Φουντώνει η μάχη για τη Συμφωνία των Πρεσπών με επίκεντρο της άρνηση της κυβέρνησης να φέρει στην Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας το τελικό τροποποιημένο Σύνταγμα της πΓΔΜ.
Η αντιπολίτευση ζητά το κείμενο για να δει αν οι αλλαγές που πραγματοποίησε η Βουλή των Σκοπίων συνάδουν με την Συμφωνία των Πρεσπών, με την κ. Κουμουτσάκο εκ μέρους της ΝΔ να θέτει το ζήτημα στην έναρξη της σημερινής συνεδρίασης της Επιτορπής Εξωτερικών και Αμυνας. Παράλληλα ζήτησε και τη δημοσιοποίηση της επιστολής παραίτησης του Κοτζιά, σύμφωνα με το Πρώτο Θέμα .
«Είναι αδιανόητο να μην κατατεθεί το ενιαίο κείμενο του Συντάγματος των Σκοπίων, δεν μπορούμε να συζητάμε χωρίς αυτό, δεν μπορεί να συζητάμε σε πολιτικό κενό, είναι προαπαιτούμενο συζήτησης» τόνισε ο κ. Κουμουτσάκος.
Η «Συμφωνία των Πρεσπών» εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία από τα μέλη της επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων και Εθνικής Άμυνας και πλέον το νομοσχέδιο εισέρχεται αύριο στην Ολομέλεια για διήμερη συζήτηση που θα ολοκληρωθεί το βράδυ της Πέμπτης με την κρίσιμη ψηφοφορία.
Να σημειωθεί ότι στην επιτροπή δεν πραγματοποιήθηκε ονομαστική ψηφοφορία καθώς από τις τοποθετήσεις όλων των μελών που πήραν το λόγο στην χθεσινή και σημερινή συνεδρίαση διαπιστώθηκε ότι η Συμφωνία έχει την στήριξη της πλειοψηφίας.
Νωρίτερα και μπροστά σε αυτήν την πίεση από την αντιπολίτευση, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος κατέθεσε το εκτυπωμένο αγγλικό κείμενο Συντάγματος της ΠΓΔΜ που εντόπισε -όπως είπε- στο επίσημο site της κυβέρνησης της γειτονικής χώρας δείχνοντας με τον τρόπο αυτό πως οι ελληνικές υπηρεσίες του ΥΠΕΞ δεν έχουν καταγράψει τις σχετικές κρίσιμες αλλαγές που έγιναν τις περασμένες ημέρες στη Βουλή των Σκοπίων.
«Ο συνταγματικός τύπος που ακολουθούν στη γειτονική χώρα είναι να μην ενσωματώνουν τις τροπολογίες στο Σύνταγμα αλλά να την βάζουν στο τέλος. Καταθέτω λοιπόν όπως είναι εκτυπωμένο από την επίσημη σελίδα της κυβέρνησης ΠΓΔΜ το Σύνταγμα που στο τέλος μπαίνουν οι τροποποιήσεις άρθρων Συντάγματος. Είναι στα αγγλικά» ειπε ο κ. Κατρούγκαλος.
Ωστόσο, η κατάθεση του κειμένου ενισχυσε τον προβληματισμό της αντιπολίτευσης καθώς διαπιστώθηκε ότι παραμένουν οι αναφορές σε «μακεδονικό» λαό, την ώρα που ακομη δεν έχει κατατεθεί στην Επιτροπή μια επίσημη μετάφραση από τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Εξωτερικών.
Την ίδια στιγμή η βουλευτής του ΚΚΕ Λιάνα Κανέλλη εστίασε στο άρθρο 49 υπογραμμίζοντας ότι καθορίζει επί της ουσίας τρεις κατηγορίες «Μακεδόνων», και συγκεκριμένα της επικράτειας της ΠΓΔΜ, των γειτονικών χωρών αλλά και του εξωτερικού. Για ορισμένους βουλευτές η αναφορά σε «μακεδόνες» γειτονικών κρατών ενδεχομένως να αποτελεί αλυτρωτικό στοιχείο γι’ αυτό και είναι απαραίτητη η άμεση μετάφραση του κειμένου στα ελληνικά, τόνισε η βουλευτής του ΚΚΕ.
Αγρια κόντρα Κατρούγκαλου Καμμένου
Τα αίματα στη συνεδρίαση άναψαν όταν ο κ. Κατρούγκαλος είπε πως η αναφορά σε «Μακεδόνες» είναι στο πλαίσιο του δικαιώματος ατομικού αυτοπροσδιορισμού που έχουν οι πολίτες της πΓΔΜ.
«Η συμφωνία δεν μπορεί να αναγνωρίσει έθνη. Τα κράτη αναγνωρίζουν κράτη. Τα θέματα εθνικής ταυτότητας είναι θέματα συνείδησης και ατομικού αυτοπροσδιορισμού. Υπάρχει το δικαίωμα αυτοπροσδιορισμού. Συνεπώς η Ελλάδα με τη σύμβαση δεν αναγνωρίζει μακεδονικό έθνος ή λαό. Την ίδια ώρα όμως η χώρα μας δεν μπορεί να επέμβει σε θέματα αυτοπροσδιορισμού. Διευκρινίζει όμως ρητά ότι οι γείτονές μας δεν έχουν σχέση με την ελληνική ιστορία και την ελληνική ιστορική κληρονομιά. Δεν μπορούμε να τους πούμε τι είναι. Μπορούμε να τους πούμε τι δεν είναι στον βαθμό που μας θίγουν», είπε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών.
Απαντώντας ο κ. Καμμένος ανέφερε: «Ήρθα στην επιτροπή διότι άκουσα προηγουμένως τον κ. Κατρούγκαλο να λέει ακριβώς αυτό το οποίο ισχυριζόμαστε εμείς. Είπε ο κ. Κατρούγκαλος ότι είναι δικαίωμά τους να αυτοπροσδιορίζονται ως μακεδονικός λαός. Αν είναι δικαίωμά τους, τότε για ποιο λόγο γίνεται η συμφωνία; Γίνεται για να μην έχουν με τις δικές τους δυνάμεις αυτοπροσδιορισμού ως μακεδονικός λαός τη δυνατότητα να αναπτύσσουν αλυτρωτική πολιτική. Μόνο και μόνο με την ομολογία του κ. Κατρούγκαλου εντός της Βουλής καταρρέει το θέμα της συμφωνίας. Θέλω είτε ο κ. υπουργός να πει και να επαναλάβει αυτό που είπε προηγουμένως είτε να πει ότι δεν είναι έτσι να το ανακαλέσει».
Από την πλευρά του ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών επανέλαβε ότι στα θέματα της ταυτότητας των ατόμων του γειτονικού κράτους δεν μπορούμε να επέμβουμε και ότι η συμφωνία δεν έγινε για να λύσει δικαιώματα ατομικού αυτοπροσδιορισμού.
Νωρίτερα ο κ. Δανέλλης είχε μιλήσει για… εθνική συντέλεια που θα προκαλέσει η καταψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών
«Αν τώρα που η γειτονική χώρα άλλαξε όνομα και Σύνταγμα, εμείς, το ελληνικό κοινοβούλιο, αρνηθούμε με όποιο πρόσχημα την κύρωση της Συμφωνίας, θα γίνουμε οι αποσυνάγωγοι της Δύσης. Απαξίωση και απομόνωσα. Θα προσφύγουν μάλιστα στην Χάγη και θα αναγνωριστούν με σκέτο «Μακεδονία». Δεν θα μπορούν να μας στηρίξουν ούτε οι αδελφοί Κύπριοι», είπε μεταξύ άλλων ο ανεξάρτητος βουλευτής.
Καμμένος: Ναι σε πρόταση μομφής
Μέσα σε όλο αυτό το κλίμα η Συμφωνία αναμένεται να εισαχθεί αύριο για συζήτηση στην Ολομέλεια, η οποία σύμφωνα με το πρόγραμμα θα διαρκέσει δύο ημέρες με την ψηφοφορία να γίνεται το βράδυ της Πέμπτης εκτός απροόπτου.
Και όταν λέμε για απρόοπτο αναφερόμαστε στις φήμες για ενδεχόμενη κατάθεση πρότασης μομφής από τη ΝΔ, πρόταση που θα αναγκάσει την Ολομέλεια να διακόψει και να πάει σε τριήμερη συζήτηση και ψηφοφορία επί της προτάσεως αυτής.
Όλο αυτό το σενάριο – το οποίο δεν επιβεβαιώνεται επισήμως από τη ΝΔ, αλλά φαίνεται κερδίζει έδαφος στο εσωτερικό της Αξιωματικής Αντιπολίτευης – θα σπρώξει τη διαδικασία για τη συζήτηση της Συμφωνίας των Πρεσπών την άλλη εβδομάδα, αν δεν περάσει η φημολογούμενη πρόταση μομφής. Σε κάθε περίπτωση, ο Πάνος Καμμένος έσπευσε να πει ότι σε περίπτωση που η ΝΔ καταθέσει πρόταση μομφής αυτος θα ψηφίσει υπέρ αυτής.
Όπως και να έχει η αντιπολίτευση θα φέρει και στην Ολομέλεια το θέμα της άρνησης της κυβέρνησης να καταθέσει το τελικό τροποποιημένο Σύνταγμα της πΓΔΜ. Ο κ. Κουμουτσάκος κατηγόρησε την κυβέρνηση πως έχει επενδύσει στην ρηματική διακοίνωση προκειμένου να δημιουργήσει εντυπώσεις. «Ξεχάσατε όμως να αναφέρετε μια παράγραφο. Σύμφωνα με το άρθρο 1 παρ. 4 εδάφια ε και ζ της Συμφωνίας τα Σκόπια όφειλαν έως το τέλος του 2018 να έχουν ολοκληρώσει τις συνταγματικές αλλαγές και να θέσουν σε ισχύ το νέο Σύνταγμα».
Παράλληλα, ο κ. Κουμουτσάκος επανέλαβε ότι η εθνική θέση που υπηρέτησε και η ΝΔ ως κυβέρνηση είχε συνδυαστικό χαρακτήρα ονόματος, εθνότητας και γλώσσας. Ο ίδιος δε επικαλέστηκε απόρρητα έγγραφα που κατέθεσε στο πρόσφατο παρελθόν ο τεως υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς που δείχνουν ότι στις διαπραγματεύσεις του 2008 η Ντ. Μπακογιάννη είχε αρνηθεί να δεχθεί «μακεδονική» εθνότητα.