Έρχονται αλλαγές στον «κόφτη» του 30% στις συντάξεις όσων συνταξιούχων συνεχίζουν να απασχολούνται και μετά τη συνταξιοδότηση.
Συγκεκριμένα, ο ίδιος ο πρωθυπουργός, κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την προχθεσινή παρουσία του στην Ελευσίνα προανήγγειλε πρωτοβουλίες για να γίνει πιο «ελκυστική» η απασχόληση των συνταξιούχων.
Θάνατος βρέφους σε ΙΧ – «Σύνδρομο ξεχασμένου μωρού»: Ο εφιάλτης κάθε γονιού και το παράδειγμα των ΗΠΑ
Πληροφορίες του Capital από στελέχη των ταμείων με γνώση των διεργασιών στο κυβερνητικό στρατόπεδο αναφέρουν πως εκείνο που το βασικότερο σενάριο το οποίο εξετάζεται είναι μία αλλαγή του τρόπου υπολογισμού της περικοπής του 30%.
Υπενθυμίζεται πως με βάση το νόμο Βρούτση (Φεβρουάριος του 2020), μειώθηκε από το 60% που προέβλεπε ο νόμος Κατρούγκαλου στο 30% η μείωση στη σύνταξη όποιου συνταξιούχου απασχολείται μετά τη συνταξιοδότηση του.
Το καθεστώς αυτό εξετάζεται να αλλάξει (για την ακρίβεια να περιληφθεί στις προεκλογικές εξαγγελίες της ΝΔ και να εφαρμοστεί στην περίπτωση που επανεκλεγεί στην κυβέρνηση).
Ως βάση μίας ενδεχόμενης αλλαγής είναι -μεταξύ άλλων – η άποψη πως δεν είναι λογικό να εφαρμόζεται μία μείωση της τάξεως του 30% στη σύνταξη ενός εργαζόμενου, ανεξάρτητα από το χρόνο εργασίας του σε μηνιαία βάση.
Αναλυτές της κοινωνικής ασφάλισης με τους οποίους ήλθε σε επαφή το Capital.gr αναφέρουν πως αν υιοθετούταν αυτή η άποψη από πλευράς κυβέρνησης θα ανέμενε κανείς πως η μείωση του 30% θα παρέμενε μεν, αλλά θα εφαρμόζοταν με “ρήτρα” χρόνου απασχόλησης. Δηλαδή θα αφορούσε ίσως μόνο εκείνους τους συνταξιούχους που εργάζονται με συμβάσεις πλήρους απασχόλησης, αλλά ενδεχομένως όχι για τους συνταξιούχους που εργάζονται με συμβάσεις ελαστικής απασχόλησης, όπως πχ εκ περιτροπής ή ακόμα και μερικής απασχόλησης, καθώς το εισόδημα απασχόλησης των τελευταίων (δηλαδή των ελαστικά απασχολούμενων) είναι αναλογικά πολύ χαμηλότερο από το εισόδημα των πλήρως απασχολούμενων.