ΠΗΓΗ:

Ο Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και Βουλευτής Α΄ Πειραιώς & Νήσων Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος διετέλεσε Υπουργός Παιδείας & Θρησκευμάτων από τον Ιούνιο του 2012 έως τον Ιούνιο του 2014. Ανάμεσα στα θέματα που χειρίστηκε ήταν και το ζήτημα των Υποχρεωτικών Μετατάξεων εκπαιδευτικών από τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση.

Η συντακτική επιτροπή του περιοδικού aktuell (τριμηνιαία έκδοση της Πανελλήνιας Ένωσης Καθηγητών Γερμανικής Γλώσσας Π.Ε), λαμβάνοντας υπόψη σχετικό αίτημα συναδέλφων Γερμανικής Φιλολογίας, ζήτησε από τον πρώην Υπουργό Παιδείας & Θρησκευμάτων να λάβει θέση στο ζήτημα, καθώς στο πλαίσιο εκτενούς αφιερώματος στο τεύχος 36 του περιοδικού, φιλοξενήθηκαν οι απόψεις των τριών από τους τέσσερεις αιρετούς εκπροσώπους των εκπαιδευτικών στα κεντρικά υπηρεσιακά συμβούλια της δημόσιας εκπαίδευσης (ΚΥΣΠΕ και ΚΥΣΔΕ).

Σας ενημερώνουμε πως μέχρι στιγμής ο Καθηγητής Κ. Αρβανιτόπουλος, παρά το γεγονός ότι έχει ενημερωθεί εγγράφως από τις 28.08.2014 για το αίτημα των αναγνωστών του aktuell, δεν έχει ανταποκριθεί. Είναι χαρακτηριστικό μάλιστα ότι την ίδια στιγμή που ο τέως Υπουργός Παιδείας επιλέγει το δρόμο της σιωπής, οι μεταταγμένοι και μη συνάδελφοι Γερμανικής Φιλολογίας δεν έχουν πάψει στιγμή να εκφράζουν τις ενστάσεις τους και να καταθέτουν τα πολυποίκιλα προβλήματα που δημιούργησε η διαδικασία των Υποχρεωτικών Μετατάξεων τόσο επί της αρχής όσο και επί της ουσίας. Αυτά καταγράφτηκαν ανάγλυφα και στο πλαίσιο της δημόσιας διαβούλευσης για τη διδασκαλία της Γερμανικής γλώσσας στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση που έλαβε χώρα στη Θεσσαλονίκη (Hotel Capsis – 07.09.2014) και στην Αθήνα (Hotel President – 14.09.2014) και επιβεβαιώνουν τη σοβαρότητα του θέματος, όπως εξάλλου προκύπτει και από την παρέμβαση της «Διαφάνειας Ελλάς» και της Transparency International.

Παρακάτω μπορείτε να διαβάσετε τις απόψεις των τριών αιρετών εκπροσώπων των εκπαιδευτικών στο ΚΥΣΠΕ και στο ΚΥΣΔΕ και στο επισυναπτόμενο αρχείο μπορείτε να δείτε το δημοσίευμα του περιοδικού aktuell που τις φιλοξενεί.

ΟΙ ΑΙΡΕΤΟΙ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΕΣ ΜΕΤΑΤΑΞΕΙΣ

Στην Κεντρική Υπηρεσία του Υπουργείου Παιδείας λειτουργούν δύο πενταμελή Κεντρικά Υπηρεσιακά Συμβούλια, στα οποία οι εκπαιδευτικοί όλης της χώρας εκλέγουν με καθολική ψηφοφορία δυο εκπροσώπους. Παρακάτω παραθέτουμε τις απόψεις των δύο αιρετών του Κ.Υ.Σ.Π.Ε (Συμβούλιο για την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση) και ενός από τους δύο αιρετούς του Κ.Υ.Σ.Δ.Ε (Συμβούλιο για τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση), για το θέμα των υποχρεωτικών μετατάξεων εκπαιδευτικών από τη Δευτεροβάθμια στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση. Υπενθυμίζουμε πως για πρώτη φορά – από τον Αύγουστο του 2013 που ξεκίνησε το θέμα – και η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας σε επίσημο Δελτίο τύπου (14.07.2014) αναγνώρισε το πρόβλημα σημειώνοντας πως «… αναφορικά με το ζήτημα των μετατάξεων ο κ. Αλέξανδρος Δερμεντζόπουλος σημείωσε ότι γίνεται προσπάθεια να βρεθεί ο προσφορότερος τρόπος για την επίλυση του…».

Δημήτρης Μπράτης (Αιρετός Κ.Υ.Σ.Π.Ε.)

Στις μετατάξεις ξαναβιώσαμε το πελατειακό και ρουσφετολογικό κράτος της δεκαετίας του ’50. Ο «υπερυπουργός» του κ. Αρβανιτόπουλου έκανε ότι ήθελε, στην κυριολεξία. Έγραψε στα παλιά του τα παπούτσια νόμους, διατάξεις, αρμόδιες υπηρεσίες, συμβούλια, κ.λπ… Είναι πρωτοφανές πως όλες οι αποφάσεις που υπέγραψαν δεν έχουν την υπογραφή ούτε ενός Διοικητικού Υπαλλήλου του Υπουργείου. Αντίθετα έχουν χειρόγραφες παρατηρήσεις διαφωνίας. Δικαίως, διαμαρτύρονται οι συνάδελφοι της Πρωτοβάθμιας για την πρωτοφανή αδικία. Ως αιρετός στο ΚΥΣΠΕ, από τις 19 Αυγούστου που βγήκε στον «αέρα» η όλη διαδικασία την κατήγγειλα, καθώς και στις 29 Αυγούστου που βγήκαν οι πρώτοι πίνακες. Η όλη διαδικασία αποτελεί μνημείο αδιαφάνειας, προχειρότητας και ρουσφετιού. Άλλαζαν τις αποφάσεις κάθε μέρα προσθέτοντας και σβήνοντας ονόματα. Φυσικά και δεν φταίνε σε τίποτα οι συνάδελφοι της Β/θμιας και είναι λάθος να στρέφεται κάποιος εναντίον τους. Δεν ξεκίνησαν ένα πρωί και ήρθαν να «καταλάβουν» τις θέσεις της Α/θμιας. Τους υποχρέωσαν για να μην απολυθούν. Όμως η όλη διαδικασία όφειλε να γίνει με στοιχειώδεις όρους δικαιοσύνης. Μετατάξεις γίνονταν και πριν το Νόμο 4172/13 και προβλέπονταν στους Νόμους: 1566/85, 1586/86, 1824/88, 3260/04, 3528/07, 3809/09. Οι διαδικασίες όμως ήταν συγκεκριμένες. Διενεργούνταν πρώτα οι μεταθέσεις και στη συνέχεια οι μετατάξεις στις περιοχές όπου υπήρχαν οργανικά κενά. Αυτό έπρεπε να γίνει και τώρα. Και δεν θα υπήρχε κανένα πρόβλημα. Δεν μπορεί συνάδελφοι ειδικοτήτων της Α/θμιας, που περιμένουν 20 και 25 χρόνια να πάνε στον τόπο συμφερόντων τους, να βλέπουν να πηγαίνουν εκεί άλλοι με λιγότερα μόρια. Βέβαια, έχουν γίνει δεκάδες προσφυγές σε Διοικητικά δικαστήρια γι’ αυτό και πιστεύω πως οι μετατάξεις αυτές θα πέσουν. Το θέμα είναι ιδιαίτερα σοβαρό, έχει δημιουργήσει τριβές και εντάσεις και πρέπει να λυθεί με το σεβασμό στο δίκαιο και στις διατάξεις που προβλέπονταν πριν την ψήφιση του Ν. 4172. Φυσικά οι συνάδελφοι που ήρθαν από τη Β/θμια είναι και αυτοί θύματα των πολιτικών του Υπουργείου Παιδείας, αφού ούτε οργανική έχουν, ούτε φέτος τους επέτρεψαν να κάνουν αίτηση για οριστική τοποθέτηση.

Βασίλειος Παληγιάννης (Αιρετός Κ.Υ.Σ.Π.Ε.)

Οι υποχρεωτικές μετατάξεις εκπαιδευτικών ειδικοτήτων από τη Δ.Ε στην Π.Ε. με βάση το νόμο 4172/13 πραγματοποιήθηκαν με αδιαφάνεια και αναξιοκρατία. Οι 1.900 ενστάσεις που υποβλήθηκαν στην Α’ φάση πιστοποιούν την έλλειψη διαφάνειας και εγκυρότητας. Οι 3.652 υποχρεωτικές μετατάξεις πραγματοποιήθηκαν σε 4 φάσεις και λίγο πριν μας χαιρετήσει η πολιτική ηγεσία μετέταξε κι άλλους 14 για να μας θυμίσει πως οι μετατάξεις αποτέλεσαν δικό τους αντικείμενο, παρακάμπτοντας επί της ουσίας τις διοικητικές υπηρεσίες του Υπουργείου. Οι μετατάξεις με τον τρόπο που πραγματοποιήθηκαν μόνο προβλήματα δημιούργησαν. Οι μεταταγμένοι διαμαρτύρονται δικαιολογημένα για την όλη διαδικασία που ακολουθήθηκε και για τη μη χορήγηση οργανικών θέσεων. Οι ειδικότητες της Π.Ε. διαμαρτύρονται και έχουν δίκαιο, διότι με την πραγματοποίηση των μετατάξεων δεν θα έχουν πλέον τη δυνατότητα μετάθεσης ούτε καν απόσπασης στον τόπο συμφερόντων τους. Δηλαδή τιμωρούνται που επέλεξαν την Π.Ε. με χειρότερους και δυσμενέστερους όρους εργασίας, ωράριο κτηριακή και υλικοτεχνική υποδομή σε σχέση με τη Δ.Ε. Το Υπουργείο Παιδείας στη χειρότερη των περιπτώσεων θα έπρεπε πρώτα να συστήσει οργανικές θέσεις στα ΕΑΕΠ, στα νηπιαγωγεία και σε όλα τα σχολεία που υπήρχαν λειτουργικά κενά και στη συνέχεια να δώσει δυνατότητα σε όλους να διεκδικήσουν τις θέσεις αυτές με τη διαδικασία των μεταθέσεων. Το μόνο σίγουρο είναι πως οι προσφεύγοντες στα διοικητικά δικαστήρια, έστω και με καθυστέρηση θα δικαιωθούν και θα εκπέσουν οι πίνακες.

Νεκτάριος Κορδής (Αιρετός Κ.Υ.Σ.Δ.Ε.)

Με το ΦΕΚ 986/3-9-13 είχαμε 3122 υποχρεωτικές μετατάξεις στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση. Στις 3 Φλεβάρη το Υπουργείο ανακοίνωσε 177 υποχρεωτικές μετατάξεις, 98 τροποποιήσεις και 38 ανακλήσεις μετατάξεων. Με το ΦΕΚ 570/5-5-14 είχαμε 25 μετατάξεις στην ΠΕ, 11 τροποποιήσεις και 10 ανακλήσεις μετατάξεων. Τέλος με το ΦΕΚ 714/6-6-14 είχαμε 14 μετατάξεις στην ΠΕ και 23 ανακλήσεις μετατάξεων. Συνολικά είχαμε 3650 μετατάξεις. Παράλληλα στο γραφείο του Υπουργού υπάρχουν 523 ενστάσεις επί των μετατάξεων. Το πλήθος των ενστάσεων αναδεικνύει το μέγεθος του προβλήματος για μια διαδικασία στην οποία η μη δημοσιοποίηση των μορίων μετάταξης γεννά πολύ σοβαρά ερωτήματα αδιαφανούς πρακτικής!

ΠΗΓΗ: