβλημα που υπάρχει με τις συντάξεις.

Την ίδια στιγμή, στην προσπάθεια να ρίξουμε και άλλα όπλα στη μάχη (μετά τις προσπάθειες που έχουμε κάνει με τις επιπλέον προσλήψεις και την επιπλέον υλικοτεχνική υποδομή) προχωρούμε και το μέτρο με τους πιστοποιημένους δικηγόρους και λογιστές, οι οποίοι αφού εκπαιδευτούν και περάσουν από σχετικά σεμινάρια, θα μπορούν και αυτοί να εκδίδουν διάφορες πράξεις, μεταξύ των οποίων θα είναι και σχέδιο προσωρινής ή οριστικής σύνταξης.

Είναι μία μέθοδος που ακολουθείται στις πολεοδομίες με μηχανικούς, στις εφορίες με λογιστές και την υιοθετούμε και εδώ. Τον συνταξιούχο δεν τον ενδιαφέρει, αν αυτός που θα βγάλει την σύνταξή του θα είναι υπάλληλος του ή όχι. Τον ενδιαφέρει να πάρει τη σύνταξή του! Έχουμε αυτή την καθυστέρηση. Είναι απαράδεκτο στην χώρα μας το 2021 να υπάρχει αυτή η καθυστέρηση. Μπερδεύτηκαν τα πράγματα με τη φύρδην μίγδην συγχώνευση του ΕΦΚΑ το 2016 και για αυτό έχουμε τούτο το πρόβλημα. Και χρησιμοποιούμε όλα τα όπλα τα οποία έχουμε στη διάθεσή μας.

Έχετε οριστικοποιήσει την φόρμουλα με την οποία θα αμείβονται αυτοί οι πιστοποιημένοι λογιστές και δικηγόροι;

Οι λεπτομέρειες θα καθοριστούν στην Υπουργική Απόφαση που θα ακολουθήσει το νόμο όταν ψηφιστεί. Αλλά η βασική αρχή είναι να καλύπτεται ένα λογικό κόστος από την πλευρά του . Θα διαλέγει δηλαδή ο συνταξιούχος τον πιστοποιημένο λογιστή ή τον δικηγόρο που θέλει και ο ΕΦΚΑ ανάλογα και με την πράξη θα καλύπτει ένα αντίστοιχο, λογικό επαναλαμβάνω, ποσό.

Το ετήσιο πλάνο του υπουργείου Εργασιας προβλέπει μελέτη για την περαιτέρω μείωση των εισφορών, ώστε η ελάφρυνση να φτάσει σωρευτικά τις 5 μοναδες έως το 2023. Για το 2022 προβλέπεται ήδη μείωση 0,5 π.μ. στις εισφορές επικουρικής ασφάλισης. Στοχεύετε σε έξτρα μείωση μέσα στο 2022;

Οι μειωμένες ασφαλιστικές εισφορές αυξάνουν την απασχόληση και μειώνουν τη μαύρη εργασία. Ενώ είναι και μια ενίσχυση του εισοδήματος των εργαζομένων. Είναι συνεπώς πολύ σημαντικό το γεγονός ότι έχουμε ήδη υλοποιήσει σε μεγάλο ποσοστό τη δέσμευσή μας για μείωση των ασφαλιστικών εισφορών με τη μέχρι τώρα σωρευτική μείωσή τους κατά 3,9 μονάδες, ενώ προβλέπεται και μείωση κατά 0,5 το δεύτερο εξάμηνο του 2022.

Σε ό,τι αφορά την υπολειπόμενη μείωση, είμαστε σε επαφή με το Υπουργείο Οικονομικών, το Υπουργείο Ανάπτυξης, και το Γραφείο του Πρωθυπουργού και η κατεύθυνση είναι αυτή που περιγράφετε, αλλά δεν μπορώ να σας δώσω ακριβές χρονοδιάγραμμα, διότι όλα αυτά συναρτώνται και από επιμέρους οικονομικά στοιχεία. Ενώ αναμένουμε και τα αποτελέσματα τη μελέτης που θα διενεργηθεί. Αυτό που σημειώνω εγώ πάντως είναι ότι, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ αύξησε τις ασφαλιστικές εισφορές, μειώνοντας με αυτό τον τρόπο το εισόδημα των εργαζομένων, εμείς πήγαμε στην αντίθετη κατεύθυνση: μειώσαμε τις ασφαλιστικές εισφορές και έτσι αυξήσαμε το εισόδημα των εργαζομένων!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πρόγραμμα Πανελληνίων 2025