: Πληρωμές που αφορούν και σε διαφορετικές αντίστοιχες κατηγορίες δικαιούχων προγραμματίζονται για το επόμενο διάστημα.

Πρόκειται για τους νέους οι οποίοι θα λάβουν προκαταβολή της σύνταξής τους, για όσους έχουν καταθέσει αιτήσεις που εκκρεμούν και θα λάβουν προκαταβολή και , για τους συνταξιούχους με 30 και πλέον έτη ασφάλισης, όσους εργάζονται καθώς και τους κληρονόμους. Ειδικότερα:

Οι νέοι συνταξιούχοι που θα καταθέσουν από σήμερα ηλεκτρονική αίτηση συνταξιοδότησης στη διεύθυνση θα λάβουν προκαταβολή της σύνταξής τους 360 ή 384 ευρώ μέσα στον Απρίλιο.

Για τις εκκρεμείς συντάξεις έχει ήδη ανοίξει και θα κλείσει στις 31 Μαρτίου στην Ενιαία Ψηφιακή Πύλη του Δημοσίου (gov.gr) η ηλεκτρονική πλατφόρμα για τις ψηφιακές αιτήσεις-υπεύθυνες δηλώσεις προκειμένου να ξεκινήσουν και για αυτούς οι προκαταβολές.

Για την κατηγορία αυτή η προκαταβολή μαζί με τα αναμένονται επίσης μέσα στον Απρίλιο. Στη συγκεκριμένη ψηφιακή πλατφόρμα, οι εν αναμονή συνταξιούχοι, που περιμένουν έως και 5 χρόνια την έκδοση της σύνταξής τους, θα δηλώνουν τον αριθμό πρωτοκόλλου της αίτησης συνταξιοδότησής τους, τον ΑΜΚΑ, το ΑΦΜ και το ΙΒΑΝ.

Εφόσον πρόκειται για σύνταξη χηρείας, θα δηλώνουν επίσης ΑΜΚΑ και ΑΦΜ θανόντος. Επειδή η αίτηση θα είναι και υπεύθυνη δήλωση, θα αρκεί για την πληρωμή προκαταβολής και αναδρομικών. Στόχος είναι οι έναντι προκαταβολές – που κυμαίνονται από 360 έως 384 ευρώ τον μήνα – και τα αναδρομικά τους να πληρωθούν πριν από το Πάσχα. Οι εν αναμονή συνταξιούχοι θα λάβουν και αναδρομικά από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης.

Για παράδειγμα, σύμφωνα με Τα Νέα, αν κάποιος ασφαλισμένος έχει υποβάλει αίτηση συνταξιοδότησης τον Φεβρουάριο του 2019 και άρα η αίτησή του εκκρεμεί δύο χρόνια, θα λάβει αναδρομικά 9.216 ευρώ και θα λαμβάνει 384 ευρώ τον μήνα μέχρι την έκδοση της προσωρινής ή της οριστικής του σύνταξης (εφόσον δικαιούται 384 ευρώ).

Παράλληλα σε αναμονή για να τους καταβληθούν αυξήσεις ή αναδρομικά ή και τα δύο μαζί βρίσκονται ακόμη 3 κατηγορίες συνταξιούχων. Αυτές είναι οι ακόλουθες:

ΚΛΗΡΟΝΟΜΟΙ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ: Η νέα πληρωμή αναδρομικών κληρονόμων έχει προγραμματιστεί για τις 12 Απριλίου, όταν και αναμένεται να καταβληθούν τα αναδρομικά σε όσους έχουν κληρονομικό δικαίωμα από διαθήκη. Στις περιπτώσεις αυτές οι δικαιούχοι πρέπει να υποβάλουν επιπλέον στοιχεία της διαθήκης, ώστε να είναι εφικτή η επεξεργασία του αιτήματος. Συνολικά έχουν υποβληθεί 232.517 αιτήσεις από κληρονόμους, εκ των οποίων οι 150.893 αφορούν δικαιώματα χωρίς διαθήκη και οι 81.224 δικαιώματα με διαθήκη.

ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΑ ΓΙΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 30ΕΤΙΑ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ: Μετά το Πάσχα και προς το καλοκαίρι – με τεράστια καθυστέρηση – αναμένεται να καταβληθούν τα αναδρομικά και οι αυξήσεις για συνταξιούχους που έχουν αποχωρήσει με περισσότερα από 30 έτη ασφάλισης. Η μεταρρύθμιση των συντελεστών αναπλήρωσης ψηφίστηκε τον Φεβρουάριο του 2020, ωστόσο μένει ακόμη στα χαρτιά, με αποτέλεσμα οι 200.000 που δικαιούνται αυξήσεις στην τσέπη να περιμένουν έναν χρόνο τα αναδρομικά τους. Σημειώνεται πως οι αυξήσεις που προκύπτουν από τους νέους συντελεστές ανατρέχουν στον Οκτώβριο του 2019, καθώς αντιμετωπίζουν σχετική απόφαση του ΣτΕ η οποία δημοσιεύθηκε τότε. Εκτιμάται πως πρώτοι θα πληρωθούν 50.000 νέοι συνταξιούχοι – δηλαδή όσοι έχουν συνταξιοδοτηθεί μετά τον Μάιο του 2016 – και στη συνέχεια 150.000 παλαιοί συνταξιούχοι (οι προ του Μαΐου 2016), για τους οποίους θεωρείται πως το ζήτημα είναι πιο πολύπλοκο. Υπενθυμίζεται πως οι νέοι συνταξιούχοι θα λάβουν εφάπαξ την αύξηση που δικαιούνται, ενώ οι παλαιοί θα τη λάβουν σε πέντε ετήσιες δόσεις.

ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΟΙ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ:Πρεμιέρα – αλλά για μια μικρή κατηγορία νέων συνταξιούχων – θα γίνει με την πληρωμή των συντάξεων Ιουνίου, στις αυξήσεις (κατά 75%) και στα αναδρομικά στους απασχολούμενους συνταξιούχους (μείωση πέναλτι με τον νόμο Βρούτση). Τυχεροί θα είναι περίπου 400 απασχολούμενοι συνταξιούχοι του Δημοσίου. Επίσης θα δουν άμεσα αύξηση και αυτοί που είτε θα βγουν τώρα στη σύνταξη είτε θα πιάσουνlft τώρα δουλειά. Ωστόσο οι υπόλοιποι απασχολούμενοι συνταξιούχοι θα δουν αυξήσεις και αναδρομικά – εκτός απροόπτου – με τις πληρωμές Ιουνίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πρόγραμμα Πανελληνίων 2025