εξπρές – Η εξαγορά πλασματικών ετών που οδηγεί στη ταχύτερη έξοδο προς τη έχει σημαντικό κόστος ( 20% επί του μισθού) και εξαρτάται από το μισθό και το ημερομίσθιο που λαμβάνει ο εργαζόμενος, τη δεδομένη χρονική στιγμή που αποφασίζει να προχωρήσει στην εξαγορά, άρα ανάλογα με το ημερομίσθιο του (νόμος 3863/2010).

Σύμφωνα με την Ημερησία, ειδικοί στην ασφάλιση συμβουλεύουν τους ασφαλισμένους να μη σπεύσουν να πληρώσουν για την εξαγορά των πλασματικών εκτός αν απέχουν ελάχιστα από την αίτηση συνταξιοδότησης μετά και από τη διαβεβαίωση του υπουργείου εργασίας ότι δεν υπάρχει περίπτωση να καταργηθεί τώρα ή στο μέλλον το μέτρο της εξαγοράς πλασματικών ετών είτε για θεμελίωση της σύνταξης πριν από τα 62 και τα 67 είτε για προσαύξηση του ποσού της .

Το καλύτερο είναι να υπολογίσουν με προσοχή τον τελευταίο έτος πριν από τη συνταξιοδότησή τους πόσα χρόνια έχουν πραγματικά ανάγκη να εξαγοράσουν.

Οι βασικές κατηγορίες πλασματικών ετών:

Τα πλέον βασικά είδη πλασματικού χρόνου είναι η στρατιωτική θητεία, ο πλασματικός χρόνος σπουδών, ο πλασματικός χρόνος τέκνων, ο χρόνος επιδοτούμενης ανεργίας και ο χρόνος επιδοτούμενης ασθένειας. Ο χρόνος επιδοτούμενης ανεργίας και ο χρόνος επιδοτούμενης ασθένειας αναγνωρίζονται δωρεάν και γι’ αυτό το λόγο δεν υπολογίζονται για την ανταποδοτική σύνταξη παρά μόνο για την συμπλήρωση των προϋποθέσεων και των συνολικών χρόνων της εθνικής σύνταξης.

Με ποιον τρόπο ζητείται η αναγνώριση/εξαγορά:

Η αναγνώριση και εξαγορά πλασματικού χρόνου μπορεί να ζητηθεί οποτεδήποτε με αίτηση του ασφαλισμένου στον e-ΕΦΚΑ. Ωστόσο μπορεί να ζητηθεί ακόμα και τελευταία στιγμή, δηλαδή μέσω της αιτήσεως για απονομή σύνταξης. Το πότε θα ζητηθεί ανάλογα και με το ταμείο ασφάλισης είναι προϊόν μελέτης για τον ασφαλισμένο σε σχέση και με την τιμή εξαγοράς που θα διασφαλίσει μέσω της αιτήσεως του.

Πόσα μπορώ να εξαγοράσω για σύνταξη;

Αυτό εξαρτάται από τον χρόνο στον οποίο επιχειρεί κάποιος να θεμελιώσει δικαίωμα σύνταξης σύμφωνα με το νόμο.

Συγκεκριμένα για θεμελίωση δικαιώματος σύνταξης το 2011 επιτρέπεται να εξαγοράσει κάποιος έως και τέσσερα πλασματικά έτη, το 2012 έως πέντε πλασματικά έτη, το 2013 έως έξι πλασματικά έτη και από το 2014 και μετά το μάξιμουμ των πλασματικών ετών που μπορώ να εξαγοραστούν είναι επτά.

Πόσο κοστίζει η εξαγορά ανάλογα με το Ταμείο;

Εάν είστε στο Δημόσιο, θα κοστίσει 6,67% επί του μισθού του μήνα αίτησης (με αίτηση μεχρι 2016) και 20% επί του μισθού του μήνα αίτησης ( με αίτηση από 2020 και μετά). Οι εργαζόμενοι στο δημόσιο μπορούν να υποβάλλουν αίτηση σήμερα και να πληρώσουν όποτε θέλουν πριν η μετά τη συνταξιοδότηση.
Εάν είστε μισθωτός του ιδιωτικού τομέα , 20% επί των τελευταίων ασφαλιστέων αποδοχών σας πριν την αίτηση για σύνταξη.
Εάν είστε αυτοαπασχολούμενος, θα κοστίσει όσο η εισφορά κλάδου σύνταξης του τελευταίου έτους απασχόλησης

Για παράδειγμα αν κάποιος εργαζόμενος στον ιδιωτικό τομέα με αποδοχές 2000 ευρώ το μήνα και ποσοστό εισφοράς ως 20%, το συνολικό κόστος για αναγνώριση πλασματικής ασφάλισης κοστίζει συνολικά 19.905 ευρώ και μπορεί να κατανεμηθεί ως εξής:

Τέσσερα (4) χρόνια σπουδών – 48 μήνες Χ 214,69 ευρώ =10.305 ευρώ.
Δύο (2) χρόνια στρατιωτικής θητείας – 24 μήνες Χ400 ευρώ = 9.600 ευρώ
Ένα (1) έτος ανεργίας = δωρεάν.

Το κόστος της εξαγοράς εξισώθηκε στο 20% από 1/1/2020 και για τους δημοσίους υπαλλήλους οι οποίοι είχαν το προνόμιο τα προηγούμενα χρόνια να εξαγοράζουν πλασματικά φθηνότερα.

Ωστόσο το προνόμιο της φθηνότερης εξαγοράς παραμένει για τους δημοσίους υπαλλήλους που είχαν υποβάλλει σχετική αίτηση τα προηγούμενα έτη, καθώς αυτοί έχουν κατοχυρώσει την εξαγορά με κόστος που ίσχυε την χρονιά υποβολής της αίτησης.

Για παράδειγμα, για ένα δημόσιο υπάλληλο με αποδοχές 1.350 ευρώ το μήνα και ποσοστό εισφοράς 6.67%, τα 4 έτη σπουδών θα κοστίσουν 10.305 ευρώ (48 μήνες Χ 214,69%) και τα 2 έτη στρατιωτικής θητείας (24 μήνες Χ90 ευρώ = 2.160 ευρώ).

Πότε δεν απαιτείται η καταβολή ποσού: Η προσμέτρηση του χρόνου απουσίας από την εργασία λόγω κύησης και λοχείας, και των ημερών επιδότησης λόγω ασθένειας ή τακτικής ανεργίας, λαμβάνεται υπόψη αποκλειστικά για τη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος λόγω γήρατος και όχι για τον προσδιορισμό του δικαιούμενου ποσού σύνταξης. Συνεπώς, σε αυτήν την περίπτωση, δεν απαιτείται η καταβολή οποιουδήποτε ποσού εκ μέρους του ασφαλισμένου.

Τα πλασματικά έτη είναι ιδιαίτερα χρήσιμα έως απαραίτητα για τους δημοσίους υπαλλήλους οι οποίοι επιθυμούν να θεμελιώσουν δικαίωμα συνταξιοδότησης σε ηλικίες από 55 μέχρι και 62 με τις διάφορες διατάξεις περί 35ετίας, 25ετίας και 37ετίας στο Δημόσιο. Ακόμη και μετά το 2022, οπότε και ομογενοποιούνται όλα τα όρια στα 62 και τα 67, οι θεμελιωμένοι εντός της μεταβατικής περιόδου θα μπορούν να συνταξιοδοτηθούν νωρίτερα με βάση το όριο που θεμελίωσαν.

Επίσης σημαντικό όφελος θα έχουν από την εξαγορά και όσοι συνταξιοδοτούνται με περισσότερα από 30 έτη ασφάλισης καθώς όσο μεγαλύτερο ασφαλιστικό βίο έχει ο υπάλληλος τόσο μεγαλύτερη αύξηση θα λάβει στην προσδοκώμενη σύνταξή του, σύμφωνα με το νόμο Βρούτση που άρχισε ήδη να εφαρμόζεται.

Εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα: Η αναγνώριση πλασματικών ετών είναι χρήσιμη και για αυτήν την κατηγορία ιδίως στις περιπτώσεις που ο ασφαλισμένος χρειάζεται να προσθέσει 3-4 πλασματικά έτη και να πιάσει το όριο των 40 ετών ασφάλισης για να βγει στη σύνταξη στα 62. Χρειάζεται όμως ιδιαίτερη προσοχή καθώς οι εν λόγω ασφαλισμένοι που θα υποβάλλουν σήμερα αίτηση για εξαγορά πλασματικών ετών θα λάβουν σε 6 μήνες πράξη καταλογισμού οφειλής που θα τους καλεί να πληρώσουν εφάπαξ (με έκπτωση έως 15%) ή σε δόσεις το συνολικό ποσό για την εξαγορά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πρόγραμμα Πανελληνίων 2025