Self test: Από τις 10 Μαΐου εργαζόμενοι σε επιχειρηματικές δραστηριότητες 8 κλάδων θα μπορούν να πάρουν δωρεάν το τεστ αυτοδιάγνωσης.
Συγκεκριμένα πρόκειται για τους εργαζόμενους σε λιανεμπόριο, εστίαση, χρηματοπιστωτικές και ασφαλιστικές δραστηριότητες, μεταφορές, υπηρεσίες καθαρισμού, κομμωτήρια, κουρεία και κέντρα αισθητικής, υπηρεσίες τυχερών παιχνιδιών και στοιχημάτων, σχολές οδηγών.
Την επόμενη εβδομάδα, από 10/05/2021 έως 16/05/2021, δεν ισχύει η υποχρέωση διενέργειας self test από τους εργαζόμενους, που εμπίπτουν στo πεδίο εφαρμογής της σχετικής ΚΥΑ, έως 24 ώρες πριν την πρώτη ημέρα της εβδομάδας που θα παρέχουν την εργασία τους με φυσική παρουσία στον τόπο εργασίας και η συνακόλουθη δήλωση του αποτελέσματος στο Π.Σ. «ΕΡΓΑΝΗ».
Επίσης από εβδομάδα τα κλιμάκια του ΣΕΠΕ κατά τους επιτόπιους ελέγχους που θα διενεργούν στο πλαίσιο του ελεγκτικού τους έργου θα παρέχουν σχετική πληροφόρηση για την εφαρμογή της ΚΥΑ σε εργοδότες και εργαζόμενους.
Μείωση μισθού στους εκπαιδευτικούς αν δεν κάνουν self test
Ωστόσο αυστηρά θα είναι τα μέτρα όχι μόνο για τους μαθητές, αλλά και για τους εκπαιδευτικούς ενόψει του ανοίγματος των σχολείων που είναι προγραμματισμένο για την Δευτέρα 10 Μαΐου
Χθες εστάλη και η σχετική εγκύκλιος από το Υπουργείο Παιδείας που έχει την υπογραφή της Υφυπουργού, Ζέττας Μακρή και στην οποία αναφέρεται και οι κυρώσεις που θα έχουν όσοι εκπαιδευτικοί δεν κάνουν ή δεν καταχωρήσουν το self test.
Αυτές θα έχουν οικονομικό χαρακτήρα, καθώς θα κινηθούν οι διαδικασίες για περικοπή του μισθού τους…
Χαρακτηριστικά η εγκύκλιος αναφέρει: «Σημειώνεται, επίσης, ότι σε περίπτωση μη διενέργειας διαγνωστικού ελέγχου από εκπαιδευτικούς, μέλη Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού (Ε.Ε.Π.) και Ειδικού Βοηθητικού Προσωπικού (Ε.Β.Π.), διοικητικό και λοιπό προσωπικό των σχολικών μονάδων της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, εφαρμόζονται τα οριζόμενα στο άρθρο 5 της υπό στοιχεία Δ1α/ΓΠ.οικ. 26390/24.4.2021 κοινής απόφασης των Υπουργών Προστασίας του Πολίτη, Εθνικής Άμυνας, Παιδείας και Θρησκευμάτων, Εργασίας καιΚοινωνικών Υποθέσεων, Υγείας, Πολιτισμού και Αθλητισμού, Δικαιοσύνης, Εσωτερικών, Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, και Επικρατείας (Β’ 1686). Παρακαλούνται οι Διευθυντές/τριες, Προϊστάμενοι/ες των σχολικών μονάδων Π/θμιας και Δ/θμιας Εκπ/σης όπως ενημερώσουν σχετικά με κάθε πρόσφορο τρόπο την εκπαιδευτική κοινότητα».
Το άρθρο 5 της Κοινής Υπουργικής Απόφασης που υπογράφηκε τον Απρίλιο αναφέρει στην δεύτερη παράγραφό του: «Σε περίπτωση που τα υπόχρεα πρόσωπα του άρθρου 1 δεν υποβάλλονται σε διαγνωστικό έλεγχο ή δεν καταχωρίζουν το αποτέλεσμα του αυτοδιαγνωστικού ελέγχου, σύμφωνα με το άρθρο 4, η αρμόδια για θέματα προσωπικού υπηρεσία του φορέα προβαίνει στις απαραίτητες ενέργειες για την περικοπή των αποδοχών του υπόχρεου προσώπου λόγω υπαίτιας μη παροχής εργασίας σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις εξαιτίας της μη συμμόρφωσης στα ανωτέρω».
Προσφυγή στο ΣτΕ για τα υποχρεωτικά self test σε μαθητές και εκπαιδευτικούς
Στο Συμβούλιο της Επικρατείας προσέφυγαν έξι κάτοικοι Θεσσαλονίκης, ζητώντας να «παγώσει» άμεσα, να ανασταλεί και να ακυρωθεί το μέτρο του δωρεάν υποχρεωτικού διαγνωστικού ελέγχου νόσησης από τον κορονοιό (self-test) στους εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων και στους μαθητές.
Τρεις εκπαιδευτικοί, δύο δικηγόροι και ένας ιερέας οι οποίοι είναι κάτοικοι Θεσσαλονίκης και οι περισσότεροι έχουν ανήλικα παιδιά, τα οποία είναι μαθητές Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου, υποστηρίζουν ότι οι υποχρεωτικοί διαγνωστικοί έλεγχοι δύο φορές την εβδομάδα θίγουν τον πυρήνα των ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων των εκπαιδευτικών και των μαθητών, ενώ παραβιάζουν την διεθνή σύμβαση τoυ Oviedo για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που ορίζει ότι «επέμβαση σε θέματα υγείας μπορεί να υπάρξει μόνο αφού το ενδιαφερόμενο πρόσωπο δώσει την ελεύθερη συναίνεση του, κατόπιν σχετικής ενημέρωσής του».
Σημειώνεται, ότι σύμφωνα με την από 10.4.2021 ΚΥΑ, οι μαθητές οι οποίοι δεν έχουν υποβληθεί σε αυτοδιαγνωστικό έλεγχο νόσησης και δεν έχουν σχολική κάρτα (αρνητική στον COVID-19) που εκδίδεται από την σχετική πλατφόρμα, δεν θα γίνονται δεκτοί στα σχολεία, θα λαμβάνουν απουσίες και θα απομακρύνονται από την σχολική μονάδα.
Οι προσφεύγοντες υποστηρίζουν ότι η προσβαλλόμενη ΚΥΑ είναι αντισυνταγματική και παράνομη καθώς προ του διαγνωστικού τεστ δεν έχει προηγηθεί η συναίνεση του εκπαιδευτικού και του μαθητή, όπως απαιτούν οι διεθνείς συμβάσεις, πολύ περισσότερο όταν με νομοθετική διάταξη επιβάλλονται τα self-test, κ.λπ. και μάλιστα όποιος μαθητής δεν συμμορφωθεί προς την ΚΥΑ απομακρύνεται από το σχολείο.
Επιπλέον, ισχυρίζονται ότι η υποχρεωτική αυτοδιαγνωστική διαδικασίας από τα ίδια τα παιδιά, παραβιάζει το νόμο 2101/1992 γιατί «συνιστά ανεπίτρεπτη επέμβαση και ως εκ τούτου προσβολή του σώματος των παιδιών» και παράλληλα συνιστά «υποχρεωτική βία προς το παιδί», η οποία είναι τόσο σωματική όσο και ψυχική. Μάλιστα, προσθέτουν ότι η διενέργεια διαγνωστικού τεστ είναι επικίνδυνη, όπως προκύπτει και από το φυλλάδιο «οδηγιών ατομικής χρήσης» και η επικινδυνότητα πολλαπλασιάζεται όταν το τεστ διενεργείται από ανήλικο και ιδίως κάτω των 13 ετών, προσθέτουν οι προσφεύγοντες.
Τέλος, υποστηρίζουν ότι η απαγόρευση εισόδου των μαθητών στα σχολεία οι οποίοι δεν έχουν υποβληθεί σε τεστ προσβάλει το κατοχυρωμένο από το Σύνταγμα και την ΕΣΔA, «δικαίωμα της εκπαίδευσης στον πυρήνα του», που είναι η υποχρεωτική εκπαίδευση των νέων.