Δεν ανησυχεί για την επόμενη ημέρα της Ελλάδας και της Ελληνικής Οικονομίας μετά την έξοδο από το μνημόνιο τον ερχόμενο Αύγουστο, ο πρόεδρος του Eurogroup Μάριο Σεντένο.
«Δεν ανησυχώ καθόλου» τονίζει χαρακτηριστικά ο κ. Σεντένο στην συνέντευξη που έδωσε στην εκπομπή «Ιστορίες» της Τηλεόρασης του ΣΚΑΪ , διότι όπως αναφέρει «ο πολιτικός της κόσμος θα εξασφαλίσει την συνέχεια της διαδικασίας ανάπτυξης και ευημερίας της ελληνικής οικονομίας στο μέλλον».
Όπως τονίζει ο κ. Σεντένο «για να σταθεί η Ελλάδα στα πόδια της, η πρώτη προϋπόθεση είναι η πρόσβαση στις αγορές, η δυνατότητα χρηματοδότησης. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η ελληνική κυβέρνηση δημιουργεί τώρα ένα απόθεμα ρευστότητας που θα δώσει στην πρόσβαση στις αγορές ένα δίχτυ ασφαλείας. Αυτό είναι η μία προϋπόθεση και αυτή θα έχει εκπληρωθεί πριν το τέλος του προγράμματος. Η άλλη προϋπόθεση είναι να υπάρχει ένα μοντέλο ανάπτυξης που θα μπορεί να είναι διαχειρίσιμο από τις ελληνικές αρχές».
Αναφερόμενος στο θέμα του χρέους ο κ. Σεντένο υπογραμμίζει ότι «συζητούμε στο Eurogroup έναν μηχανισμό ελάφρυνσης του χρέους που θα παρακολουθεί τις συνθήκες της ελληνικής οικονομίας, την εκπλήρωση των υποχρεώσεών της, ως προϋπόθεση για την αποπληρωμή του χρέους».
Για τον μηχανισμό ελάφρυνσης χρέους:
«Υπάρχει ένα διαφορετικό στοιχείο στο ελληνικό παράδειγμα, και αυτό είναι τα μέτρα για το χρέος. Δεν υπήρχαν στην Ιρλανδία, στην Πορτογαλία και στην Κύπρο. Συζητούμε στο Eurogroup έναν μηχανισμό ελάφρυνσης του χρέους που θα παρακολουθεί τις συνθήκες της ελληνικής οικονομίας, την εκπλήρωση των υποχρεώσεών της, ως προϋπόθεση για την αποπληρωμή του χρέους. Αυτός ο μηχανισμός θα πρέπει να ενσωματωθεί στην γενικότερη εποπτεία που θα υπάρχει».
Για την ελληνική οικονομία μετά την έξοδο από το μνημόνιο:
«Για να σταθεί η Ελλάδα στα πόδια της, η πρώτη προϋπόθεση είναι η πρόσβαση στις αγορές, η δυνατότητα χρηματοδότησης. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η ελληνική κυβέρνηση δημιουργεί τώρα ένα απόθεμα ρευστότητας που θα δώσει στην πρόσβαση στις αγορές ένα δίχτυ ασφαλείας. Αυτό είναι η μία προϋπόθεση και αυτή θα έχει εκπληρωθεί πριν το τέλος του προγράμματος. Η άλλη προϋπόθεση είναι να υπάρχει ένα μοντέλο ανάπτυξης που θα μπορεί να είναι διαχειρίσιμο από τις ελληνικές αρχές. Γι’ αυτό και η συζήτηση που θα έχουμε τώρα στην Ευρώπη, με το Eurogroup και την ελληνική κυβέρνηση, για μια ολιστική αναπτυξιακή προσέγγιση είναι πολύ σημαντική. Επειδή πρόκειται να παραδώσουμε την διαδικασία και την λήψη των αποφάσεων στην ελληνική κυβέρνηση. Εάν εκπληρούνται αυτές οι δύο προϋποθέσεις, νομίζω ότι η ελληνική κυβέρνηση θα μπορεί να λάβει οποιαδήποτε απόφαση θέλει».
Για το εάν φοβάται πως η Ελλάδα μπορεί να κάνει πισωγύρισμα μετά το πρόγραμμα:
«Δεν ανησυχώ καθόλου. Νομίζω ότι είναι πολύ σημαντικό η ελληνική κυβέρνηση και το ελληνικό πολιτικό σύστημα να έχουν μια βαθιά διαβούλευση στο εσωτερικό της χώρας Αυτό είναι απαραίτητο. Όμως, δεδομένης της μακράς διάρκειας της περιόδου προσαρμογής, το πόσα έχει πετύχει και αντέξει η ελληνική κοινωνία κατά τη διάρκεια αυτών των 8 ετών, νομίζω ότι ο πολιτικός της κόσμος θα εξασφαλίσει την συνέχεια της διαδικασίας ανάπτυξης και ευημερίας της ελληνικής οικονομίας στο μέλλον. Δεν ανησυχώ γιατί πιστεύω ότι η διαδικασία ανήκει ήδη στους πολίτες και εκείνοι θα την φέρουν εις πέρας».
Για το μέλλον της ευρωζώνης:
«Έχουμε ένα πολύ συγκεκριμένο παράθυρο ευκαιρίας, πριν από τις ευρωεκλογές, να πάρουμε σημαντικές αποφάσεις που επιτρέπουν να γίνει πιο ισχυρή η όλη αρχιτεκτονική της Ευρωζώνης. Και πρέπει να δράσουμε τώρα λόγω των προσεχών ευρωπαϊκών εκλογών, αλλά και επειδή έχουμε νέους πολιτικούς κύκλους στις χώρες μεγαλύτερης επιρροής, και αυτό μπορεί να λειτουργήσουν ως ώθηση για τη λήψη αποφάσεων. Και το να λάβουμε αυτές τις αποφάσεις, το να κάνουμε σοφές επιλογές είναι πολύ σημαντικό ώστε να μειώσουμε το τον ευρωσκεπτικισμό που βλέπουμε σε ορισμένες χώρες. Νομίζω ότι δεν μπορούμε να παρατείνουμε πολύ περισσότερο τη δημιουργία των συνθηκών υπό τις οποίες θα κάνουμε όλες αυτές τις θυσίες τώρα. Είναι καιρός να επιτρέψουμε μια οικονομική ανάπτυξη που θα εξαπλωθεί σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες».
Για το πώς ο ίδιος σκέφτεται το Eurogroup στη δική του Προεδρία:
«Νομίζω ότι η συλλογιστική και η διαδικασία εξέλιξης της Ευρώπης, όπως λειτούργησε μέχρι τώρα, έχει στηριχτεί πάνω σε τεράστιες πολιτικές αντιπαραθέσεις, και πολύ βαθιές συζητήσεις. Μερικές φορές πιο επίσημες, άλλες φορές πιο ανεπίσημες. Νομίζω ότι αυτό θα συμβεί και στο μέλλον. Θα ήθελα να δω το Eurogroup, τουλάχιστον με εμένα ως τον επικεφαλής της ομάδας των 19 Υπουργών Οικονομικών, να δρα με μια αίσθηση συμβιβασμού, μια αίσθηση συναίνεσης. Νομίζω ότι μπορώ να ορίσω τον εαυτό μου ως συναινετικό άτομο και θα ήθελα κάτι τέτοιο να ισχύει σε αυτό το πολύ σημαντικό στάδιο. Γιατί έχετε δίκιο, είναι μια άτυπη ομάδα. Ήταν πολύ σημαντική η παρέμβασή του εν μέσω κρίσης, συνέβαλε πολύ στον τρόπο με τον οποίο η Ευρώπη αντιμετώπισε την κρίση. Μπορεί να έχει δεχτεί κριτική σε ορισμένες πτυχές, αλλά συνολικά, κατορθώσαμε να ξεπεράσουμε αυτήν την πολύ δύσκολη περίοδο, οπότε τώρα είναι καιρός να απολαύσουμε τα οφέλη, να τα επιστρέψουμε στους Ευρωπαίους πολίτες και να είμαστε σε θέση να παρατείνουμε όσο μπορούμε αυτήν την πολύ εντυπωσιακή περίοδο ανάπτυξης και βελτίωσης της αγοράς εργασίας που βιώνουμε σήμερα στην Ευρώπη».