: Τι λένε οι σεισμολόγοι – Ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμης Λέκκας ανέφερε ότι ο σεισμός ήταν επιφανειακός και ο σεισμολόγος Άκης Τσελέντης ανέφερε ότι θα υπάρξουν αρκετοί μετασεισμοί


Ανησυχία έχει προκαλέσει στην Αθήνα, ο ισχυρός σεισμός των 5,1 Ρίχτερ όπου έγινε αισθητός όχι μόνο στην Αττική, αλλά και στη Στερεά, και την Πελοπόννησο.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΟΑΣΠ Ευθύμη Λέκκα, η δόνηση ήταν της τάξης των 5,1 Ρίχτερ και ήταν επιφανειακός αφού το επιφανειακό του βάρος ήταν μόλις 5 χιλιόμετρα, όπως είπε στο Πρώτο Θέμα  ο κ.Λέκκας.

Το βρίσκεται μεταξύ Μάνδρας και Μαγούλας, ενώ έως αυτή την ώρα δεν είναι γνωστό αν ο σεισμός «γεννήθηκε» από κάποιο γνωστό ρήγμα. Ωστόσο, αυτό που παρατηρούν οι επιστήμονες είναι ότι το επίκεντρο είναι κοντά στο ρήγμα που είχε δώσει τον μεγάλο σεισμό της Αθήνας την 7η Σεπτεμβρίου του 1999.

«Φαίνεται πως ήταν ο κύριος σεισμός», είναι η εκτίμηση του σεισμολόγου Άκης Τσελέντη.


Ωστόσο όπως ανέφερε ο γνωστός σεισμολόγος, «θα υπάρχουν αρκετοί μετασεισμοί», ενώ ανέφερε ότι «η τελική λύση κάνει λόγο για επίκεντρο στην περιοχή Δερβενοχωρίων, το δυτικό κομμάτι του ρήγματος που δεν είχε σπάσει στο σεισμό του 1999 της Αθήνας»

«Προσέχουμε τα βαριά έπιπλα και τα δεν περνούμε κάτω από τα μπαλκόνια», είναι οι συμβουλές του κ.Τσελέντη.

Μεγέθους 5,1 βαθμών της Κλίμακας Ρίχτερ ήταν η σεισμική δόνηση που σημειώθηκε στις 14:13 με επίκεντρο τον ορεινό όγκο της Πάρνηθας πάνω από τη Μάνδρα και τη Μαγούλα όπως δήλωσε ο καθηγητής σεισμολογίας του ΑΠΘ Κώστας Παπαζάχος.

Ο σεισμός ήταν μικρού εστιακού βάθους 12χλμ σύμφωνα με το Ευρωμεσογειακό Ινστιτούτο για αυτό συνοδεύτηκε από μεγάλη ένταση και βοή και έγινε ιδιαίτερα αισθητός στην Αθήνα, όπως εξήγησε ο κ. Παπαζάχος.

Ο καθηγητής σημείωσε επίσης πως ο σεισμός προέρχεται από τον ίδιο εστιακό χώρο του σεισμού του 1999. Συνέστησε ψυχραιμία στους πολίτες διευκρινίζοντας ότι θα ακολουθήσουν πολλοί μετασεισμοί.

Περιμένουμε να δούμε πως θα εξελιχθεί η μετασεισμική δραστηριότητα τόνισε ο σεισμολόγος Γεράσιμος Χουλιάρας, εκφράζοντας πως το ζήτημα είναι πλέον δούμε τις επόμενες ώρες αν το φαινόμενο θα έχει καθοδική πορεία.

Σύμφωνα με τον κ. Χουλιάρα οι επιστήμονες χρειάζονται χρόνο για να επεξεργαστούν τα δεδομένα προκειμένου να προσφέρουν σωστή πληροφόρηση, κάτι το οποίο χρειάζεται χρόνο.

Ο κ. Χουλιάρας, υπογράμμισε πως χρειάζεται ψυχραιμία υπενθυμίζοντας πως η μας είναι και επομένως δεν πρέπει πανικός.

Τελευταίες ειδήσεις για

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πρόγραμμα Πανελληνίων 2025