Τις τελευταίες ημέρες, οι κάτοικοι της Σαντορίνης και της Αμοργού έχουν εκφράσει ανησυχία λόγω ενός ανεξήγητου βουητού που ακούγεται στην περιοχή και συνοδεύει τους σεισμούς, συνοδεύοντας τη συνεχιζόμενη σεισμική δραστηριότητα στις Κυκλάδες. Το φαινόμενο αυτό έχει προκαλέσει ερωτήματα, ωστόσο, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΟΑΣΠ και καθηγητή Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών, Ευθύμη Λέκκα, το βουητό αποδίδεται σε επιφανειακές διεργασίες και δεν σχετίζεται άμεσα με τους σεισμούς. Όπως εξηγεί, προκύπτει από τη διάχυση ηχητικών κυμάτων, τα οποία γίνονται πιο αισθητά σε ορισμένα σημεία και λιγότερο έντονα σε άλλα.
Παράλληλα, ο αντιδήμαρχος Ανάφης, Σοφοκλής Κολυδάς, ανέφερε πως οι κάτοικοι της περιοχής ακούν βουητό και αισθάνονται σεισμικές δονήσεις κάθε 5 έως 10 λεπτά, γεγονός που ενισχύει την ανησυχία τους. Οι καταγραφές δείχνουν πως περισσότερες από 200 σεισμικές δονήσεις έχουν σημειωθεί τις τελευταίες ημέρες στο θαλάσσιο χώρο μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού, με τις ισχυρότερες να φτάνουν τα 4,6 Ρίχτερ.
Δείτε εδώ Συναγερμός για Σαντορίνη: «Βόμβες» Τσελέντη για μεγάλο σεισμό
Οι ειδικοί, ωστόσο, καλούν τους πολίτες να διατηρήσουν την ψυχραιμία τους και να ακολουθούν τις οδηγίες των αρμόδιων αρχών για την ασφάλειά τους.
Το φαινόμενο του βουητού που συνοδεύει σεισμούς έχει καταγραφεί σε διάφορες περιπτώσεις παγκοσμίως. Στον σεισμό της Ιαπωνίας το 2011 (Μεγάλος Σεισμός της Τόχακου), πολλοί αυτόπτες μάρτυρες περιέγραψαν έναν εκκωφαντικό ήχο πριν και κατά τη διάρκεια της δόνησης, ο οποίος ενισχύθηκε από την υποθαλάσσια προέλευσή του.
Αντίστοιχα, κατά τον σεισμό της Αθήνας το 1999, αναφέρθηκε ένας χαμηλός ήχος λίγο πριν τη δόνηση των 5,9 Ρίχτερ, που αποδόθηκε σε γεωλογικές συνθήκες και στη διάδοση των κυμάτων μέσω των αστικών δομών. Στον καταστροφικό σεισμό του Μεξικού το 1985 (8,0 Ρίχτερ), το βουητό περιγράφηκε ως «σαν τον ήχο ενός αεροσκάφους που πετά χαμηλά», ενώ στον σεισμό της Σικελίας το 1908 (Μεσσήνη), ιστορικές μαρτυρίες κατέγραψαν έναν έντονο ανατριχιαστικό ήχο πριν τη δόνηση.
Το ερώτημα εάν ένας σεισμός μπορεί να συνοδεύεται από βουητό έχει επιστημονική εξήγηση. Το φαινόμενο σχετίζεται με τη διάδοση των σεισμικών κυμάτων, καθώς οι δονήσεις που προκαλούνται από τον σεισμό μεταδίδονται μέσω του εδάφους και των πετρωμάτων, δημιουργώντας ηχητικά κύματα. Αυτά τα κύματα, ειδικά όταν πρόκειται για τα επιφανειακά κύματα Love και Rayleigh, μετατρέπονται σε ήχο μόλις φτάσουν στην επιφάνεια, με αποτέλεσμα το χαρακτηριστικό βουητό ή τον υπόκωφο θόρυβο.
Η ένταση και η συχνότητα του φαινομένου εξαρτώνται από διάφορους παράγοντες, όπως η μορφολογία του εδάφους και η δομή του υπεδάφους. Σε βραχώδεις περιοχές ο ήχος είναι εντονότερος, ενώ μπορεί να ενισχυθεί ή να τροποποιηθεί από την παρουσία κτιρίων και υποδομών. Συνήθως, το βουητό γίνεται πιο αισθητό σε περιπτώσεις ισχυρών σεισμών και μπορεί να ακουστεί είτε πριν είτε κατά τη διάρκεια της σεισμικής δόνησης.
Δείτε επίσης Πώς προετοιμαζόμαστε και αντιδράμε σε σεισμό
Πολλοί περιγράφουν τον ήχο αυτό ως τον βόμβο ενός αεροσκάφους, το μακρινό πέρασμα ενός φορτηγού ή έναν βαθύ, υπόκωφο θόρυβο. Πρόκειται για ένα απολύτως φυσιολογικό φαινόμενο που αποτελεί συνέπεια της σεισμικής δραστηριότητας και δεν υποδηλώνει απαραίτητα επικείμενο κίνδυνο.