Ο e-ΕΦΚΑ ανακοίνωσε τις ημερομηνίες πληρωμής των συντάξεων για τον μήνα Ιούνιο 2024.
Οι πληρωμές για τις συντάξεις Ιουνίου ακολουθούν το συνήθη διαχωρισμό μεταξύ μισθωτών και μη μισθωτών.
Αναλυτικά οι ημερομηνίες πληρωμής στις συντάξεις Ιουνίου:
συνταξεισ ιουνιου πληρωμη, συνταξεισ ιουνιου, ποτε πληρωνονται οι συνταξεισ ιουνιου
Την 28η Μαΐου 2024 (Τρίτη), θα καταβληθούν οι συντάξεις των τέως Ταμείων μη μισθωτών (ΟΓΑ, ΟΑΕΕ, ΕΤΑΑ), καθώς και οι συντάξεις ΟΠΣ-ΕΦΚΑ για τους συνταξιούχους από την 1η Ιανουαρίου 2017 και μετά (σύμφωνα με το ν. 4387/2016). Επίσης, θα καταβληθούν όλες οι επικουρικές συντάξεις του ιδιωτικού τομέα (τόσο μη μισθωτών όσο και μισθωτών).
Την 30ή Μαΐου 2024 (Πέμπτη), θα καταβληθούν οι συντάξεις των τέως Ταμείων μισθωτών (ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, τραπεζών, ΟΤΕ, ΔΕΗ, κ.λπ.), καθώς και οι κύριες και επικουρικές συντάξεις του Δημοσίου.
Υπενθυμίζεται ότι οι συντάξεις φαίνονται στους λογαριασμούς από το απόγευμα της προηγούμενης ημέρας.
Δηλαδή από Δευτέρα 27 Μαΐου θα ξεκινήσουν οι πληρωμές σε μη μισθωτούς (ΟΓΑ, ΟΑΕΕ, ΕΤΑΑ), και από Τετάρτη 39 Μαΐου θα ξεκινήσουν οι πληρωμές για μισθωτούς (ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, τραπεζών, ΟΤΕ, ΔΕΗ, κ.λπ).
Τι ισχύει για Εισφορά Αλληλεγγύης, διπλές εθνικές συντάξεις, χήρες
1. Από τις αρχές του χρόνου (1/1/2024) με την αύξηση του 3% στις συντάξεις πολλοί δικαιούχοι είδαν τις αποδοχές τους να… μειώνονται. Και αυτό γιατί πάνω από ένα όριο επεμβαίνει η Εισφορά Αλληλεγγύης Συνταξιούχου (ΕΑΣ) με αποτέλεσμα το καθαρό- πληρωτέο ποσό να μειώνεται. Αφορά τη σύνταξη (ή το άθροισμα των συντάξεων) υπερβαίνει τα 1.399 ευρώ όπου επιβάλλεται εισφορά 3% επί όλου του ποσού. Χωρίς να υπολογίζεται καν το αφορολόγητο όριο των 720 ευρώ το μήνα.
Αντιστοίχως, για ποσά σύνταξης άνω των 1.699 ευρώ επιβάλλεται εισφορά 6% κ.ο.κ. Με αποτέλεσμα, όχι μόνο να εξανεμίζεται η αύξηση του 3%, αλλά να μειώνεται και το καθαρό ποσό της σύνταξης.
Επίσης στις επικουρικές επιβάλλεται ΕΑΣ από το ποσό των 300 ευρώ και πάνω.
Την αδικία αυτή έχει δεσμευτεί να διορθώσει η κυβέρνηση. Πλην όμως σε λίγες ημέρες θα καταβληθούν οι συντάξεις του (εκλογικού μήνα) Ιουνίου, άρα έχει «φύγει» τα α’ εξάμηνο του έτους, αλλά καμία σχετική μέριμνα δεν έχει εκδηλωθεί.
2. Οι δικαιούχοι σύνταξης λόγω θανάτου, σε πολλές περιπτώσεις, συνεχίζουν να λαμβάνουν το 70% της σύνταξης του θανόντος, καίτοι εργάζονται ή συνταξιοδοτούνται. Και όπως ρητά προβλέπεται, μετά την 3ετία, η σύνταξη χηρείας μειώνεται στο μισό του (αρχικού) 70% της σύνταξης λόγω θάνατοι. Ήτοι, η σύνταξη χηρείας πρέπει να μειωθεί στο 35% της αρχικής καταβολής του θανόντος.
Μη διόρθωση των ποσών σημαίνει ότι ο/η δικαιούχος (χήρος/χήρα) εμφανίζεται χρεωμένος στον ΕΦΚΑ και εν τέλει, το Ταμείο, αργά ή γρήγορα, θα ζητήσει πίσω τα εν λόγω ποσά σαν «αχρεωστήτως καταβληθέντα».
Σε διαφορετικά περίπτωση θα βαραίνουν την περιουσία του συνταξιούχου χηρείας. Άρα το χρέος στον ΕΦΚΑ θα μεταφερθεί στους κληρονόμους (παιδιά κ.λπ.).
Πρόσθετα, η εν λόγω (γραφειοκρατικά) προσαυξημένη σύνταξη υπόκειται σε κρατήσεις υπέρ Υγείας (6%). Φορολογείται και σε πολλές περιπτώσεις (άθροισμα συντάξεων πάνω από 1.399 ευρώ) υπόκειται και σε παρακρατήσει Εισφοράς Αλληλεγγύης (ΕΑΣ). Όλα όμως αυτά τα ποσά επιστρέφονται στο Δημόσιο (όπως στην εφορία, τον ΕΦΚΑ κ.α.), αλλά το κράτος θεωρεί ότι καταναλώθηκαν από τον συνταξιούχου και θα πρέπει να επιστραφούν…
3. Ο νόμος 4387/16 ρητά προβλέπει, και αυτό δεν έχει διορθωθεί παρά τις διακηρύξεις της ΝΔ μέχρι το 2019, ότι μόνο μία εθνική σύνταξη δικαιούται ο κάθε ασφαλισμένος. Αυτό, εξάλλου, εφαρμόζεται όταν ο ασφαλισμένος έχει παράλληλη ασφάλιση και θα διεκδικήσει (και λάβει) διπλή σύνταξη. Από την δεύτερη απασχόληση-ασφάλιση θα λάβει μόνο το ανταποδοτικό μέρος της σύνταξης.
Ωστόσο, δεν εφαρμόζεται το ίδιο στις περιπτώσεις σύνταξης λόγω θανάτου. Ένας/μια συνταξιούχος εξ ιδίου δικαιώματος, εκτός από την (εθνική) σύνταξη την δική του, εξακολουθεί να λαμβάνει και τμήμα δεύτερης εθνικής σύνταξης χηρείας. Το 70% κατά τα τρία πρώτα χρόνια ή το 35% ακολούθως (σ.σ. στις περιπτώσεις που εφαρμόζεται η σχετική πρόβλεψη-βλέπε σημείο 2).
Αυτή τη διάταξη αδυνατεί να την εφαρμόσει η κυβέρνηση λόγω του τεράστιου κοινωνικού κόστους που συνεπάγεται. Κυρίως λόγω του εξαιρετικά μικρού ποσοστού της σύνταξης χηρείας, που οδηγεί σε εξαιρετικά χαμηλές αποδοχές. Ακόμη και με 40 έτη ασφάλισης (σ.σ. η πλήρης σύνταξη ενός ελεύθερου επαγγελματία υπολογίζεται σε λιγότερα από 850 ευρώ μεικτά, οπότε η σύνταξη χηρείας περιορίζεται σε λιγότερα από 300 ευρώ).