Δόθηκε στη δημοσιότητα η πολυαναμενόμενη απόφαση του Ανώτατου Ειδικού Δικαστηρίου (ΑΕΔ), η οποία αφορά τα αναδρομικά για τις περικοπές στα Δώρα και τις μειώσεις επικουρικών συντάξεων, επηρεάζοντας χιλιάδες συνταξιούχους.
Το ΑΕΔ αποφάνθηκε ότι «δεν έχει τη σχετική δικαιοδοσία» να κρίνει ποια απόφαση υπερισχύει: η απόφαση του Αρείου Πάγου του 2023, που έκρινε συνταγματική την κατάργηση των Δώρων, ή η απόφαση του ΣτΕ του 2015, που τη χαρακτήρισε αντισυνταγματική. Το δικαστήριο σημειώνει ότι οι δύο αποφάσεις δεν συγκρούονται μεταξύ τους, καθώς αφορούν διαφορετικές κατηγορίες συνταξιούχων. Ειδικότερα, ο Άρειος Πάγος ασχολήθηκε με συνταξιούχους της Τράπεζας της Ελλάδος, οι οποίοι λαμβάνουν επικουρικές συντάξεις από ΝΠΙΔ, ενώ το ΣτΕ εξέτασε συνταξιούχους που λαμβάνουν επικουρικές συντάξεις από δημόσιους φορείς και ΝΠΔΔ.
Η απόφαση του ΣτΕ του 2015 βασίστηκε στην υποχρέωση της επικουρικής κοινωνικής ασφάλισης να παρέχεται αποκλειστικά από το κράτος ή ΝΠΔΔ, ενώ έλαβε υπόψη τις περικοπές των πρώτων δύο μνημονίων (2010-2012) που επιβλήθηκαν χωρίς προηγούμενη μελέτη. Το ΑΕΔ, ωστόσο, δεν ανέτρεψε την κρίση του ΣτΕ, το οποίο είχε αποφανθεί ότι απαιτούνταν τεκμηριωμένες μελέτες πριν τις περικοπές.
Δείτε επίσης Στο στόχαστρο οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί: Νέα εμπόδια για το επίδομα ανεργίας
Τι σημαίνει αυτό για τους συνταξιούχους:
Σύμφωνα με ειδικούς στο δίκαιο της Κοινωνικής Ασφάλισης, η απόφαση του ΑΕΔ δίνει το δικαίωμα σε περίπου 300.000 συνταξιούχους, οι οποίοι προσέφυγαν στη Δικαιοσύνη πριν από την ψήφιση του νόμου Βρούτση (21 Ιουλίου 2020), να διεκδικήσουν αναδρομικά για το 11μηνο από τον Ιούλιο του 2015 (όταν εκδόθηκαν οι αποφάσεις του ΣτΕ) έως τον Μάιο του 2016 (όταν θεσπίστηκε ο νόμος Κατρούγκαλου). Ειδικότερα, όσοι δικαιούνται αναδρομικά μπορούν να λάβουν:
800 ευρώ από τα καταργημένα Δώρα στις κύριες συντάξεις.
Το ισοδύναμο δύο επικουρικών συντάξεων από τα καταργημένα Δώρα στις επικουρικές.
Τα ποσά που αντιστοιχούν στις μειώσεις επικουρικών συντάξεων για το ίδιο 11μηνο.
Οι αβεβαιότητες παραμένουν:
Η κυβέρνηση καλείται να αποφασίσει αν θα προχωρήσει σε μαζική καταβολή των αναδρομικών ή αν οι συνταξιούχοι θα χρειαστεί να συνεχίσουν τη δικαστική τους διεκδίκηση. Σημειώνεται ότι η απόφαση του ΑΕΔ δεν θίγει τον νόμο Βρούτση του 2020, και έτσι όσοι δεν είχαν προσφύγει μέχρι τον Ιούλιο του 2020 δεν έχουν πλέον δικαίωμα διεκδίκησης. Αν και μια πολιτική απόφαση θα μπορούσε να δώσει αναδρομικά σε όλους, κάτι τέτοιο θεωρείται δημοσιονομικά δύσκολο.
Τέλος, συνταξιούχοι της Τράπεζας της Ελλάδος, των οποίων οι επικουρικές συντάξεις υπάγονται σε ΝΠΙΔ, χάνουν οριστικά το δικαίωμα για αναδρομικά από τις μειώσεις που υπέστησαν.
Δείτε επίσης SOS από ελληνικά Πανεπιστήμια – Τι αναφέρουν για τις εστίες