Ικανοποιημένη δηλώνει η κυβέρνηση για την «επί της αρχής» συμφωνία η οποία ξεμπλοκάρει την επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα (αμέσως μετά την Καθαρά Δευτέρα) για το κλείσιμο της αξιολόγησης σε τεχνικό επίπεδο, ώστε στη συνέχεια να αντιμετωπιστούν τα δύο εναπομείναντα κομβικής σημασίας ζητήματα: ο προσδιορισμός του μεσοπρόθεσμου διαστήματος μετά τη λήξη του προγράμματος κατά το οποίο η Ελλάδα θα πρέπει να πετύχει πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ και τα πολυπόθητα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, εκ των ων ουκ άνευ για την ένταξη στην ποσοτική χαλάρωση και σταδιακά την έξοδο στις αγορές.

Ωστόσο, ο εξευμενισμός των θεσμών (βασικά του ΔΝΤ) για την επιστροφή των κλιμακίων στην Αθήνα κοστίζει «ακριβά» καθώς ήταν προϊόν υποχωρήσεων της κυβέρνησης η οποία συμφώνησε στην προνομοθέτηση μέτρων (για το 2019) – η οποία κατά την κυβερνητική επιχειρηματολογία είναι αντισυνταγματική – όπως η μείωση του αφορολόγητου, η κατάργηση της προσωπικής διαφοράς (μείωση συντάξεων) και οι ομαδικές απολύσεις (ζητήματα στα οποία η ίδια έθετε κόκκινες γραμμές). Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ μίλησε ξεκάθαρα για φορολογικό, συνταξιοδοτικό και κανονιστικό πλαίσιο της αγοράς εργασίας

Από την φορολογία τα αντίμετρα

Τα κέρδη που η κυβέρνηση προβάλλει στον αντίποδα, είναι σειρά φοροελαφρύνσεων ισότιμου κόστους των επιβαρυντικών μέτρων – μάλιστα η γραμμή είναι πώς για κάθε ευρώ επιβάρυνσης θα υπάρχει ένα ευρώ ελάφρυνσης – καθώς και το άνοιγμα της συζήτησης για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις και την επεκτασιμότητα των συλλογικών συμβάσεων.

Το ποια ακριβώς θα είναι αυτά τα μέτρα είναι αντικείμενο των διαπραγματεύσεων μεταξύ της Αθήνας και των θεσμών που επιστρέφουν για δουλειά «στο πεδίο» όπως τόνισε αρκετές φορές ο Γερούν Ντάισελμπλουμ. Κοινώς αυτά που καταπώς φαίνεται «έδωσε» η κυβέρνηση είναι συγκεκριμένα, ενώ τα κέρδη είναι ακόμη υπό διαπραγμάτευση.

Κατά τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Δημήτρη Τζανακόπουλο:

η μείωση του αφορολόγητου μπορεί να εξισορροπηθεί από τη μείωση του ΕΝΦΙΑ είτε του ΦΠΑ, ενώ

τυχόν μείωση των συντάξεων θα αντισταθμιστεί από μείωση στη φορολογία εισοδήματος, είτε πάλι από μείωση του ΦΠΑ (τα ανέφερε ενδεικτικά).

Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι η τεχνική συμφωνία (Staff Level Agreement) μπορεί να κλείσει «εντός ολίγων ημερών» προκειμένου τα εμπλεκόμενα μέρη να προχωρήσουν στην επόμενη φάση δηλαδή πολιτική συμφωνία στο Eurogroup και συζήτηση για τα άλλα δύο ζητήματα που προαναφέρθηκαν.

ΔΝΤ: «Nαι μεν αλλά»

Το ΔΝΤ καλωσόρισε την «πρόοδο» εμφανίστηκε όμως επιφυλακτικό στο βαθμό που μένει ακόμη ανοιχτό και το θέμα τους χρέους (αλλά και οι τεχνικές λεπτομέρειες για το SLA). Όπως σημείωσε: «Χρειάζεται περισσότερη πρόοδος για να γεφυρωθούν οι διαφορές σε άλλα σημαντικά ζητήματα και είναι πολύ νωρίς να κάνουμε υποθέσεις για την προοπτική επίτευξης συμφωνίας σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων κατά τη διάρκεια αυτής της αποστολής».

Το θέμα του χρέους αναμένεται να τεθεί στο τραπέζι της τριμερούς συνάντησης μεταξύ Μέρκελ – Λαγκάρντ – Γιούνκερ την Τετάρτη που κατά πληροφορίες συγκαλεί η γερμανίδα καγκελάριος. Εκεί θα φανεί αν υπάρχει κλίμα συμβιβασμού εκ μέρους της Γερμανίας. Ο Βόφγκανγκ Σόιμπλε πάντως χθες εξέπληξε μεν με τα εύσημα που απέδωσε στην Ελλάδα («πάει καλά») επέμεινε όμως στη λογική της ανταγωνιστικότητας και των μεταρρυθμίσεων έναντι του χρέους που όπως είπε δεν είναι το σημαντικό.

Σε ό,τι αφορά το χρονοδιάγραμμα ο Ντάισελμπλουμ έθιξε τον παράγοντα της οικονομικής εμπιστοσύνης που όπως είπε αποτελεί το κίνητρο η δουλειά να γίνει όσο το δυνατό συντομότερα, διότι κατά τα λοιπά δεν υπάρχει άμεσο θέμα ρευστότητας.

Έτοιμο το περιτύλιγμα

Σε ό,τι αφορά το ζήτημα της πολιτικής διαχείρισης της συμφωνίας από την κυβέρνηση, το αμπαλάζ με το οποίο θα σερβιριστεί στην κοινωνία και το κόμμα, είναι έτοιμο εδώ και μέρες – «ούτε ευρώ λιτότητα» που αποτελεί ουσιαστική μετατόπιση από το αρχικό ούτε ευρώ μέτρα:

Καταρχάς η μείωση του αφορολόγητου και των συντάξεων (με τη μορφή της κατάργησης της προσωπικής διαφοράς) «βαφτίζονται» διαρθρωτικά μέτρα και μεταρρυθμίσεις αντί για μέτρα λιτότητας ( από τεχνοκρατικής απόψεως θεωρούνται διαρθρωτικά)

Υποστηρίζεται ότι θα επιφέρουν μηδενικό δημοσιονομικό αντίκτυπο και κατ’ έπέκταση δεν θα επιφέρουν λιτότητα αφού θα εξισορροπηθούν από αντίστοιχου κόστους μέτρα ελάφρυνσης κατά κανόνα από το πεδίο της φορολογίας, κι εφόσον δημιουργηθεί «καθαρός» δημοσιονομικός χώρος από τη λήξη του προγράμματος και μετά.

Στο μεταξύ ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς, από το δελτίο του Αντ1 έκανε λόγο για ταυτόχρονη προνομοθέτηση των μέτρων που ζητούν οι δανειστές και των αντισταθμιστικών – σχετικό παράθυρο άφησε και ο Ντάισελμπλουμ ωστόσο χρήζει περαιτέρω διευκρίνισης.

Προς το παρόν η κυβέρνηση επιτυγχάνει τον πρωταρχικό στόχο της που είναι να δοθεί σήμα απεμπλοκής ώστε να αποκατασταθεί κάπως το κλίμα αβεβαιότητας που επικρατεί στην αγορά. Μέχρι νεωτέρας…

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πρόγραμμα Πανελληνίων 2025