Λύση στο αδιέξοδο αναζητούν κυβέρνηση και Θεσμοί, που φέρονται να επιμένουν στην προληπτική νομοθέτηση μέτρων για τη διετία 2019 – 2020, προκειμένου να επιστρέψουν οι Θεσμοί στην Αθήνα.
Στόχος παραμένει η επίτευξη μίνιμουμ συμβιβασμού, εν αναμονή και της κρίσιμης συνεδρίασης του διοικητικού συμβουλίου του ΔΝΤ τη Δευτέρα, στην οποία κρίνονται πολλά, για να επανέλθει η τρόικα στην Αθήνα, ει δυνατόν, την ερχόμενη εβδομάδα. Στο πλαίσιο αυτό, τα σενάρια επιμένουν για σημαντική μείωση του αφορολόγητου, ακόμη και στις 6.000 ευρώ, ως κίνηση απεμπλοκής, από το αδιέξοδο που έχει δημιουργηθεί μετά το τελευταίο Eurogroup. Άλλωστε, το δίπτυχο αφορολόγητο – μείωση συντάξεων είναι κεντρικό στο σκεπτικό του ΔΝΤ, η συμμετοχή του οποίου στο ελληνικό πρόγραμμα έχει αναδειχθεί στο μεγαλύτερο «αγκάθι» για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.
Με τα σημερινά δεδομένα, πάντως, η επίτευξη συμφωνίας στο Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου θεωρείται αρκετά αισιόδοξη, και ξένοι αξιωματούχοι θεωρούν πλέον θετικό σενάριο, την επίτευξη συμφωνίας έως τις αρχές Μαρτίου, ει δυνατόν, στο πρώτο δεκαήμερο του μήνα.
Οι ίδιες πηγές εκτιμούν, πως εκτός σοβαρού απροόπτου, και στο καλό σενάριο, το Μάρτιο δύσκολα θα αποφασιστεί ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, απόφαση, που πάντα στο καλό σενάριο μάλλον θα εξεταστεί στα μέσα Απριλίου.
Ρευστό τοπίο
Σε κάθε περίπτωση και στην παρούσα φάση το τοπίο παραμένει ρευστό και οι συζητήσεις συνεχίζονται με τους δανειστές, ενώ αναμένεται, έως τα τέλη της εβδομάδας να βρίσκεται στα χέρια της ελληνικής κυβέρνησης πλαίσιο ελάχιστων απαιτήσεων για να ξεμπλοκάρει η διαδικασία.
Πάντως ευρωπαϊκή πηγή εκτιμούσε χθες πως εάν δεν υπάρχει πρόθεση από την ελληνική πλευρά να εξεταστεί το ενδεχόμενο προληπτικής νομοθέτησης για την περίοδο 2019 – 2020, δεν διακρίνονται ουσιαστικά περιθώρια για επιστροφή των Θεσμών στην Αθήνα.
Πολλά κρίνονται τη Δευτέρα και από το τι θα αποφασίσει το Δ.Σ. του ΔΝΤ σε μια καθοριστική, συνεδρίαση, όπου θα φανεί εάν και με ποιους όρους θα συμμετάσχει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στο ελληνικό πρόγραμμα. Σε κάθε περίπτωση πάντως, φαίνεται πως ο σκόπελος της προληπτικής νομοθέτησης μέτρων παραμένει. Η κυβέρνηση εξακολουθεί να εμφανίζεται αρνητική στην προληπτική νομοθέτηση μέτρων, ωστόσο στο παρασκήνιο εξετάζονται τα σενάρια μείωσης του αφορολογήτου και αποτιμάται το δημοσιονομικό όφελος που θα προκύψει.
Το εύρος μείωσης του αφορολόγητου ορίου, εφόσον τελικά η κυβέρνηση οδηγηθεί σε ένα τέτοιο συμβιβασμό, θα κριθεί από το ύψος των μέτρων που θα απαιτήσουν τελικά οι δανειστές για τα έτη μετά το 2018 προκειμένου να υπάρξει οριστική συμφωνία, και με συμμετοχή του ΔΝΤ.
Το παζάρι για το ύψος του αφορολόγητου πάντως φαίνεται πως συνεχίζεται, με σενάρια να κάνουν λόγο για μείωση του ακόμη και στις 6.000 ευρώ, κάτι που βρίσκει αντίθετη την Αθήνα.
Στο ενδεχόμενο αυτό εκτιμάται πως θα προέκυπτε δημοσιονομικό όφελος της τάξης των 1,5 δισ. ευρώ, ενώ μία τέτοια κίνηση θα ήταν στη λογική του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου το οποίο επιμένει επιτακτικά στη μείωση του αφορολόγητου στις 5.000 ευρώ.
Στην περίπτωση που τελικά το αφορολόγητο, «θυσιαστεί» για να προκύψει συμφωνία με τους θεσμούς, να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση και να μην οδηγηθούμε σε ρήξη σε μία προεκλογική περίοδο για την Ευρωζώνη, μισθωτοί, συνταξιούχοι και αγρότες θα βρεθούν αντιμέτωποι με νέες, σημαντικές επιβαρύνσεις.