– Τελευταίες ειδήσεις: Το υπουργείο αποφάσισε να τεθεί συγκεκριμένο ανώτατο όριο . Στην επιβολή πλαφόν 2.000 ευρώ για μία σύνταξη και 3.000 ευρώ για πολλαπλές προχωρά το υπουργείο Εργασίας για αιτήσεις συνταξιοδότησης έως 31/12/2018.


Μετά την αποκάλυψη του , ότι με τον νόμο Κατρούγκαλου βγήκαν συντάξεις που έφθαναν και τα 24.000 ευρώ (την ίδια ώρα που η πλειονότητα των συντάξεων συρρικνώθηκε σε ποσά κάτω των 800 ευρώ)

Το μελετά τα εξής σενάρια:

Να τεθεί ανώτατο πλαφόν στις συντάξεις, στις οποίες υπολογίζονται κοινωνικοί πόροι στις ασφαλιστικές αποδοχές.
Να εφαρμοστούν για όλες τις περιπτώσεις ασφαλισμένων για το διάστημα 2002-2016 τα ανώτατα εισοδήματα (δεκαπλάσιο του κατώτατου μισθού).
Να μπει πλαφόν στο ποσοστό των κοινωνικών πόρων που θα προϋπολογίζεται στο ασφαλιστέο εισόδημα για το ανταποδοτικό μέρος του μελλοντικού συνταξιούχου.

Ο νόμος Κατρούγκαλου ορίζει ότι οι «νέοι» συνταξιούχοι που βγαίνουν στη και έχουν διανύσει ασφαλιστικό βίο πάνω από 35 χρόνια έχουν το δικαίωμα να ξεπερνούν το πλαφόν που ισχύει για τους παλιούς ασφαλισμένους.

Οι προνομιούχοι είναι κυρίως διπλοασφαλισμένοι μηχανικοί του πρώην ΕΤΑΑ, δικηγόροι και συμβολαιογράφοι του πρώην Ταμείου Νομικών, διευθυντές ΔΕΚΟ αλλά και δημοσιογράφοι.
Ανώτατο όριο καταβολής σύνταξης

Μέχρι 31/12/2018 αναστέλλεται η καταβολή κάθε ατομικής μηνιαίας σύνταξης των προσώπων που είχαν ήδη καταστεί συνταξιούχοι μέχρι την έναρξη ισχύος του παρόντος, κατά το μέρος που υπερβαίνει τις δύο χιλιάδες (2.000) ευρώ. Για την εφαρμογή του ανώτατου αυτού ορίου, λαμβάνονται υπόψη το καταβαλλόμενο ποσό συνυπολογιζόμενης της εισφοράς υγειονομικής περίθαλψης υπέρ ΕΟΠΥΥ και της Εισφοράς Αλληλεγγύης Συνταξιούχων του άρθρου 38 του Ν. 3863/2010 (Α΄ 115), όπως ισχύει, και των παραγράφων 11 και 12 του άρθρου 44 του Ν. 3986/2011 (Α΄ 152), όπως ισχύει.
Κατά την ίδια περίοδο, το άθροισμα του καθαρού ποσού των συντάξεων των παραπάνω προσώπων, που δικαιούται κάθε συνταξιούχος από οποιαδήποτε αιτία από το Δημόσιο, Ν.Π.Δ.Δ. ή οποιονδήποτε ασφαλιστικό φορέα κύριας ή επικουρικής ασφάλισης δεν μπορεί να υπερβαίνει τις τρεις χιλιάδες (3.000) ευρώ. Στον υπολογισμό του ανώτατου ορίου καταβολής σύνταξης που αφορά στα άτομα με αναπηρία ή χρόνια πάθηση και των οικογενειών που έχουν μέλη τους άτομα με αναπηρία δεν λαμβάνονται υπόψη τα πάσης φύσεως προνοιακά επιδόματα και επιδόματα αναπηρίας.
Από 01/01/1.2019 καταβάλλεται το τυχόν υπερβάλλον ποσό που προκύπτει σε σχέση με ανώτατο όριο των παραγράφων 1 και 2 και το νέο ύψος των συντάξεων όπως θα προκύψει, σύμφωνα με την κατά το άρθρο 14 αναπροσαρμογή τους.

Αξίζει να σημειωθεί πως πριν τα μνημόνια το πλαφόν για μία σύνταξη ανερχόταν στα 2.773 ευρώ (μαζί με τα ), ενώ για το άθροισμα των συντάξεων στα 3.680 ευρώ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πρόγραμμα Πανελληνίων 2025