Την πόρτα της εξόδου από την αγορά εργασίας που οδηγεί στην μπορούν να ανοίξουν έως και 12 χρόνια νωρίτερα χιλιάδες ασφαλισμένοι και το 2020, στο πλαίσιο της μεγάλης μεταβατικής περιόδου που ξεκίνησε το 2015 και ολοκληρώνεται το 2022.

Ειδήσεις για : Σύμφωνα με δημοσίευμα της κυριακάτικης Realnews, παρά τη νέα αύξηση που φέρνει για όλους το 2020 στα όρια ηλικίας, η οποία κυμαίνεται από 3 μήνες για όσους έχουν συμπληρώσει τα 35 έτη ασφάλισης έως και 21 μήνες για όλες τις υπόλοιπες περιπτώσεις, υπάρχουν 44 κατηγορίες ασφαλισμένων σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα που μπορούν να αποχωρήσουν από την αγορά εργασίας νωρίτερα.

Οι «τυχεροί» είναι κυρίως δημόσιοι υπάλληλοι που είχαν 25 έτη ασφάλισης έως το 2012 και μπορούν να φύγουν με μειωμένη σύνταξη ή συμπληρώνοντας 35ετία, 36ετία ή 37ετία με πλήρη.

Ειδικά όρια ισχύουν και για μισθωτούς του πρώην ΙΚΑ, των πρώην ευγενών ταμείων ΔΕΚΟ – τραπεζών, για όσους συνταξιοδοτούνται με βαρέα ένσημα, αλλά και για ελεύθερους επαγγελματίες. Ο απαιτούμενος χρόνος ασφάλισης μπορεί να εξασφαλιστεί με την εξαγορά πλασματικών ετών.

Οι ασφαλισμένοι που μένουν ανεπηρέαστοι από τη νέα αύξηση των ορίων ηλικίας που φέρνει η νέα χρονιά είναι μόνο όσοι είχαν θεμελιώσει δικαίωμα έως τις 29 Αυγούστου 2015, έχοντας συμπληρώσει τότε και τις δύο απαιτούμενες προϋποθέσεις: το όριο ηλικίας και τον απαιτούμενο χρόνο ασφάλισης. Αξίζει να σημειωθεί ότι πλέον τα γενικά όρια ηλικίας συνταξιοδότησης για όλους τους ασφαλισμένους, γυναίκες και άνδρες, με τουλάχιστον 4.500 ένσημα είναι τα 67 έτη, ενώ για γυναίκες και άνδρες με τουλάχιστον 40 έτη ασφάλισης είναι τα 62 έτη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πρόγραμμα Πανελληνίων 2025