Όπως ήδη έχει γίνει γνωστό, στο τραπέζι του εκλογικού επιτελείου του Κυριάκου Μητσοτάκη φαίνεται πως βρίσκεται η καθιέρωση μόνιμης οικονομικής ενίσχυσης υπό μορφή δώρου σε όλους τους συνταξιούχους από το 2024.
Σύμφωνα με την εφημερίδα Απογευματινή, τα σενάρια για επαναφορά των δώρων Χριστουγέννων και Πάσχα, κατά τα πρότυπα του 2022, δηλαδή 250 ευρώ δώρο Χριστουγέννων και από 150 ευρώ το Πάσχα και άλλα 150 ευρώ ως επίδομα αδείας, είχαν συζητηθεί πριν από τις εκλογές στο οικονομικό επιτελείο, το οποίο τα μετέφερε σε «δεύτερο χρόνο», ανάλογα με τις «αντοχές της οικονομίας» και το δημοσιονομικό πλεόνασμα.
Αγίου Πνεύματος: Δείτε για ποιούς εργαζόμενους είναι αργία – Πώς αμείβεται
Πάνω σε αυτό «κουμπώνει» και το σενάριο της επαναφοράς, αντίστοιχα, των δώρων και του επιδόματος και στους δημοσίουs υπαλλήλους ,που θα συσχετιστεί συνολικά με την αναμόρφωση του Ενιαίου και των Ειδικών Μισθολογίων.
Ένα δεύτερο σενάριο που έχει «πέσει στο τραπέζι» σχετίζεται με την αντικατάσταση του επιδόματος για τους ευάλωτους συνταξιούχους (Πάσχα και Χριστουγέννων) μόνο με τα δώρα των 150+250 ευρώ, αντίστοιχα με κόστος που αγγίζει το 1,8 δισ. ευρώ, αντί του 1.2 δισ., που ανέρχεται μαζί με το επίδομα προσωπικής διαφοράς, το οποίο κάθε χρόνο θα βαίνει μειούμενο.
Υπενθύμιση, ότι η έκτακτη οικονομική ενίσχυση απευθυνόταν σε ετήσιο ατομικό φορολογητέο, πραγματικό ή τεκμαρτό εισόδημά τους για το φορολογικό έτος 2021, που δεν υπερβαίνει τα 9.600 ευρώ, και το ετήσιο οικογενειακό φορολογητέο, πραγματικό ή τεκμαρτό, εισόδημά τους τα 16.800 ευρώ, καθώς και η συνολική αξία της ακίνητης περιούσιας τα 300.000 ευρώ.
Ο πληθωρισμός φέρνει φέτος αυξήσεις έως και 9% σε νέους συνταξιούχους
Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Alpha, ο πληθωρισμός φέρνει αυξήσεις για ασφαλισμένους που θα βγουν σε σύνταξη μέσα στο 2023. Αυτό αφορά σχεδόν 200 χιλιάδες νέους συνταξιούχους που θα κάνουν τα χαρτιά τους . Οι αυξήσεις σε αυτές τις περιπτώσεις υπολογίζονται στη σύνταξη από 8% έως και 9%. Αυτό συμβαίνει λόγω του πληθωρισμού του προηγούμενου έτους που ήταν 9.6% και θα αναπροσαρμοστούν με αυτό το ποσοστό, οι αποδοχές από το 2002-2022.
Ο Alpha παραθέτει παρακάτω ένα σχετικό παράδειγμα προκειμένου να γίνει κατανοητός ο τρόπος με τον οποίο θα δοθούν οι αυξήσεις αυτές: