Σε ένα ανελέητο φοροκυνηγητό σε όσους χρωστούν στο Δημόσιο, πρέπει να επιδοθεί η Κυβέρνηση το 2018, όπως άλλωστε αναφέρεται και στην πολιτική συμφωνία μεταξύ Ελλάδος και Θεσμών.
Σύμφωνα με το σχέδιο, ανεβαίνει ακόμη πιο ψηλά ο πήχης των εισπράξεων που πρέπει να κάνει ο ελεγκτικός μηχανισμός από κατασχέσεις.
Μέχρι τα μέσα του 2018 θα πρέπει:
-Να έχουν εισπραχθεί τουλάχιστον 1,710 δισ. ευρώ από το stock των παλιών οφειλών στις εφορίες
-Στο τέλος Δεκεμβρίου θα πρέπει να έχουν μπει στα κρατικά ταμεία τουλάχιστον 2,8 δισ. ευρώ (100εκ.ευρώ πάνω από το στόχο του 2017)
– Όσον αφορά, δε, στα χρέη που θα δημιουργηθούν στη διάρκεια του 2018, η κυβέρνηση έχει συμφωνήσει να εισπραχθεί τουλάχιστον το 24%, δηλαδή περίπου 3 δισ. ευρώ, αν υποθέσουμε ότι οι νέες οφειλές δεν θα κινηθούν πάνω από τα φετινά επίπεδα.
Και όλα αυτά πέραν των 130.000 πλειστηριασμών, έως το 2021, όπως προβλέπουν τα κείμενα πάνω στα οποία βασίστηκε η πολιτική συμφωνία για το κλείσιμο της τρίτης αξιολόγησης.
Αύξηση και του ποσοστού συμμόρφωσης
Το Τεχνικό Μνημόνιο προβλέπει αύξηση του ποσοστού συμμόρφωσης των φορολογούμενων στο 84% από 83% το 2017 κι αυτό σημαίνει πολύ απλά ότι όλες οι νέες φορολογικές οφειλές-εισόδημα, ΦΠΑ, ΕΝΦΙΑ- θα βρίσκονται συνεχώς στο μικροσκόπιο της ΑΑΔΕ, η οποία με βάση και το δικό της πλάνο θα «βομβαρδίζει» τους φορολογούμενους με προειδοποιητικά- ενημερωτικά σημειώματα για τις εκκρεμείς υποχρεώσεις.
Αύξηση μέτρων αναγκαστικής εκτέλεσης
Έρχεται και περαιτέρω αύξηση του ποσοστού των φορολογούμενων, στους οποίους θα εφαρμόζονται μέτρα αναγκαστικής εκτέλεσης. Ο πήχης για φέτος τίθεται στο 59% έναντι 57% το 2017 κι αυτό σημαίνει πρακτικά ότι με το σημερινό ρυθμό αύξησης οφειλών/οφειλετών, πολλοί από τους 750.000 οφειλέτες που βρίσκονται ήδη στον προθάλαμο των κατασχέσεων, θα νιώσουν λίαν συντόμως το «χάδι» της εφορίας.
Κυνήγι και για εισφορές
Τα ανάλογα ισχύουν και για το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Εισφορών (ΚΕΑΟ), που ήδη «μετράει» πάνω από 35 δισ. ευρώ ληξιπρόθεσμων οφειλών. Όπως προβλέπει το Τεχνικό Μνημόνιο:
-Οι εισπράξεις από ασφαλιστικές οφειλές θα πρέπει να φτάσουν στα 280 εκατ. Ευρώ στο πρώτο τρίμηνο
-να ανέβουν στα 560εκ. ευρώ με τη συμπλήρωση του εξαμήνου
-να αυξηθούν στα 900εκ. ευρώ στο τέλος Σεπτεμβρίου και
-να διαμορφωθούν στα 1,2δισ. ευρώ στο τέλος της χρονιάς, δηλαδή περίπου 200 εκατ. ευρώ πάνω από το 2017.