Τι θα γίνει με τα – Όσα ορίζει η απόφαση του εξέδωσε το ΑΕΔ.

Το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο (ΑΕΔ) εξέδωσε την πολυαναμενόμενη απόφασή του, η οποία επαναφέρει σε ισχύ δύο προγενέστερες κρίσεις, μία από το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) και μία από τον Άρειο Πάγο.

Η απόφαση του ΣτΕ δικαιώνει του δημοσίου τομέα για τις περικοπές στις και τα δώρα τους κατά την περίοδο από 11 Ιουνίου 2015 έως 11 Μαΐου 2016, ενώ η απόφαση του Αρείου Πάγου απορρίπτει αντίστοιχες διεκδικήσεις συνταξιούχων του Μετοχικού Ταμείου της Τράπεζας της Ελλάδος.

Δείτε επίσης

Με την πρόεδρο Ευαγγελία Νίκα και εισηγήτρια την Ειρήνη Σταυρουλάκη, το ΑΕΔ δήλωσε αναρμόδιο να επιλύσει τη φαινομενική αντίθεση ανάμεσα στις δύο δικαστικές αποφάσεις, κρίνοντας ότι δεν υπάρχει ουσιαστική σύγκρουση. Όπως διευκρινίζεται, το ΣτΕ είχε περιοριστεί να κρίνει τη συνταγματικότητα των περικοπών που αφορούσαν συνταξιούχους του δημόσιου τομέα, στηριζόμενο στο γεγονός ότι οι επικουρικές συντάξεις τους παρέχονται αποκλειστικά από το κράτος ή από ΝΠΔΔ. Αντίθετα, ο Άρειος Πάγος έκρινε τη συνταγματικότητα των περικοπών που αφορούσαν συνταξιούχους της Τράπεζας της Ελλάδος, των οποίων οι συντάξεις καταβάλλονται από ΝΠΙΔ, λαμβάνοντας υπόψη το διαφορετικό νομικό και οικονομικό πλαίσιο.

Συντάξεις: ΤΕΛΙΚΑ ποιοί δικαιούνται αναδρομικά;

Η απόφαση του ΑΕΔ αφήνει ανοιχτό το δικαίωμα διεκδίκησης αναδρομικών για όσους συνταξιούχους του δημοσίου τομέα είχαν προσφύγει στα διοικητικά δικαστήρια πριν από τις 21 Ιουλίου 2020. Οι διεκδικήσεις τους αφορούν τις περικοπές στις επικουρικές συντάξεις και τα δώρα τους για το 11μηνο μεταξύ Ιουνίου 2015 και Μαΐου 2016. Αντίθετα, οι συνταξιούχοι της Τράπεζας της Ελλάδος χάνουν οριστικά το δικαίωμα διεκδίκησης αναδρομικών, καθώς η απόφαση του Αρείου Πάγου που έκρινε συνταγματικές τις περικοπές τους παραμένει σε ισχύ.

Το ΑΕΔ επισήμανε ότι η ερμηνευτική προσέγγιση των δύο δικαστηρίων βασίστηκε σε διαφορετικά νομικά και πραγματικά δεδομένα. Ειδικότερα, το ΣτΕ έλαβε υπόψη του τις πολλαπλές περικοπές που είχαν εφαρμοστεί τα προηγούμενα χρόνια στις συντάξεις του δημόσιου τομέα, κρίνοντας ότι απαιτούταν τεκμηριωμένη μελέτη για την αξιολόγηση των επιπτώσεων. Αντίθετα, ο Άρειος Πάγος εστίασε στις συντάξεις του Μετοχικού Ταμείου της Τράπεζας της Ελλάδος, οι οποίες παραμένουν υψηλότερες από τον μέσο όρο των συντάξεων άλλων ταμείων.

Τελικά, το ΑΕΔ κατέληξε στο συμπέρασμα ότι δεν υπάρχει αντίφαση ανάμεσα στις αποφάσεις των δύο ανώτατων δικαστηρίων, καθώς αφορούν διαφορετικές κατηγορίες συνταξιούχων και βασίζονται σε διακριτά δεδομένα. Ως εκ τούτου, το δικαστήριο δεν εξέδωσε νέα κρίση, αφήνοντας τις δύο αποφάσεις να ισχύουν παράλληλα.

Δείτε επίσης