Οι επόμενοι μήνες προμηνύονται ακόμα πιο δύσκολοι, αφού ο κύκλος του αυξημένου πληθωρισμού όχι μόνο δεν έχει κλείσει αλλά προβλέπεται ότι θα ακολουθήσει περαιτέρω ανοδική πορεία. Όλα δείχνουν ότι το κοντέρ του τιμάριθμου τον Νοέμβριο θα γράψει ετήσιο ρυθμό μεταβολής που θα συνιστά νέο ρεκόρ.

«Kόκκινο» συναγερμό έχουν σημάνει στο οικονομικό επιτελείο οι πληθωριστικές πιέσεις και το ενδεχόμενο να δημιουργηθούν πληθωριστικές προσδοκίες. Eπιπλέον, η πίεση από τις στην ενέργεια και την εξάπλωση της πανδημίας προβληματίζει, με το υπουργείο Οικονομικών να καλείται να επιδείξει ιδιαίτερη προσοχή στη διαχείριση της οικονομίας σε αυτή την κρίσιμη μεταβατική περίοδο.

Σύμφωνα με την Ημερησία, πηγές του υπουργείου αναφέρουν χαρακτηριστικά ότι «μέχρι να μπούμε σε ήρεμα νερά έχουμε μια θύελλα. Και την ώρα που πλησιάζουμε στο λιμάνι έχουν σκάσει πολλά κύματα. Πρέπει να κρατήσουμε το σκάφος σταθερό για να μπούμε στο λιμάνι».

Οι δύσκολοι μήνες που έρχονται

Οι επόμενοι μήνες προμηνύονται ακόμα πιο δύσκολοι, αφού ο κύκλος του αυξημένου πληθωρισμού όχι μόνο δεν έχει κλείσει αλλά προβλέπεται ότι θα ακολουθήσει περαιτέρω ανοδική πορεία. Όλα δείχνουν ότι το κοντέρ του τιμάριθμου τον Νοέμβριο θα γράψει ετήσιο ρυθμό μεταβολής που θα συνιστά νέο ρεκόρ.

Eίναι χαρακτηριστικές οι δηλώσεις του υποδιοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Θεόδωρου Πελαγίδη, ο οποίος ότι τα περιθώρια αντίδρασης είναι περιορισμένα καθώς ο πληθωρισμός καθοδηγείται από το εξωτερικό, ενώ επεσήμανε ότι οι ανατιμήσεις έρχονται με κάποια καθυστέρηση, οπότε οι αμέσως επόμενοι μήνες προμηνύονται δύσκολοι.

Ανησυχία για το καλάθι της νοικοκυράς

Το οικονομικό επιτελείο δείχνει να ανησυχεί για τις ανατιμήσεις και τα έξτρα βάρη που θα προκύψουν στο καλάθι της νοικοκυράς το επόμενο διάστημα. Άλλωστε οι εκπρόσωποι μεγάλων και αλυσίδων έχουν υποστηρίξει ότι οι καταναλωτές θα πρέπει να περιμένουν τις μεγάλες αυξήσεις στα προϊόντα στα τέλη του έτους, καθώς το σύνολο των αυξήσεων σε ρεύμα, μεταφορές και πρώτες ύλες δεν έχει ακόμη περάσει στην τελική τιμή των προϊόντων.

Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και το μήνυμα Σκυλακάκη προς τις επιχειρήσεις ότι οι αυξήσεις στις τιμές των καυσίμων και των πρώτων υλών, οι οποίες δημιουργούν σημαντικά προβλήματα στο διάστημα αυτό, θα πρέπει να αντιμετωπιστούν με ιδιαίτερη αυτοσυγκράτηση σε ό,τι αφορά τη μεταφορά του σχετικού κόστους στις τιμές καταναλωτή.

Με το έλλειμμα της οικονομίας να βρίσκεται στο «κόκκινο», το κύμα ακρίβειας και η έξαρση της πανδημίας ανάβουν νέα φωτιά στον προϋπολογισμό, ενώ εκτιμάται ότι στο τελικό σχέδιο του προϋπολογισμού θα περιληφθεί ένα δυσμενές σενάριο που θα συνδέεται με τις ευρύτερες εξελίξεις και την ανάγκη λήψης πρόσθετων μέτρων.

Η δυναμική του φαινομένου προοιωνίζεται πιο ισχυρή συγκριτικά με τις αρχικές κυβερνητικές εκτιμήσεις, προκαλώντας πλήγμα στα εισοδήματα των νοικοκυριών και στις επιχειρήσεις και αποδυνάμωση της ισχύος του πακέτου των 500 εκατ. ευρώ για την απορρόφηση των επιβαρύνσεων.

«Κλειδί» η πορεία της κατανάλωσης

Επιπλέον, η έξαρση της ακρίβειας προκαλεί έντονο πονοκέφαλο στο οικονομικό επιτελείο, δεδομένου ότι πέρα από τα πλήγματα που προκαλεί στα εισοδήματα, απειλεί με σοβαρή συρρίκνωση την κατανάλωση που αποτελεί κινητήριο μοχλό της ανάπτυξης. Στο υπουργείο Οικονομικών παρακολουθούν με μεγάλη αγωνία τα στοιχεία για την πορεία της ιδιωτικής κατανάλωσης στο τρίτο τρίμηνο του 2021, που αποτελούν πυξίδα για το εύρος της φετινής αύξησης, όπου για φέτος ο πήχης έχει τοποθετηθεί στο 2,9%.

Ταυτόχρονα αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο να χρειαστεί επέκταση της χρονικής διάρκειας των μέτρων, ακόμα και εμπλουτισμός τους, προκειμένου να αποτραπούν μεγάλες και δυσβάστακτες απώλειες στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς. Ανάλογα με το δημοσιονομικό περιθώριο που θα προκύψει στον προϋπολογισμό, η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να προχωρήσει σε κάποιες έκτακτες παρεμβάσεις-«μέτρα ανάγκης» που δεν θα αποτελούν σε καμία περίπτωση κοινωνικό μέρισμα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πρόγραμμα Πανελληνίων 2025