: Οι συντάξεις μπαίνουν σε τροχιά από το 2023. Ποιοί θα πάρουν αύξηση μετά από 12 χρόνια που είχαν μείνει στον «πάγο».

Ο πληθωρισμός κρίνει την αύξηση

Σύμφωνα με την Ημερησία, η απαγόρευση των αυξήσεων των συντάξιμων αποδοχών λήγει στις 31-12-2022 και όπως προανήγγειλε ο υφυπουργός Εργασίας Πάνος Τσακλόγλου, από το 2023 θα δοθούν οι αυξήσεις που προβλέπει ο νόμος με βάση το ΑΕΠ και τη μεταβολή του δείκτη τιμών καταναλωτή.

Τα κλειδιά για το ύψος των αυξήσεων στις κρατά ο πληθωρισμός. Το ράλι των ανατιμήσεων σε βασικά αγαθά φτωχοποιεί, από τη μια, τμήματα του πληθυσμού όπως οι χαμηλοσυνταξιούχοι, αλλά, από την άλλη, είναι ο κρίσιμος παράγοντας που θα κρίνει πόσο θα αυξηθούν οι συντάξεις από το 2023.

Επομένως οι κυβερνητικές αποφάσεις θα ληφθούν ανάλογα με την πορεία των οικονομικών μεγεθών και τα δημοσιονομικά περιθώρια, ενώ δεν αποκλείεται να ληφθούν πρόσθετες πρόνοιες για τους χαμηλοσυνταξιούχους.

Πάντως ο σχετικός νόμος 4670/2020 προβλέπει τα εξής: «Το συνολικό ποσό της αυξάνεται από την 1-1-2023 κατ’ έτος, με κοινή απόφαση των υπουργών Οικονομικών και Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων με βάση συντελεστή που προκύπτει από το άθροισμα του ετήσιου ποσοστού μεταβολής του ΑΕΠ συν το ποσοστό μεταβολής του μέσου ετήσιου γενικού Δείκτη Τιμών Καταναλωτή του προηγούμενου έτους, διαιρούμενου διά του δύο και δεν υπερβαίνει το ποσοστό μεταβολής του μέσου ετήσιου γενικού Δείκτη Τιμών Καταναλωτή».

Συνεπώς, ακόμη κι αν η αύξηση του ΑΕΠ ήταν αρκετά υψηλή το 2022 -σενάριο που δεν είναι πλέον υλοποιήσιμο λόγω του πολέμου στην Ουκρανία- η αύξηση θα «ψαλιδιζόταν» από τον πληθωρισμό, εφόσον αυτός ήταν χαμηλά.

Το αντίθετο ωστόσο δεν ισχύει. Δηλαδή η ανάπτυξη δεν λειτουργεί ως «κόφτης», με αποτέλεσμα ο πληθωρισμός να τραβά προς τα πάνω το ποσοστό της αύξησης.

Το μεσοπρόθεσμο πλαίσιο δημοσιονομικής στρατηγικής που θα σταλεί στο τέλος του μηνός στην ΕΕ, σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες , προβλέπει πληθωρισμό 5%-6% και αύξηση του ΑΕΠ 3.5%. Σχεδόν στο ίδιο μήκος κύματος βρίσκονται και οι εκτιμήσεις της ΤτΕ  που προβλέπουν αύξηση του ΑΕΠ  το 2022 κατά 3,8% και πληθωρισμό  στο 5,2%,

Με βάση αυτά τα οικονομικά μεγέθη, το ποσοστό της αύξησης θα ανερχόταν σε 4,5%. Δηλαδή ο συνταξιούχος που λαμβάνει σύνταξη 1.000 ευρώ θα έβλεπε στην τσέπη του μια αύξηση 45 ευρώ τον μήνα.

Να σημειωθεί ότι ο νόμος δεν ορίζει ότι οι αυξήσεις θα είναι οριζόντιες και συνεπώς όλοι οι συνταξιούχοι θα πάρουν αύξηση 4,5%. Δεν αποκλείεται να είναι κλιμακωτές προκειμένου οι χαμηλοσυνταξιούχοι να ενισχυθούν περισσότερο.

Τα σενάρια
Το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή έχει εκπονήσει διαφορετικά σενάρια που βασίζονται στις προβλέψεις του κρατικού προϋπολογισμού, της ΤτΕ και της ΕΤΕ.

Σενάριο 1
Ανάπτυξη:  2,75%
Πληθωρισμός: 7,43%
Αύξηση συντάξεων: 5,09%
Σενάριο 2
Ανάπτυξη:  2,21%
Πληθωρισμός: 11,01%
Αύξηση συντάξεων: 6,61%
Τι προβλέπει η ΤτΕ
Σενάριο 1
Ανάπτυξη:  3,8%
Πληθωρισμός: 5,1%
Αύξηση συντάξεων: 4,45%
Σενάριο 2
Ανάπτυξη:  2,8%
Πληθωρισμός: 6%
Αύξηση συντάξεων: 4,4%
Οι προβλέψεις της ΕΤΕ
Σενάριο 1
Ανάπτυξη:  3%
Πληθωρισμός: 5,8%
Αύξηση συντάξεων: 4,4%
Σενάριο 2
Ανάπτυξη:  4%
Πληθωρισμός: 4,4%
Αύξηση συντάξεων: 4,2%
Σενάριο 3
Ανάπτυξη:  0,2%
Πληθωρισμός: 8%
Αύξηση συντάξεων: 4,1%

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πρόγραμμα Πανελληνίων 2025