Η θέσπιση καθεστώτος ενιαίας τιμής βιβλίου, που αποτελούσε πάγιο αίτημα της πλειοψηφίας των εκπροσώπων του χώρου, συμφωνήθηκε στο πλαίσιο των συζητήσεων με τους θεσμούς για την ολοκλήρωση της τέταρτης αξιολόγησης.

Όπως αναφέρει ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού, με βάση με το συμφωνηθέν χρονοδιάγραμμα, η σχετική νομοθετική ρύθμιση αναμένεται να κατατεθεί τις αμέσως επόμενες εβδομάδες προς ψήφιση στη Βουλή.

 

Η ενιαία τιμή βιβλίου είχε καταργηθεί για τις περισσότερες κατηγορίες βιβλίων το 2014, ακολουθώντας τις συστάσεις της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ και η επανεξέταση του ζητήματος εντάχθηκε στην ατζέντα των συζητήσεων με τους θεσμούς το φθινόπωρο του 2016, ύστερα από συντονισμένες ενέργειες των συναρμόδιων υπουργείων Πολιτισμού και Οικονομίας, εξηγεί το υπουργείο Πολιτισμού.

 

Ακολούθως, το υπουργείο Πολιτισμού επεξεργάστηκε, στο πλαίσιο του οδικού χάρτη που διαμορφώθηκε, τις προδιαγραφές μελέτης και η γενική γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή ανέθεσε το φθινόπωρο του 2017, ύστερα από ανοιχτή διαγωνιστική διαδικασία, εξειδικευμένη μελέτη για την αξιολόγηση των επιπτώσεων της κατάργησης της ενιαίας τιμής βιβλίου.

 

Έχοντας ως βασικό επιχείρημα, ότι πρόκειται για δίκαιο αίτημα, η υπουργός ανέδειξε το ζήτημα στις συναντήσεις της με τους Ευρωπαίους ομολόγους της, ενώ τα συναρμόδια υπουργεία και η Γενική Γραμματεία αξιοποίησαν κατάλληλα τα συμπεράσματα και τις προτάσεις της μελέτης.

 

Με βάση αυτά, στις συζητήσεις για την τεχνική συμφωνία ολοκλήρωσης του προγράμματος που διεξήχθησαν τις προηγούμενες ημέρες, διατυπώθηκε τεκμηριωμένη πρόταση για τη θέσπιση καθεστώτος ενιαίας τιμής για όλα τα βιβλία, η οποία συμφωνήθηκε με τους θεσμούς, καταλήγει η ανακοίνωση του υπουργείου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πρόγραμμα Πανελληνίων 2025