Με μια διαδικασία που χαρακτηρίστηκε μακρά και αρκετά επίπονη, η Βουλή των Ελλήνων ολοκλήρωσε την Πέμπτη (14/02/2019) την πρώτη ονομαστική ψηφοφορία σχετικά με τα άρθρα του Συντάγματος που κρίνονται αναθεωρητέα – Συνολικά 221 βουλευτές υπερψήφισαν την πρόταση για αλλαγή του άρθρου 32 αναφορικά με την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, ώστε να αποσυνδεθεί από την πρόωρη διάλυση της Βουλής, ενώ υπερψηφίστηκε και το άρθρο 3 για τις σχέσεις Κράτους – Εκκλησίας, με κάποιες «διαρροές» να προκαλούν μεγάλη σύγχυση ως προς το αποτέλεσμα.
Η σύγχυση ως προς το άρθρο 3 προέκυψε, καθώς αρχικά τα «ναι» είχαν όντως καταγραφεί 150, ωστόσο λόγω του οριακού του αποτελέσματος, αποφασίστηκε επανακαταμέτρηση που έβγαλε μία παραπάνω.
Επίσης, με οριακή πλειοψηφία 151 «ναι» ψηφίστηκε η πρόταση της πλειοψηφίας για την κατοχύρωση της θρησκευτικής ουδετερότητας του κράτους, παρά τις αρχικές πληροφορίες που επέμεναν ότι δεν περνούσε.
«Το αποτέλεσμα ήταν η καλύτερη δυνατή εκδοχή για το άρθρο 3», σχολίασε ο Νίκος Βούτσης ο οποίος σε συνομιλία του με τους δημοσιογράφους ανέφερε ότι αύριο θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα για το τι ψήφισε κάθε βουλευτής, ενώ στην επαναληπτική ψηφοφορία που θα γίνει σε ένα μήνα θα προηγηθεί περιορισμένη συζήτηση διάρκειας μιας ημέρας επί των προτάσεων προς αναθεώρηση που συγκέντρωσαν στην πρώτη ψηφοφορία περισσότερες από 151 ψήφους.
Την ίδια στιγμή, ωστόσο, απορρίφθηκε η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για την αλλαγή του άρθρου 30 άμεση εκλογή του ανώτατου πολιτειακού άρχοντα από το λαό στην περίπτωση που αποβούν άκαρπες οι ψηφοφορίες στη Βουλή.
Με τη διάταξη διαφωνούσαν και βουλευτές της πλειοψηφίας, με ηχηρότερη τη διαφωνία του Σταύρου Κοντονή, ο οποίος είχε κάνει λόγο για «κίνδυνο αλλοίωσης του πολιτεύματος».
Η επίμαχη διάταξη έλαβε μόλις 148 θετικές ψήφους, γεγονός που σημαίνει ότι δεν περνάει στην επόμενη ψηφοφορία.
Τι αναφέρει το άρθρο 3 (Σχέσεις Κράτους – Εκκλησίας) του Συντάγματος
1. Eπικρατούσα θρησκεία στην Eλλάδα είναι η θρησκεία της Aνατολικής Oρθόδοξης Eκκλησίας του Xριστού. H Oρθόδοξη Eκκλησία της Eλλάδας, που γνωρίζει κεφαλή της τον Kύριο ημών Iησού Xριστό, υπάρχει αναπόσπαστα ενωμένη δογματικά με τη Mεγάλη Eκκλησία της Kωνσταντινούπολης και με κάθε άλλη ομόδοξη Eκκλησία του Xριστού τηρεί απαρασάλευτα, όπως εκείνες, τους ιερούς αποστολικούς και συνοδικούς κανόνες και τις ιερές παραδόσεις. Eίναι αυτοκέφαλη, διοικείται από την Iερά Σύνοδο των εν ενεργεία Aρχιερέων και από τη Διαρκή Iερά Σύνοδο που προέρχεται από αυτή και συγκροτείται όπως ορίζει ο Kαταστατικός Xάρτης της Eκκλησίας, με τήρηση των διατάξεων του Πατριαρχικού Tόμου της κθ΄ (29) Iουνίου 1850 και της Συνοδικής Πράξης της 4ης Σεπτεμβρίου 1928.
2. Tο εκκλησιαστικό καθεστώς που υπάρχει σε ορισμένες περιοχές του Kράτους δεν αντίκειται στις διατάξεις της προηγούμενης παραγράφου.
3. Tο κείμενο της Aγίας Γραφής τηρείται αναλλοίωτο. H επίσημη μετάφρασή του σε άλλο γλωσσικό τύπο απαγορεύεται χωρίς την έγκριση της Aυτοκέφαλης Eκκλησίας της Eλλάδας και της Mεγάλης του Xριστού Eκκλησίας στην Kωνσταντινούπολη.
Μαξίμου: «Κάποιοι βιάστηκαν να πανηγυρίσουν»
«Κάποιοι φαίνεται πως βιάστηκαν να πανηγυρίσουν και να καταγράψουν ήττα του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης στο θέμα της συνταγματικής αναθεώρησης, χωρίς να περιμένουν την επίσημη ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της καταμέτρησης», σχολίασε καυστικά το Μέγαρο Μαξίμου για τη διαρροή σχετικά με το άρθρο 3.
Και καταλήγει: «Αποδεικνύεται για ακόμη μία φορά, η αγωνία τους να καταγράψουν έστω και μία πολιτική ήττα μίας κυβέρνησης, που προχωρά αλλάζοντας τη χώρα».
ΝΔ: «ΣΥΡΙΖΑ και Τσίπρας εργαλειοποιούν την εκλογή του ΠτΔ»
Για άτακτη πολιτική υποχώρηση της κυβέρνησης, εμφανή υστεροβουλία, κάνει λόγο η Νέα Δημοκρατία, σχολιάζοντας τη διαδικασία της αναθεώρησης του Συντάγματος και συγκεκριμένα του άρθρου 30 παράγραφος 1, σχετικά με την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας άμεσα από το λαό.
«Η κυβέρνηση-κουρελού προέβη σήμερα σε μια άτακτη πολιτική υποχώρηση με εμφανή, όμως, υστεροβουλία. Οι ίδιοι οι βουλευτές της, αρνούμενοι να αναθεωρήσουν το άρθρο 30 παρ 1 που είχαν προτείνει, απέρριψαν επί της ουσίας την πρόταση Τσίπρα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να εκλέγεται από το λαό», αναφέρεται στην ανακοίνωση της ΝΔ.
Παράλληλα, η Πειραιώς εκτιμά ότι «αυτό έγινε συντονισμένα, σε μια προσπάθειά τους να μην αποσυνδεθεί τελικά η προεδρική εκλογή από την πρόκληση εθνικών εκλογών. Με εμφανή στόχο ο κ. Τσίπρας να διατηρήσει τη δυνατότητά του να εργαλειοποιήσει και πάλι την εκλογή του ανώτατου πολιτειακού παράγοντα της χώρας, όπως ακριβώς έπραξε το 2014».
Αφού σημειώνει, δε πως: «Διότι αυτό ακριβώς θα συμβεί, αν και στην επόμενη ψηφοφορία -σε ένα μήνα- δοθεί εκ νέου η εντολή σε κάποιους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να μην υπερψηφίσουν και το άρθρο 32 παρ 4 το οποίο θα επιτρέψει την αποσύνδεση της προεδρικής εκλογής από την πρόκληση εθνικών εκλογών», καταλήγει, καλώντας «τον κ. Τσίπρα να πάψει να κουρελιάζει ακόμη και το Σύνταγμα και να ξεκαθαρίσει σήμερα κιόλας τις προθέσεις του: θα ψηφίσουν ή όχι όλοι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ την αναθεώρηση του άρθρου 32 παρ. 4;».
Τα υπόλοιπα άρθρα:
Με ευρύτατη πλειοψηφία 253 θετικών ψήφων πέρασε και η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για το άρθρο 86 που αφορά στην ποινική ευθύνη υπουργών (253 ναι, 17 όχι), αλλά και το άρθρο 62 για τον περιορισμό της βουλευτικής ασυλίας (237 ναι, 33 όχι και 1 παρών). Οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ στηρίχθηκαν και από τη ΝΔ.
Δεν ψηφίστηκε, όπως αναμενόταν άλλωστε, η πρόταση της ΝΔ για τα μη κρατικά πανεπιστήμια (93 ναι, 168 όχι και 4 παρών), ενώ ψηφίστηκε η πρόταση της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τη δυνατότητα της μειοψηφίας να προχωρά στη συγκρότηση εξεταστικών επιτροπών.
Επίσης περνά στην επόμενη ψηφοφορία το άρθρο 96 (πρόταση της ΝΔ) που εξομοιώνει τα στρατιωτικά με τα τακτικά δικαστήρια με 233 ψήφους.
Τι ψήφισαν τα κόμματα της Βουλής
Η πρώτη ονομαστική ψηφοφορία για τις αναθεωρητέες διατάξεις του Συντάγματος ολοκληρώθηκε αργά το απόγευμα της Πέμπτης (14/02/2019), έπειτα από μια «μαραθώνια» διαδικασία καταμέτρησης.
Στην ψηφοφορία μετείχαν συνολικά 274 βουλευτές, ενώ απείχαν οι βουλευτές της ΔΗΣΥ εκτός του Ανδρέα Λοβέρδου. Απείχε και η ΚΟ της Ένωσης Κεντρώων, που επίσης είχε προαναγγείλει ότι δεν θα πάρει μέρος στην ψηφοφορία, με εξαίρεση τον Ιωάννη Σαρίδη που ψήφισε. Απουσίαζαν επίσης ο Γ. Κασαπίδης (ΝΔ) και οι Πάνος Καμμένος και Αριστείδης Φωκάς από τους Ανεξάρτητους Έλληνες, όπως επίσης και ο Στάθης Παναγούλης.
Για την καταμέτρηση των ψήφων συγκροτήθηκαν δέκα τριμελείς εφορευτικές επιτροπές. Κάθε επιτροπή ήταν υποχρεωμένη να σχηματίσει πρωτόκολλο καταμέτρησης και στο τέλος συνυπολογίστηκε στο αποτέλεσμα κάθε επιτροπής.
Με την ολοκλήρωση της σημερινής ψηφοφορίας, αρχίζει να κυλά αυτομάτως ο χρόνος αντίστροφα έως την δεύτερη ψηφοφορία, η οποία θα επαναληφθεί σε ακριβώς ένα μήνα. Σε εκείνη την ψηφοφορία οι διατάξεις του Συντάγματος κριθούν αναθεωρητέες, εφόσον υπερψηφιστούν από τουλάχιστον 151 βουλευτές καθεμία από αυτές.
Πώς ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ
Ειδικότερα, η εθνική αντιπροσωπεία στις προτάσεις της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ για τις αναθεωρητέες διατάξεις τοποθετήθηκε ως εξής:
– άρθρο 3 παρ. 1 (προς την κατεύθυνση κατοχύρωσης της θρησκευτικής ουδετερότητας του κράτους): 151 ΝΑΙ, 101 ΟΧΙ, 19 ΠΑΡΩΝ
– άρθρο 3 παρ.2 (προς την κατεύθυνση κατοχύρωσης της θρησκευτικής ουδετερότητας του κράτους): 151 ΝΑΙ, 102 ΟΧΙ, 19 ΠΑΡΩΝ
– άρθρο 3 παρ. 3 (κατάργηση παραγράφου): 167 ΝΑΙ, 101 ΟΧΙ, 4 ΠΑΡΩΝ
– άρθρο 3 (εισαγωγή ερμηνευτικής δήλωσης) (προσθήκη ερμηνευτικής δήλωσης προς την κατεύθυνση κατοχύρωσης της θρησκευτικής ουδετερότητας του κράτους): 153 ΝΑΙ, 115 ΟΧΙ, 4 ΠΑΡΩΝ
– άρθρο 13 παρ. 5 (προς την κατεύθυνση κατοχύρωσης του πολιτικού όρκου): 151 ΝΑΙ, 101 ΟΧΙ , 20 ΠΑΡΩΝ
– άρθρο 21 παρ. 1 (προς την κατεύθυνση αναγνώρισης κρατικής εγγύησης ενός αξιοπρεπούς επιπέδου διαβίωσης για όλους μέσα από καθολικές κοινωνικές υπηρεσίες και εισοδηματικές ενισχύσεις): 157 ΝΑΙ, 99 ΟΧΙ , 2 ΠΑΡΩΝ
– άρθρο 21 παρ. 3 (προς την κατεύθυνση αναγνώρισης κοινωνικού δικαιώματος στην υγεία και υποχρέωσης του κράτους να παρέχει καθολική πρόσβαση σε αποτελεσματικές παροχές υγείας μέσω του Εθνικού Συστήματος Υγείας): 157 ΝΑΙ, 113 ΟΧΙ, 3 ΠΑΡΩΝ
– άρθρο 21 (προσθήκη παραγράφου 7) (προς την κατεύθυνση κατοχύρωσης του δημόσιου ελέγχου των βασικών κοινωνικών αγαθών, όπως το νερό και η ηλεκτρική ενέργεια, ώστε τα δίκτυα διανομής τους να υπόκεινται σε καθεστώς δημόσιας υπηρεσίας και να τελούν σε δημόσιο έλεγχο και προς την κατεύθυνση κατοχύρωσης των κοινών αγαθών): 154 ΝΑΙ, 115 ΟΧΙ, 3 ΠΑΡΩΝ
– άρθρο 22 παρ. 1 (προς την κατεύθυνση αναγνώρισης ίσης αμοιβής και ίσης αξίας ανεξάρτητα από την ηλικία): 172 ΝΑΙ, 96 ΟΧΙ, 5 ΠΑΡΩΝ
– άρθρο 22 παρ. 2 (προς την κατεύθυνση συνταγματικής κατοχύρωσης των συλλογικών διαπραγματεύσεων για τον καθορισμό του ελάχιστου μισθού και του δικαιώματος μονομερούς προσφυγής των κοινωνικών εταίρων στη διαιτησία): 115 ΝΑΙ, 112 ΟΧΙ, 5 ΠΑΡΩΝ
– άρθρο 22 παρ. 4 (προς την κατεύθυνση της αναγνώρισης ότι η επίταξη υπηρεσιών απαγορεύεται ως μέτρο αντιμετώπισης των συνεπειών απεργίας): 163 ΝΑΙ, 101 ΟΧΙ, 6 ΠΑΡΩΝ
– άρθρο 22 παρ. 5 (προς την κατεύθυνση αναγνώρισης του δικαιώματος στην κοινωνική ασφάλιση υπό την έννοια ότι το κράτος υποχρεώνεται να εξασφαλίζει αποτελεσματική προστασία έναντι όλων των ασφαλιστικών κινδύνων μέσω ενός ενιαίου συστήματος καθολικής κάλυψης, στο πλαίσιο δημόσιου αναδιανεμητικού συστήματος, που λειτουργεί βάσει των αρχών της αλληλεγγύης και της ανταποδοτικότητας): 155 ΝΑΙ, 112 ΟΧΙ, 4 ΠΑΡΩΝ
– άρθρο 28 παρ. 2 (προς την κατεύθυνση της υποχρέωσης κύρωσης με δημοψήφισμα διεθνών συνθηκών που προβλέπουν μεταβίβαση κυριαρχικών αρμοδιοτήτων του κράτους): 154 ΝΑΙ, 117 ΟΧΙ, 1 ΠΑΡΩΝ
– άρθρο 30 παρ. 1 (προς την κατεύθυνση αποσύνδεσης της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας από τη διάλυση της Βουλής και σε περίπτωση αδυναμίας κοινοβουλευτικής εκλογής άμεση εκλογή, εφόσον έχουν προηγηθεί διαδοχικές ψηφοφορίες εντός εξαμήνου από την έναρξη της κοινοβουλευτικής διαδικασίας): 148 ΝΑΙ, 120 ΟΧΙ, 3 ΠΑΡΩΝ
– άρθρο 32 παρ. 4 (προς την κατεύθυνση αποσύνδεσης της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας από τη διάλυση της Βουλής και σε περίπτωση αδυναμίας κοινοβουλευτικής εκλογής άμεση εκλογή, εφόσον έχουν προηγηθεί διαδοχικές ψηφοφορίες εντός εξαμήνου από την έναρξη της κοινοβουλευτικής διαδικασίας): 221 ΝΑΙ, 46 ΟΧΙ, 3 ΠΑΡΩΝ
– άρθρο 32 παρ. 5 (προς την κατεύθυνση αποσύνδεσης της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας από τη διάλυση της Βουλής και σε περίπτωση αδυναμίας κοινοβουλευτικής εκλογής άμεση εκλογή, εφόσον έχουν προηγηθεί διαδοχικές ψηφοφορίες εντός εξαμήνου από την έναρξη της κοινοβουλευτικής διαδικασίας): 220 ΝΑΙ, 47 ΟΧΙ, 3 ΠΑΡΩΝ
– άρθρο 33 παρ. 2 (προς την κατεύθυνση κατοχύρωσης του πολιτικού όρκου): 168 ΝΑΙ, 98 ΟΧΙ, 5 ΠΑΡΩΝ
– άρθρο 34 παρ. 1 εδ. Β΄ (προς την κατεύθυνση αποσύνδεσης της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας από τη διάλυση της Βουλής και σε περίπτωση αδυναμίας κοινοβουλευτικής εκλογής άμεση εκλογή, εφόσον έχουν προηγηθεί διαδοχικές ψηφοφορίες εντός εξαμήνου από την έναρξη της κοινοβουλευτικής διαδικασίας): 147 ΝΑΙ, 121 ΟΧΙ, 2 ΠΑΡΩΝ
– άρθρο 35 παρ.2 περίπτ. γ΄(προς την κατεύθυνση αποσύνδεσης της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας από τη διάλυση της Βουλής και σε περίπτωση αδυναμίας κοινοβουλευτικής εκλογής άμεση εκλογή, εφόσον έχουν προηγηθεί διαδοχικές ψηφοφορίες εντός εξαμήνου από την έναρξη της κοινοβουλευτικής διαδικασίας): 150 ΝΑΙ, 118 ΟΧΙ, 2 ΠΑΡΩΝ
– άρθρο 37 παρ.2 (προς την κατεύθυνση καθιέρωσης υποχρεωτικής βουλευτικής ιδιότητας για τον πρωθυπουργό) : 153 ΝΑΙ, 101 ΟΧΙ, 16 ΠΑΡΩΝ
– άρθρο 38 παρ. 1 (προς την κατεύθυνση καθιέρωσης της εποικοδομητικής ψήφου δυσπιστίας): 155 ΝΑΙ, 115 ΟΧΙ, ΠΑΡΩΝ
– άρθρο 41 παρ. 5 (προς την κατεύθυνση αποσύνδεσης της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας από τη διάλυση της Βουλής και σε περίπτωση αδυναμίας κοινοβουλευτικής εκλογής άμεση εκλογή, εφόσον έχουν προηγηθεί διαδοχικές ψηφοφορίες εντός εξαμήνου από την έναρξη της κοινοβουλευτικής διαδικασίας): 150 ΝΑΙ, 118 ΟΧΙ, 2 ΠΑΡΩΝ
– άρθρο 44 παρ. 2 (προς την κατεύθυνση καθιέρωσης δημοψηφισμάτων με λαϊκή πρωτοβουλία): 152 ΝΑΙ, 102 ΟΧΙ, 15 ΠΑΡΩΝ
– άρθρο 54 παρ. 1 (προς την κατεύθυνση καθιέρωσης αναλογικού εκλογικού συστήματος): 155 ΝΑΙ , 100ΟΧΙ, 15 ΠΑΡΩΝ
– άρθρο 54 παρ. 4 (προς την κατεύθυνση της δυνατότητας ορισμού από ενιαίο ψηφοδέλτιο έως πέντε (5) βουλευτών απόδημου Ελληνισμού): 158 ΝΑΙ, 97 ΟΧΙ, 16 ΠΑΡΩΝ
– άρθρο 54 (εισαγωγή ερμηνευτικής δήλωσης) (προς την κατεύθυνση διευκρίνισης ότι πάγιο αναλογικό εκλογικό σύστημα είναι αυτό το οποίο η αναλογία εδρών δεν αποκλίνει περισσότερο από 10% από την αναλογία ψήφων): 153 ΝΑΙ, 114 ΟΧΙ, 2 ΠΑΡΩΝ
– άρθρο 56 (προσθήκη παραγράφου 5) (προς την κατεύθυνση καθιέρωσης προσωρινού κωλύματος εκλογιμότητας μετά από τρεις (3) βουλευτικές περιόδους): 158 ΝΑΙ, 111 ΟΧΙ, 2 ΠΑΡΩΝ
– άρθρο 59 παρ. 1 (προς την κατεύθυνση κατοχύρωσης του πολιτικού όρκου): 167 ΝΑΙ, 97 ΟΧΙ, 4 ΠΑΡΩΝ
– άρθρο 59 παρ. 2 (προς την κατεύθυνση κατοχύρωσης του πολιτικού όρκου): 168 ΝΑΙ, 97 ΟΧΙ , 4 ΠΑΡΩΝ
– άρθρο 62 (προς την κατεύθυνση περιορισμού της βουλευτικής ασυλίας αποκλειστικά στα αδικήματα που σχετίζονται με τη βουλευτική ιδιότητα εντός ή εκτός Βουλής): 237 ΝΑΙ, 33 ΟΧΙ, 1 ΠΑΡΩΝ
– άρθρο 73 (προς την κατεύθυνση καθιέρωσης της λαϊκής νομοθετικής πρωτοβουλίας): 168 ΝΑΙ, 97 ΟΧΙ, 3 ΠΑΡΩΝ
– άρθρο 84 παρ. 2 (προς την κατεύθυνση καθιέρωσης της εποικοδομητικής ψήφου δυσπιστίας): 155 ΝΑΙ, 115 ΟΧΙ, ΠΑΡΩΝ
– άρθρο 86 παρ. 3 (προς την κατεύθυνση περιορισμού των προνομιακών ρυθμίσεων περί ποινικής ευθύνης υπουργών, ιδίως μέσω της κατάργησης της αποσβεστικής προθεσμίας και της κατάργησης της δυνατότητας αναστολής της δίωξης της προδικασίας ή της κύριας διαδικασίας): 253 ΝΑΙ, 17 ΟΧΙ, ΠΑΡΩΝ
– άρθρο 86 (εισαγωγή ερμηνευτικής δήλωσης) (προς την κατεύθυνση διευκρίνισης ότι το πεδίο ισχύος του άρθρου αναφέρεται αποκλειστικά στα αδικήματα που τελέστηκαν κατά την άσκηση και όχι επ’ ευκαιρία της άσκησης των υπουργικών καθηκόντων): 179 ΝΑΙ, 92 ΟΧΙ, ΠΑΡΩΝ
– άρθρο 101 Α (προς την κατεύθυνση περιορισμού της δυνατότητας ίδρυσης ανεξάρτητων αρχών, της διευκόλυνσης του τρόπου επιλογής των μελών τους και της ενίσχυσης του κοινοβουλευτικού ελέγχου τους): 231 ΝΑΙ, 34 ΟΧΙ, ΠΑΡΩΝ
– άρθρο 102 παρ. 2 (προς την κατεύθυνση καθιέρωσης αναλογικού εκλογικού συστήματος στις εκλογές για τους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης και θέσπισης τοπικών λαϊκών συνελεύσεων, δημοψηφισμάτων και λαϊκών πρωτοβουλιών και αναγνώρισης δυνατότητας απονομής εκλογικού δικαιώματος σε αλλοδαπούς με μόνιμη εγκατάσταση στη χώρα): 168 ΝΑΙ, 101 ΟΧΙ, 1 ΠΑΡΩΝ.
Ποιες διατάξεις έμειναν εκτός δεύτερης ψηφοφορίας
Σύμφωνα με το αποτέλεσμα, δεν πάει σε 2η ψηφοφορία η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για:
– το άρθρο 30 παρ. 1 (προς την κατεύθυνση αποσύνδεσης της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας από τη διάλυση της Βουλής και σε περίπτωση αδυναμίας κοινοβουλευτικής εκλογής άμεση εκλογή, εφόσον έχουν προηγηθεί διαδοχικές ψηφοφορίες εντός εξαμήνου από την έναρξη της κοινοβουλευτικής διαδικασίας), γιατί έλαβε 148 ΝΑΙ, 120 ΟΧΙ, 3 ΠΑΡΩΝ.
– το άρθρο 34 παρ. 1 εδάφιο Β (προς την κατεύθυνση αποσύνδεσης της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας από τη διάλυση της Βουλής και σε περίπτωση αδυναμίας κοινοβουλευτικής εκλογής άμεση εκλογή, εφόσον έχουν προηγηθεί διαδοχικές ψηφοφορίες εντός εξαμήνου από την έναρξη της κοινοβουλευτικής διαδικασίας), γιατί έλαβε 147 ΝΑΙ, 121 ΟΧΙ, 2 ΠΑΡΩΝ.
– το άρθρο 35 παρ. 2 περιπτ, γ΄(προς την κατεύθυνση αποσύνδεσης της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας από τη διάλυση της Βουλής και σε περίπτωση αδυναμίας κοινοβουλευτικής εκλογής άμεση εκλογή, εφόσον έχουν προηγηθεί διαδοχικές ψηφοφορίες εντός εξαμήνου από την έναρξη της κοινοβουλευτικής διαδικασίας) γιατί έλαβε 150 ΝΑΙ, 118 ΟΧΙ και 2 ΠΑΡΩΝ.
– το άρθρο 41 παρ. 5 (προς την κατεύθυνση αποσύνδεσης της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας από τη διάλυση της Βουλής και σε περίπτωση αδυναμίας κοινοβουλευτικής εκλογής άμεση εκλογή, εφόσον έχουν προηγηθεί διαδοχικές ψηφοφορίες εντός εξαμήνου από την έναρξη της κοινοβουλευτικής διαδικασίας), γιατί έλαβε 150 ΝΑΙ, 118 ΟΧΙ, 2 ΠΑΡΩΝ
Πώς ψήφισε η Νέα Δημοκρατία
Η Νέα Δημοκρατία υπερψήφισε συνολικά πέντε από τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ:
– Δύο παραγράφους του άρθρου 32 για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας
– Το άρθρο 62 για το ακαταδίωκτο των βουλευτών (περιορισμός της βουλευτικής ασυλίας αποκλειστικά στα αδικήματα που σχετίζονται με τη βουλευτική ιδιότητα εντός ή εκτός Βουλής)
– Το άρθρο 86 (Ποινική ευθύνη υπουργών)
– Το άρθρο 101Α (Περιορισμός της ίδρυσης Ανεξάρτητων Αρχών)
Πώς ψήφισε η ΔΗΣΥ
Ο Ανδρέας Λοβέρδος που ήταν ο μόνος βουλευτής του κόμματος που ψήφισε ώστε να μην λάβει καμία διάταξη 180 ψήφους, έκανε γνωστό ότι απο τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ στήριξε το άρθρο 86 για την ποινική ευθύνη υπουργών, την εκλογή 5 βουλευτών από τον απόδημο ελληνισμό, την καθολική πρόσβαση στην υγεία, την ίση αμοιβή για ίσης αξίας εργασίας ανεξάρτητα από την ηλικία.
Καταψήφισε το ουδετερόθρησκο, τα δημοψηφίσματα, την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για το άρθρο 32 που προβλέπει αποσύνδεση της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας από εκλογές, καταψήφισε την καθιέρωση αναλογικού εκλογικού συστήματος, καθώς και την εποικοδομητική ψήφο δυσπιστίας. Δήλωσε παρών στην καθιέρωση του πολιτικού όρκου.
Από τις προτάσεις της ΝΔ, η ΔΗΣΥ στήριξε το άρθρο 16 για τα μη κρατικά πανεπιστήμια, ωστόσο καταψήφισε το 24 για το περιβάλλον. Υπερψήφισε ακόμη, την πρόταση για τους βουλευτές του απόδημου ελληνισμού, καθώς και την πρόταση της για τον περιορισμό της βουλευτικής ασυλίας. Επίσης υπερψήφισε το άρθρο που δίνει το δικαίωμα στην μειοψηφία να συστήνει εξεταστικές επιτροπές, καθώς και το ασυμβίβαστο δικαστών.
Πώς ψήφισε το ΚΚΕ
Σε ό,τι αφορά το Κομμουνιστικό Κόμμα, οι βουλευτές του υπερψήφισαν 15 από τις διατάξεις που περιλάμβανε η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ (οι δέκα από την αρχική πρόταση και οι υπόλοιπες πέντε από τις συμπληρωματικές), που αφορούν σε 11 άρθρα του Συντάγματος και άλλα δύο διατάξεις από την πρόταση της ΝΔ που αφορούν σε δύο άρθρα.
Οι διατάξεις αυτές είναι:
• Το άρθρο 86 (Ποινική ευθύνη υπουργών)
• Το άρθρο 5 παράγραφος 2 (Εναντίωση στις διακρίσεις λόγω φύλου, ταυτότητας φύλου, σεξουαλικού προσανατολισμού),
• Το άρθρο 22 (διασφάλιση της «ίσης αμοιβής για ίση εργασία»)
• καθώς και τη διάταξη του Συντάγματος για την απαγόρευση επίταξης απεργών (άρθρο 23)
• Το άρθρο 24Α (περί προστασίας των ζώων)
Υπέρ της πρότασης της ΝΔ για το άρθρο 32 ψήφισαν Σταύρος Θεοδωράκης και Γιώργος Μαυρωτάς.
Γεννιά: «Ψευδή και ανυπόστατα όσα γράφτηκαν ότι καταψήφισα το άρθρο 3 του Συντάγματος»
Εν τω μεταξύ, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Γεωργία Γεννιά, με γραπτή ανακοίνωση που εξέδωσε το απόγευμα της Πέμπτης, διέψευσε δημοσιεύματα που την ήθελαν να έχει καταψηφίσει το άρθρο 3 του Συντάγματος.
Η δήλωση της κυρίας Γεννιά έχει ως εξής:
«Αναφορικά με τα δημοσιεύματα που με συκοφαντούν, ότι καταψήφισα το άρθρο 3, δηλώνω υπεύθυνα ότι είναι ψευδή και ανυπόστατα. Έχω υπερψηφίσει όλες τις κυβερνητικές προτάσεις για την αναθεώρηση του Συντάγματος και είναι ορθότερο να διασταυρώνονται οι πληροφορίες προτού δημοσιεύονται».