: Ποια εφάπαξ πληρώνονται μέχρι τα Χριστούγεννα και σε ποιους. Από 2.800 ευρώ έως 25.000 ευρώ τα ποσά.

Με… γεμάτες τις τσέπες θα κάνουν περίπου 1.400 , που θα λάβουν σαν δώρο Χριστουγέννων το εφάπαξ τους. Ο προγραμματισμός προβλέπει πως μέχρι τις 20 Δεκεμβρίου θα πρέπει να καταβληθούν περίπου 1.400 «χριστουγεννιάτικα» εφάπαξ βοηθήματα σε συνταξιούχους του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Αναλυτικά προβλέπεται μέχρι τα Χριστούγεννα να εξοφληθούν, σύμφωνα με το Έθνος:

300 δημοσίων και δημοτικών υπαλλήλων (ΤΠΔΥ – ΤΠΔΚΥ) τα οποία κυμαίνονται κατά μέσο όρο στα 23.000 ευρώ και 25.000 ευρώ αντίστοιχα.

400 εφάπαξ ναυτικών, δηλαδή αξιωματικών εμπορικού ναυτικού (ΤΠΑΕΝ) τα οποία κυμαίνονται κατά μέσο όρο στα 7.000 ευρώ και κατωτέρων πληρωμάτων εμπορικού ναυτικού (ΤΠΚΠΕΝ) τα οποία κυμαίνονται κατά μέσο όρο στα 4.700 ευρώ. Παγίως καταβάλλονται περισσότερα εφάπαξ βοηθήματα ανά μήνα για τα κατώτερα πληρώματα, καθώς εκεί εντοπίζονται και οι περισσότερες εκκρεμότητες (δεν αποκλείεται μάλιστα τα «χριστουγεννιάτικα» εντάλματα να υπερβούν τα 400 και να αγγίξουν ενδεχομένως τα 500)

150 εφάπαξ ξενοδοχοϋπαλλήλων (ΤΑΞΥ) που αιτήθηκαν το βοήθημα επειδή συμπλήρωσαν 20ετία ή επειδή . Κατά μέσο όρο θα λάβουν 15.000 οι πρώτοι και 10.000 οι δεύτεροι.

400 εφάπαξ εμποροϋπαλλήλων (ΤΕΑΥΕΚ) τα οποία κυμαίνονται κατά μέσο όρο στα 2.800 ευρώ.

150 εφάπαξ μεταλλεργατών (πρ. ΤΑΠΕΜ) τα οποία κυμαίνονται κατά μέσο όρο στα 7.500 ευρώ

Το ΕΤΕΑΕΠ βάζει στο φουλ τις μηχανές για να ολοκληρώσει τις πληρωμές του Δεκεμβρίου πριν τα Χριστούγεννα. Οι συνταξιούχοι που εισπράττουν τώρα το εφάπαξ βοήθημά τους έχουν κατά κύριο λόγο εξασφαλίσει απόφαση οριστικής κύριας σύνταξης από τον ΕΦΚΑ – που συνιστά προϋπόθεση για την καταβολή του βοηθήματος – εντός του 2019 ή και στα τέλη του 2018. Το εφάπαξ βοήθημα είναι ακατάσχετο έως το 50% του ύψους του. Αυτό σημαίνει πως ακόμη κι αν χρωστά κάποιος στο Δημόσιο και εισπράξει το εφάπαξ του, αυτό το ποσό δεν μπορεί να κατασχεθεί σε ποσοστό πάνω από 50%. Επίσης οι δικαιούχοι πρέπει να γνωρίζουν πως απαιτούνται περίπου 3-4 εργάσιμες ημέρες μετά την έκδοση του εντάλματος, μέχρι να «δουν» στους λογαριασμούς τους το ποσό του εφάπαξ που έχει πιστωθεί.

Οι πληρωμές από το ΕΤΕΑΕΠ θα διεξάγονται κανονικά έως τις 20 Δεκεμβρίου. Εν συνεχεία προβλέπεται να πραγματοποιηθούν κάποιες επιπλέον πληρωμές την εβδομάδα των Χριστουγέννων και έως τις 27 Δεκεμβρίου. Εντός του 2019 και πριν την Πρωτοχρονιά θα πρέπει να πληρωθούν όλες οι αποφάσεις που θα εκδοθούν έως και τις 18 Δεκεμβρίου. Οι αποφάσεις από τις 19 Δεκεμβρίου και μετά αναμένεται να εξοφληθούν από τη νέα χρονιά.

Εκκρεμότητες

Η εκκαθάριση του «μητρώου» των ληξιπρόθεσμων εφάπαξ συνεχίζεται και στις 30 του περασμένου Οκτωβρίου οι εκκρεμότητες έφταναν περίπου στις 18.000. Από το Δημόσιο – οι δημόσιοι υπάλληλοι είναι ο βασικός όγκος των δικαιούχων εφάπαξ – εκκρεμούν περίπου 660 εφάπαξ ενώ αν προστεθούν οι δημοτικοί υπάλληλοι και οι συνταξιούχοι από ΝΠΔΔ τότε το πλήθος των εκκρεμοτήτων φτάνει στα 1.400 βοηθήματα. Δυσκολότερη είναι η κατάσταση στα εφάπαξ του ιδιωτικού τομέα καθώς η αρμόδια διεύθυνση έχει να αντιμετωπίσει εγγενή προβλήματα που “κληρονομήθηκαν” εν πολλοίς από το πρώην Ταμείο Πρόνοιας Ιδιωτικού Τομέα.

Στο ΤΕΑΥΕΚ των εμποροϋπαλλήλων το μίνι «έμφραγμα» οφείλονταν από παλιά στην χρονίζουσα διαδικασία υπολογισμού της επικουρικής που αποτελούσε προαπαιτούμενο στο παλαιό σύστημα. Τον Δεκέμβρη του 2017 εκκρεμούσαν 4.800 εφάπαξ εμποροϋπαλλήλων ενώ στις 10 Οκτωβρίου φέτος εκκρεμούσαν σχεδόν 2.000. Αντίστοιχη κατάσταση επικρατεί και στον κλάδο των μεταλλεργατών. Τα 4.000 εκκρεμή εφάπαξ του Δεκεμβρίου 2017 έγιναν 2.000 στο τέλος του περασμένου Οκτώβρη. Η μεγάλη ουρά αναμονής είναι κληρονομιά από την εποχή του πρώην ΤΑΠΙΤ (Ταμείο Πρόνοιας Ιδιωτικού Τομέα) όπου τα παραστατικά για το εφάπαξ των μεταλλεργατών έπρεπε να αναζητηθούν ενίοτε ακόμη και μέσα σε… τσουβάλια των ΕΛΤΑ. Άλλα 1.400 βοηθήματα εκκρεμούν και από ξενοδοχοϋπαλλήλους που συνταξιοδοτούνται (πρ. ΤΑΞΥ).

Η αναμονή στις ΔΕΚΟ είναι μικρή ενώ τρεις τομείς με σημαντική «εμπλοκή» είναι οι μηχανικοί του πρ. ΤΣΜΕΔΕ και οι ναυτικοί που ασφαλίζονται στα πρώην Ταμεία των ναυτικών (Αξιωματικών ΤΠΑΕΝ και Κατώτερων πληρωμάτων ΤΠΚΠΕΝ). Τα εφάπαξ των ναυτικών υπολογίζονται από τους υπηρεσιακούς του πρ. ΝΑΤ. Στα τέλη Οκτώβρη ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Νότης Μηταράκης, συναντήθηκε με τον πρόεδρο του ΝΑΤ Ανδρέα Κομματά και τον διοικητή του ΕΤΕΑΕΠ Ευάγγελο Κωνσταντίνου. Από την πλευρά του ΝΑΤ υπήρξε διαβεβαίωση πως μέσα στο 2019, θα έχουν δοθεί όλα τα εκκρεμή εφάπαξ των ναυτικών που ήταν αποκλειστικά ασφαλισμένοι στο ΝΑΤ και για τους οποίους έχουν εκδοθεί οι οριστικές αποφάσεις συνταξιοδότησης έως τις 31 Δεκεμβρίου 2018. Σύμφωνα με πληροφορίες οι αποφάσεις του 2018 ολοκληρώθηκαν και η εξέταση των εκκρεμοτήτων έχει πλέον προχωρήσει και στις αποφάσεις συνταξιοδότησης του 2019. Όσον αφορά στις υπόλοιπες κατηγορίες ναυτικών, οι οποίοι ήταν διαδοχικά ασφαλισμένοι και σε άλλα ασφαλιστικά ταμεία, έχουν ξεκινήσει οι απαραίτητες ενέργειες, προκειμένου να ολοκληρωθούν οι προετοιμασίες σε επίπεδο μηχανοργάνωσης, έτσι ώστε να προχωρήσει η έκδοση εφάπαξ και για τις υπόλοιπες κατηγορίες το προσεχές διάστημα. Ο κ. Μηταράκης είχε τονίσει τότε πως πρέπει να υπάρξει συντονισμός των ενεργειών, ώστε να μπει τέλος στην αναμονή για τους απόμαχους ναυτικούς του ΝΑΤ, καθώς η πολιτεία αναγνωρίζει πλήρως τη συμβολή τους στη ναυτιλία, την ατμομηχανή της οικονομίας της χώρας. Στον τομέα των μηχανικών αναμένονται σύμφωνα με πληροφορίες ρυθμίσεις.

Το νέο εφάπαξ είναι άθροισμα δύο τμημάτων:

1. Τα χρόνια ασφάλισης μέχρι 31/12/2013 υπολογίζονται με το 60% των αποδοχών της τελευταίας 5ετίας.

2. Από 1/1/2014 ισχύει νέο σύστημα με έναν μαθηματικό τύπο που οδηγεί σε επιστροφή εισφορών με ή χωρίς προσαύξηση, ανάλογα με τα ετήσια έσοδα του Ταμείου. Αν τα έσοδα μιας χρονιάς είναι αυξημένα έναντι της αμέσως προηγούμενης, τότε το εφάπαξ δίνεται γι αυτά τα έτη με προσαύξηση.

Πριν θεσμοθετηθεί ο υπολογιστικός τύπος του νόμου 4387/2016 εκκρεμούσαν 63.500 ληξιπρόθεσμα εφάπαξ. Τα νέα εφάπαξ στο δημόσιο είναι μειωμένα από 15,64% έως 18,26% σε σύγκριση με το βοήθημα που έλαβαν υπάλληλοι με αντίστοιχα ασφαλιστικά δικαιώματα πριν την 1/9/2013. Κυρίως έχασαν οι Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης που έφυγαν με 25ετία, ενώ πολλά έχασαν και όσοι Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης έφυγαν με 30ετία ή 35ετία. Τις μικρότερες απώλειες μετρούν οι πτυχιούχοι (Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης – ΑΕΙ) που έφυγαν με 35ετία, ενώ ακολουθούν οι πτυχιούχοι με 30ετία και 25ετία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πρόγραμμα Πανελληνίων 2025