Το «δημοσιονομικό περιθώριο» δίνει την άνεση  για τη χρηματοδότηση μέτρων στήριξης μέσα στη χρονιά χωρίς να υπάρξει ούτε αντίδραση των Ευρωπαίων ούτε επιδείνωση του κλίματος στις αγορές.

Σύμφωνα με το thetoc, δύο είναι οι προτεραιότητες τουλάχιστον για όσο διάστημα παραμένουν χαμηλά οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας. Πρώτον,, καθώς το μέτωπο των τροφίμων παραμένει ανοικτό, με τις τιμές να έχουν ανατιμηθεί κατά 25% μέσα στην τελευταία 2ετία και τις αυξήσεις να συνεχίζονται.

Και η οποία ακόμη δεν έχει εξαφανιστεί.

Ο “λογαριασμός” για το market pass ανέρχεται στα 100 εκατ. ευρώ ανά μήνα ενώ μια έκτακτη ενίσχυση των συνταξιούχων μπορεί να κοστίσει 200-300 εκατ. ευρώ. Το ερώτημα που θα απαντήσει ο πρωθυπουργός μέσα στις πρώτες εβδομάδες της νέας διακυβέρνησης είναι αν τα μέτρα θα υλοποιηθούν “εδώ και τώρα” ή αν θα δοθεί ένα χρονικό περιθώριο προκειμένου οι εξαγγελίες να γίνουν στο περιθώριο της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης.

Ο προϋπολογισμός του 2023 εκτελείται καλύτερα του ανανεμενομένου. Ο στόχος για παραγωγή πρωτογενούς πλεονάσματος στην περιοχή του 0,7% φαίνεται ότι είναι εξασφαλισμένος.

Επίσης όσο περνούν οι μέρες και δεν ανεβαίνουν οι τιμές της ενέργειας, τόσο διασφαλίζεται ότι δεν θα υπάρχει έκτακτη δαπάνη για να επιδοτηθούν οι λογαριασμοί του ρεύματος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πρόγραμμα Πανελληνίων 2025